Poreklo prezimena, varoš Stragari (Kragujevac)

16. avgust 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva varoši Stragari, grad Kragujevac. Prema istraživanju Borivoja M. Drobnjakovića „Jasenica“ od 1920. do 1922. godine.

 

Topografske prilike.

Stragari se nalaze u podgorini Rudnika, na brezovačkoj i kačerskoj površi, koje su raščlanjene i razrivene Blagoveštenskom Rekom, Zlošnicom, Banjom, Desanovicom i njihovim pritokama. Kuće se nalaze mahom po stranama i u dolinama ovih reka i penju se do samih obala brezovačke jezerske faze, koje su kao klifovi lepo izražene naročito na Samarici i Malom Čikeru. U donjem toku reke Zlatarice, pre nego što uđe u Kotraško-koletinsku Klisuru, nalazi se pored druma jedan deo kuća, „varošica”, sa školom, sudnicom i dućanima. U gornjim tokovima Blagoveštenske i Voljavačke Reke su stari manastiri Blagoveštenje i Voljavča. U dolini Srebrnice je državna barutana.

Služe se izvorima: Bagrenom, Strpčanskom Česmom, Izvorom u Osredku i drugim manjim. „Varošica” se služi mahom vodom sa đermova a i u selu ih ima dosta. Ispod manastira Voljavče, u dolini Banje, nalazi se „lekovit“ izvor Banja. U blizini manastira Blagoveštenja je izvor „Svetinja” koji se isto tako smatra za lekovit.

Opština ima oko 300 hektara svoje šume i to: u Radičevom Potoku, na Garevici, Samarici, Jastrebnjaku i u Bučju.

Selo je razbijenog — starovlaškog tipa. Podeljeno je na krajeve: Zlošnpcu, Gložansku Reku, Belečku, Voljavačt Potok, Vukojevac i kraj pored druma, „varošicu“. Na jugozapadnoj strani je zaseok Ljubičevac.

 

Poreklo porodica i starine.

U Stragarima su ove porodice:

Rajići 15 k. Slava sv. Đurđic. Stara porodica. Njihov predak Atanasko Rajić pominje se kao svedok u jednoj tapiji iz 1798. g. (Finansije I. st. 784.). Rajići ne znaju poreklo, ali ima Rajića u Glediću (Gruža) i oni vele da se njihov čukundeda doselio iz Pipera u Velenje (Novopazarski Sandžak) pa odatle oni došli u Gledić a ovi Rajići u Stragare (Gruža, st. 205). Samo ne slave istu slavu; Rajići u Glediću slave sv. Aranđela. Po podacima koje mi je dao g. Uskoković, ima Rajića u Banjici (trnavski, čačanski) gde su došli iz Guče (dragačevski) u početku 18. veka. I u Guči ima Rajića a tu su došli iz Kosatice kod Nove Varoši. Ovi slave sv. Đurđic i oni pričaju da su od njih odseljeni Rajići u Stragarima. Međutim naši Rajići ništa ne znaju o ovim svojim rođacima.

Cicići 17 k. Slava: sv. Jevstatije. Stara porodica. Njihov čukundeda Kazar Cicija pominje se u jednoj tapiji izdatoj 1798 g. (Finansije I. st. 784). Misle da su i oni starinom od Sjenice.

Markovići 3 k. Rod su sa Cicićima. Njihovi stari prebegli sa Karađorđem u Srem, pa su sa njim bili i u Rusiji.

Veresići 10 k. Slava: sv. Đurđic. Doselili se njihovi stari od Sjenice u isto vreme kad i Rajići. Iz njihove familije je vladika Mojsije.

Vukovići(Ralovići) 7 k. Slaza: Mitrov-dan. Doselio se praded adži Maksim iz Birča (Bosna).

Savovići 4 k. Slava: sv. Nikola. Doselili se 1875. g. iz Paštrovića, gde imaju familiju.

Kosovčevići 4 k. Slava: sv. Petka. Doselčla se tri brata: jedan ostao u Zakuti (Kojići), drugi u Vučkovici (Đumići), a treći došao u Stragare. Poreklom su iz Kolašina, a došli su pre 150 g. (v. Gruža st. 239).

Stankovići 3 k. Slava: sv. Trifun. Došli pre 80 god. iz Bosne.

Kalanovići (Stefanovići) 20 k. Slava: sv. Nikola. Ne znaju tačno od kuda su im stari doseljeni, misle da su iz Bosne. Njihov ded bio kačar i radio po Gruži. Imaju rodbine u blizini Novog Sada i u okolini Kruševca.

Đurići 3 k. Slava: sv. Đurđic. Starinom su od Sjenice. Iz ove je porodice Janićije Đurić sekretar Karađorđev.

Sarići(Prokići) 15 k. Slava: sv. Jovan. Najstariji ljudi iz ove porodice ne znaju poreklo. Znaju da su im stari 1813. god. bežali „preko.”

Jovičići(Perišići) 3 k. Slava: sv. Nikola. Čukundeda se doselio pre 120—150 g. od Sjenice. Imaju familiju u Brnjici (gružanski) i tamo se zovu Jovanovići(Đurovci).

Glišići (Ivići) 4 k. Slava: sv. Ilija. Nepoznato poreklo.

Uskoković 1 k. Slava: sv. Nikola. Doselio se iz Visoke (ariljski).

Nikolići 2 k. Slava: sv. Nikola. Doselili se pre 30 g. iz Vrbice.

Đuzakovići(Isajlovići) 3 k. Slava: sv. Jovan. Njihov praded došao od Sjenice.

Đurići 6 k. Slava: Mitrovdan. Doselio se praded Đuro od Sjenice i ratovao uz Hajduk Veljka.

Hadžići 2 k. Slava: sv. Aranđel. Mati ih dovela iz Božurnje.

Joldići 4 k. Slava: Mitrovdan. Doselio se praded od Sjenice u Karađorđevo vreme.

Matići(Moskovljevići) 4 k. Slava: sv. Aranđel. Stara porodica, bežali u Rusiju. Zovu ih „Rusima“.

Arsenijevići (Simići, Živkovići) 14 k. Slava: sv. Trifun. Starinom od Sjenice; bežali u Srem.

Gužvići 5 k. Slava: sv. Nikola. Njihov praded Pavle Gužva došao iz istih krajeva kad i Rajići i Cicići. Pavle Gužva pominje se u jednoj tapiji iz 1798. g. (Finansije II, st. 784).

Petkovići 2 k. Slava: sv. Đurđic. Doselio se deda iz Šatornje (od Savića).

Žikići(Bradonjići) 8 k. Slava: Mitrovdan. Nepoznato poreklo.

Ašići 5 k. Slava: sv. Alimpije. Starinom od Sjenice. Za vreme propasti bežali preko.

Metovije (Šekići, Jolovići) 6 k. Slava: sv. Jovan. Stari se doselili iz Kolašina. Karađorđe ih „mnogo gonio“ što nisu hteli da ratuju. Ostalo bilo samo jedno dete i od njega je ova porodica.

Lukići(Đošići, Matijaševići) 11 kuća. Slava: sv. Đurđic. Stara porodica. Doseljeni mnogo pre Ustanka od Sjenice.

Todorovići (Bogojevići, Jevtići, Marković, Milovanović) 11 k. Slava: sv. Nikola. Doselio se čukundeda Todor iz sela Vraneša (prijepoljski). Todorov sin Marko bio buljubaša kod Karađorđa.

Vasiljević 1 k. Slava: sv. Lazar. Došao ženi u kuću iz Trnave.

Lazići 5 k. Slava: sv. Đurđic. Doselili se pre Ustanka od Sjenice.

Maksimovići 2 k. Slava: sv. Jovan. Doselili se pre 80 g. iz Belosavaca (od Kozodera).

Jovanovići 3 k. Slava: sv. Đurđic. Doselili se od Sjenice.

Jovanović 1 k. Doselio se iz Kragujevca kao zanatlija. Poreklom je iz Lauševa (kod Peći).

Bojići (Osaćani) 6 k. Slava: sv. Đorđe. Kao majstori došli pre 100 g. iz Osata.

Topalovići 2 k. Slava: sv. Stevan. Pre 40 g. došli iz Ratara.

Popović 1 k. Slava: sv. Nikola. Došao otac pre 50 g. iz Bitolja.

Dinić 1 k. Slava: sv. Nikola. Došao pre 40 g. iz Gopeša.

Ratković 1 k. Slava: sv. Aranđel. Iz Klisure (trnski) došao pre 52 godine.

 

U „varošici” ima 10—15 kuća zanatlija, koji su se doselili iz okolnih sela.

Iz Stragara su se za vreme Turaka odselila tri brata, koji su iz osvete ubili turskog pašu. Pobegli su čak u Crnu Travu (vlasotinački, pirotski) gde ih sada ima u malama Radovinskoj Čuki, Veljkovcima i Jovanovcima preko 120 kuća.

Stragari imaju dva groblja: jedno je kod Blagoveštenja a drugo u kraju Belečki.

Priča se da su u Stragarima bila četiri manastira: Uspenije, Vavedenje, sv. Ilija i Petkovica, od kojih nema danas nikakvih tragova.

 

IZVOR: Borivoje M. Drobnjaković, „Jasenica“.  NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA  (knjiga 13) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXV), Beograd 1923.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.