Poreklo prezimena, selo Pridvorica (Smederevska Palanka)

15. avgust 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Pridvorica, opština Smederevska Palanka. Prema istraživanju Borivoja M. Drobnjakovića „Jasenica“ od 1920. do 1922. godine.

 

Topografske prilike.

Selo leži na levoj obali Jasenice, na terasi visine oko 115 m., kojom vodi drum Natalinci — Palanka.

Služe se mahom vodom sa đermova. Ima svega dva izvora: Erski Bunar (u Erskom Kraju) i Šatronja (zapadno od sela na mestu Šatronji, gde su seoska imanja). Ovim poslednjim se služe kad su na radu u polju. U dolini Kaluđerice je Vidova Voda gde bolesnici koji pate od očiju dolaze o Vidovdanu i umivaju se.

Ziratno zemljište je na mestima: Šatronji, Krušiku, Drenjaku, Lugu, Sibovači; livade su u Ritu, u jaseničkom Lugu; vinogradi su na Ribniku. Šume nema, ima malo privatnih zabrana.

Pridvorica je drumsko naselje zbijenog tipa, ušoreno pored druma za Palanku. Od druma se odvaja više sporednih seoskih puteva duž kojih su takođe seoske kuće. Deli se na dva kraja: Gornji (Erski) Kraj i Donji (Bugarski) Kraj. Trla su u Sibovači i Drenjaku. Ima ih devet.

 

Poreklo porodica i starine.

Donji Kraj je stariji i tu se naselilo devet kuća od kojih su danas ove porodice:

Stošići(Stojanovići) 11 k. Slava sv. Jovan. Doselio se deda Stoša iz Tešice (moravski, kruševački). Stanuju u Donjem Kraju.

Damnjanovići 4 k. Slava: sv. Jovan. Sa Stošom došao i njegov brat od strica Damnjan iz istog mesta. Stanuju u Gornjem Kraju.

Ilići(Milovanovići, Milosavljevići) — staro prezime Bučukovići —12 k. Slava: sv. Đorđe. Doselio se deda Ilija od Leskovca. U Vučaku (smederevski) imaju familiju (Jovanovići). Kuće Ilića su u Donjem Kraju.

Ristići 7 k. Slava: sv. Nikola. Doselio se deda Živko sa Kosova (selo Gušterica). Zatekao gotovo pusto ovo mesto. Za vreme propasti 1813. g. odselio se u Glibovac pa se docnije vratio. Ristići stanuju u Donjem Kraju.

Perići 8 k. Slava: sv. Nikola. Doselio se deda Petar od Leskovca. Stanuju u Donjem Kraju.

Stevanovići(Mladenovići) 9 k. Slava: sv. Nikola. Doselio se otac čiča Gliše, starca od 75- g., od Leskovca. Pobio Turke i zbog toga pobegao. Stanuju u Donjem Kraju.

Cvetkovići 12 k. Slava: sv. Alimpije. Njihov deda došao od Pirota. Dugo služio kod Turaka u Glibovcu, pa docnije došao i zauzeo ovde imanje.

Docnije su se doselili:

Radoševići 8 k. Slava: sv. Jovan. Doselio se deda čoveku od 52 g. iz Prijana (zaseok Brezovca). U Prijanima imaju familiju (Nedeljkovići). Ovde „zavatili“ malo zemlje, nešto kupili. Kuće su im u Gornjem Kraju.

Stankovići 3 k. Slava: sv. Nikola. Doselio se deda starcu od 60 g. od Sjenice. Najpre se zadržao u Gornjoj Šatornji, otuda došao ovde.

Nešići(Đelaševići) 20 k. Slava: sv. Aranđel. Doselili se iz Prijana (zaseok Brezovca) od Prodanovića. Stanuju u Gornjem Kraju.

Markovići(Đekići, Vukašinovići) 6 k. Slava: sv. Aranđel. Karađorđe ih „sagnao od Sjenice“ (selo Dubnica) gde im je popalio kuće. Naselili su se prvo u Prijane, zatim neki pređu u G. Trešnjevicu (Prijančevići). Kad su čuli do ima dosta zemlje u Jasenici spuste se i ovde nastane. Čiča Nikodiju (95 g.) bilo je 4 godine kad su se ovde naselili. Stanuju u Gornjem Kraju.

Milovanovići (Vučićevići) 5 k. Slava: sv. Aranđel. Došli iz Prijana u isto vreme kad i Markovići. Stanuju u Gornjem Kraju.

Milovanovići (,,Goge“) 6 k. Slava: sv. Aranđel. Doselio se deda od Bitolja. Zovu ih i Strugarčevići, jer su im stari bili strugari. Kuće su im u Donjem Kraju.

Pavlovići(Milojevići) 6 k. Slava: sv. Nikola. Njihov deda Pavle doveden kao „meštesin“ iz Miloševca (smederevski). Stanuju u Donjem Kraju.

Ćirići 4 k. Slava: sv. Nikola. Pre 70 g. došli iz Zagorice. Stanuju u Donjem Kraju.

Ćirići 3 k. Slava: sv. Nikola; iz Gornje Šatornje; stanuju u Gornjem Kraju.

Ćirići 4 k. Slava: sv. Vasilije. Doselili se iz Zagrađe (kačerski) od Savkovića-Jočovića, koji su stara porodica u Zagrađi.

Tanaskovići 6 k. Slava: sv. Đorđe. Starinom su iz sela Dubnice (Pešter) odakle krenula braća; jedan se zadržao u Čačku (Kujundžići) a ostali se nastane u Jarmenovcu (kačerski). U Jarmenovcu im se nije „dopalo” i kako su čuli da u Jasenici ima više i bolje zemlje, dosele se u Pridvoricu. Od starine su im kumovi Matići — Matejići u Vojkovcima (kačerski). Stanuju u Gornjem Kraju.

Milićevići (staro prezime Tomovići) 2 k. Slava: sv. Nikola. Doselio se njihov ded iz Planinice (Kolašin) u Majdan (takovski, rudnički). Docnije se presele ovde. U Majdanu imaju familiju (Mimovići). Deda im bio majstor i gradio brusove. Kuće su im u Gornjem Kraju.

Aranđelovići 4 k. Slava: sv. Đurđic. Doselio se deda od Vlasotinaca. Zovu ih „Bugarima.”

Stevanovići 3 k. Slava: sv. Aranđel. Doselili se iz Prijana.

Slavković 1 k. Slava: sv. Aranđel. Došao kao baštovan etre 40 g. iz Radonjice (leskovački, vranjski).

Stojanovići(Stojiljkovići) 2 k. Familija sa Slavkovićima.

Ilići(Bosućani) 7 k. Slava: sv. Pantelija. Došli iz Bosute (kačerski)od Andrića, koji su starinom iz Hercegovine.

Ilići 3 k. Slava: sv. Nikola. U familiju Bosućana doveden deda Jevrem iz Markovca (lepenički). Uzeo njihovo prezime, a zadržao svoju slavu.

Radojičići 4 k. Slava: sv. Nikola. Doselila se tri brata iz Ovsišta pre 80 g. U Ovsištu su im familija Markovići.

Stojanovići 10 k. Slava: sv. Nikola. Doselili se iz Jarmenovca (kačerski) a starinom su od Sjenice. Kuće su im u Gornjem Kraju.

Petković 1 k. Slava: sv. Aranđel. Doselio se iz Radonjice (leskovački, vranjski).

Jovanović 1 k. Slava: sv. Nikola. Došao kao majstor kolar od Pirota.

Tanasković 1 k. Slava: sv. Aranđel. Došao iz Korićana (gružanski).

Ilići 2 k. Slava: sv. Aranđel. Cigani iz Azanje.

Nedeljkovići 4 k. Slava: sv. Jovan. Iz Livadica (moravski) naselili se u Glibovac, odakle dođu pre 60 g. ovde na ujčevinu.

Filipović 1 k. Slava: sv. Nikola. Došao iz Gornje Vlase (niški, toplički) najpre u Krnjevo pa ovde.

Vuković 1 k. Došao ženi u kuću iz Vodica.

Stojić 1 k. Slava: sv. Đurđic. Doselio se pre 15 g. iz Azanje.

 

Selo ima jedno groblje.

Po predanju, ovde je negde, na mestu Jabučaru, kod Stošića kuća, bila crkva Pridvorica, po kojoj je i selo dobilo ime. U Srednjem Veku ovde je bilo i naselje Nekudim. U početku XIX veka Pridvorica se pominje pod imenom Šatronja.

 

IZVOR: Borivoje M. Drobnjaković, „Jasenica“.  NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA  (knjiga 13) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXV), Beograd 1923.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Stojanovic

    Kao što napisah na drugoj temi PRIDVORICE a ne Pridvorica.