Poreklo prezimena, selo Orašac (Aranđelovac)

15. avgust 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Orašac, opština Aranđelovac. Prema istraživanju Borivoja M. Drobnjakovića „Jasenica“ od 1920. do 1922. godine.

Topografske prilike.

Najviše orašačke kuće nalaze se na abrazionoj jezerskoj terasi, na koju se strmim odsekom od 40—50 m. spušta klif Preseke, koji sa svojom terasom odgovara kačerskoj fazi. Ispod ove abrazione terase vide se dve niže obale ripanjske faze, od kojih dalje na Sever nastaje prostrana ripanjska površ. Na plećatim i prostranim kosama, na koje je ova površ raščlanjena Lalovim Potokom, Vrbljakom i Orašačkim Potokom, desnim pritokama reke Misače, i Sumorinom, raspoređene su kuće ovoga sela.

Služe se vodom sa izvora i sa đermova.

Selo je razbijenog tipa, podeljeno na grupe srodničkih kuća.

 

Poreklo porodica.

Selo je zasnovano u Orašačkom Potoku i to poglavito doseljavanjem iz Vrbice. Docnije su se pojedine porodice izmeštale i u poslednje vreme su se spustile do reke Misače. Neke su porodice otišle u susedna sela Stojnik i Markovac. U selu su ove porodice:

Lazarevići (Vasiljevići, Jokići, Andrići, Pavlovići, Stojanovići, Sekulići, Vasilići) 70 k. Slava: sv. Aranđel. Doselili su se pre Ustanka iz Morakova (Nikšićska Župa). Ne znaju da li su bili prvo u Vrbici pa iz nje došli u Orašac.

Antići (Stanići, Matijaševići, Savići) 60 k. Slava: sv. Aranđel. I oni se doselili iz Morakova u Vrbicu, zatim ovde. Savića ima odseljenih u Markovac (Beljevac).

Obe ove porodice su bile za vreme Ustanka.

Lucići (Ilići, Ćirjanići) 11 k. Slava: sv. Aranđel. Doseljeni iz Morakova u Vrbicu, a iz Vrbice prešli u Orašac. Od njih se jedni odvojili i otišli u Stojnik (Lazarevići, Teodosijevići).

Pejovići 10 k. Slava: sv. Aranđel. Došli među poslednjima iz Vrbice, gde su im rod Nikitovići (u kraju Baljkovici).

Marićevići(Joksimovići, Minići, Vukašinovići, Pajevići) 60 k. Slava: sv. Luka. Najstariji doseljenici. Došli mnogo pre Ustanka iz Rovca (Brda). Kraj u kome su njihove kuće i danas se zove „Rovački Kraj“. Iz ove je familije knez Todosije, poznata istorijska ličnost.

Nedići 29 k. Slava: sv. Ćorđe. Došli u Orašac iz Rogače (Kosmaj).

Juškvići 3 k. Slava: sv. Đorđe. Petar sin nekog hajduka Mijuška iz Kolubare došao ženi u kuću.

Milojevići 10 k. Slava: sv. Nikola. Ranije slavili sv. Joakima i Anu. Za vreme Ustanka se doselili od Sjenice, gde su se prezivali Utješinovići.

Jakovljevići 12 k. Slava sv. Joakim i Ana. Doselili se za vreme Ustanka od Sjenice. „Jedna grana“ otišla i nastanila se u Sakulji (kolubarski).

Starčevići 12 k. Slava: sv. Petka. Došli stari od Sjenice; ne znaju kada.

Veselinović 1 k. Slava: sv. Lazar. Nepoznato poreklo. Ostala samo jedna žena.

Radojčić 1 k. Slava: sv. Đurđic. Došao kao sluga iz Negotina Došao ženi u kuću.

Radojević(Milić) 1 k. Slava: sv. Luka. Došao kao radenik iz okoline Trna.

 

Selo ima dva groblja.

 

IZVOR: Borivoje M. Drobnjaković, „Jasenica“.  NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA  (knjiga 13) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXV), Beograd 1923.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.