Порекло презимена, село Павловац (Топола)

14. август 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Павловац, општина Топола. Према истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године.

 

Топографске прилике.

На доста стрмим одсецима клифа пиносавске језерске фазе налази се растурено нешто више од 20 кућа овога засеока. Куће се не спуштају у долину Јасенице која је под ливадама.

Служе се водом са ђермова. Имања су растурена. Ливаде су најбоље у долини Јасенице. Сеоска шума је на Плавинцу. У атару Павловца вади се камен који се употребљава за израду мостова и зидање кућа.

 

Порекло породице и старине.

У Павловцу су ове фамилије:

Банићи 3 к. Слава: св. Мрата. Најстарија породица; доселили се у току XVIII века из Срема. Једнога од њихових предака звали „Сремац“.

Лазићи 4 к. Слава: св. Аранђел. Доселила се браћа Лаза и Милисав од Куманова и затекли Баниће.

Адамовићи (Стојановићи) 3 к. Слава: св. Аранђел. Доселио се деда човеку са 60 г. из Биновца (смедеревско Подунавље). У Биновац дошли из Црне Горе..

Божићи (Ђорђевићи, Симићи) 4 к. Слава: св. Јован (29. VIII). Доселили се „око Устанка“ из Чумића (лепенички) где су им род Божићи (дошли од Студенице — Косово између 1690—1736.; Лепеница, ст. 211).

Марковићи (Суруџије) 3 к. Слава: св. Никола. Непознато порекло.

Јовановићи 3 к. Слава: св. Аранђел. Непознато порекло.

Ристићи 2 к. Слава: св. Аранђел. Деда Риста дошао из Бугарске у Овсиште и ту се оженио. Доцније пређе овде.

 

Седо има једно гробље.

На Банићевом Брду је стара црква чатмара под шиндром која сада не служи. Поред цркве је гробље у које се „не копају“.

 

ИЗВОР: Боривоје М. Дробњаковић, „Јасеница“.  НАСЕЉА И ПОРЕКЛО СТАНОВНИШТВА  (књига 13) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига XXV), Београд 1923.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.