Sveti velikomučenik Pantelejmon – Pantelijevdan

9. avgust 2013.

komentara: 1

Srpska pravoslavna crkva i vernici 9. avgusta (27. jula po julijanskom kalendaru) slavi Svetog velikomučenika Pantelejmona. Uredništvo portala Poreklo čestita svima koji slave.

 

Sveti velikomučenik Pantelejmon (grč. Παντελεήμων = pun samilosti, sveosećajan) rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmit u Turskoj), od oca neznabošca i majke hrišćanke. Posvetio se kao mlad lekarstvu, a sveštenik Ermolaj krstio ga je i naučio vjeri Hristovoj.

Jednoga slepca, kojeg su lekari uzalud lečili, on izleči imenom Hristovim. Lekari ga optužiše caru Maksimijanu, pred kojim se on objavi hrišćaninom i pred kim na isti način kao i slepca izleči jednog oduzetog čoveka. Car Svetog Pantelejmona stavi na muke, ali Gospod mu se javljao nekoliko puta i isceljivao ga je. Na kraju, na gubilištu, on kleče na molitvu. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se polomi. I nije ga mogao poseći dok nije završio molitvu i sam rekao da ga poseku.

Sveti Pantelejmon je postradao 9. avgusta 304. godine.

Postradao je pod maslinom koja se potom cela okitila plodovima.

Njegove mošti su postale čudotvorne, a ime Svetog Pantelejmona priziva se pri vodoosvećenju i jeleosvećenju zajedno sa Svetim Ermolajem i ostalim besrebrenicima i čudotvorcima.

Najlepši hram posvećen ovom svetitelju nalazi se na Svetoj Gori.

Sveti Pantelejmon je krsna slava opštine Bijeljina.

A koji rodovi u Gornjoj Krajini (Lika, Krbava, Gacka, Kapelsko, Kordun i Banija) slave Svetog velikomučenika Pantelejmona pogledajte OVDE.

 

IZVOR: Vikipedija, RTRS

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Robin Hud

    ” Sveti velikomučenik Pantelejmon. Mi to kažemo – Pantelindan. Vašari (panađuri) su u Krupnju, Markovcu, Jagodini, Kalni (kod Knjaževca), Samailama (kod Kraljeva), Valjevskoj Mionici, Ubu i Takovu. ”

    http://vesti.knjazevac.org.rs/vesti-iz-knjazevca/danas-je-sveti-pantelejmon-27-jul-9-avgust/