Порекло презимена, село Долац (Беране)

Порекло становништва села Долац, општина Беране. Стање из 1903. године. Према истраживању попа Богдана Лалевића и Ивана Протића „Васојевићи у турској граници”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Одмах до Лушца, на север, све до манастирског земљишта, у дужини од 4 часа, простире се село Долац, које се пење на запад, уз благе нагибе планинског ланца, који с ове стране затвара беранску равницу. Земљиште се не може водити, јер у селу имају само два извора са којих пију, али је земља јака да издржи летње суше. Сеоска се имања пружају чак до Црнога Врха, у даљини од 1 и по сата. Мељу у манастирској воденици на врелу.

Сељаци су скоро сви на откупљеној земљи. Планина им је Расоа и Шестаревац.

Порекло фамилија

Село је скорог постанка, од назад 150 година. Свега је у селу 30 кућа, од којих су Васојевићи: Малишићи, Јованчевићи од Мијомановића. Затим од Новаковића: Рачићи, Радоњићи и Дубаци (1 кућа). Од Србљака су: Вељићи, из Братоножића, славе Св. Николу, и Ђокићи — Лушчани, који славе Св. Ђурђиц.

Гробље је на манастирској земљи — Манастирско Гробље.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у турској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. (стр. 719). Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.