Poreklo prezimena, selo Baničina (Smederevska Palanka)

27. jul 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Baničina, opština Smederevska Palanka. Prema istraživanju Borivoja M. Drobnjakovića “Jasenica” od 1920. do 1922. godine

 

Topografske prilike.

Selo se nalazi na pinosavskoj površi koja je izbrazdana Maskarom i njegovim pritokama Bukvom, Čevom i Kopilcem. Maskar progiče kroz Staro Selo i zaseok Stojačak, Bukva kroz Osaćanski Kraj. Na Severozapadu Vlaovica rastavlja Baničinu od sela Vodice i Mramorca.

Upotrebljava se izvorska voda, ređe sa đermova. Izvori su: Opštinski u Starom Selu, Stojanovića Bunar, Drenjak u Brđanskom Kraju, Bresje u Tošića Kraju, Bukva u Osaćanskom Kraju, Pantića Bunar, Grozničava voda (,,lekovita“), zapušteni izvori kisele vode u Prekaji, i Brešljak.

Njive su na Liparu, Drenjaku, Drventi, Lipovcu, Gornjoj Vodi, Glogovcu, Golom Brdu, Karauli. Paše su slabe; ima dobrih ispaša u zaseoku Stojačku. Vinogradi su po imanjima, a ranije su bili na Karauli. Šume su na mestima: Cerju, Urvači, Liparu. Najveća je šuma na mestu Lipovcu gde preovlađuje cerovo i graničevo drvo. Opštinska šuma je u zaseoku Stojačku, na mestu Guberašu.

Selo je razbijenog tipa. Podeljeno je na krajeve: Osaćanski, Brđanski, Prekaj, Staro Selo, Bukvu i Bujkovac. Severno od sela je zaseok Stojačak, udaljen 3-4 km. Krajevi su udaljeni jedan od drugoga, i svaki se dalje deli na manje grupe koje nose imena porodica koje ih naseljavaju.

 

Poreklo porodica i starine.

Pod ovim imenom koje danas ima, ovo se selo pominje 1845. godine. pre ovoga doba zvalo se Košarna i pod tim imenom se pominje 1819. i 1822. godine. Između 1822. i 1845. dobilo je današnje ime. U Košarni je bilo carskih dobara (mukada). Posle oslobođenja, Porta je ova dobra preko beogradskog vezira izdavala pod zakup Srbima, a oni su ugovoreni zakup preko kneza Miloša polagali veziru. Od početka 1826. godine sve su ove mukade prešle u zakup na kneza Miloša. Ovde je knez Miloš imao trla, tu su mu bili koševi i u to vreme i docnije Baničina se sve više naseljava. Prve kuće su bile u Starom Selu, pored današnjeg druma. Kako su imanja bila rasturena i daleko, to su porodice odlazile iz Starog Sela i naseljavale se na imanjima, i tako zasnovale današnje krajeve.

U selu su danas ove porodice:

Stanojevići 4 k. Slava: sv. Aranđel. Najstariji doseljenici; nepoznato poreklo.

Mijanovići 4 k. Slava: sv. Nikola. Stari doseljenici; nepoznato poreklo.

Blagojevići (Radojevići) 16 k. Slava: sv. Đorđe. Starinom su od Soko Banje. Bežali “preko” i pri povratku za “đokovinu” zadrži ih knez Miloš na putu i naseli ovde. “Bila alija” i oni “u prvo vreme čuvali stoku kneza Miloša”.

Nikolići 2 k. Slava: sv. Aranđel. Stari se doselili od Ćustendilbanje, iz sela Žeravice (?).

Vučkovići (Markovići, Milovanovići) 6 k. Slava: sv. Mrata. Doselio se praded Vučko iz Momčilova (dobrički-toplički). Ima ih u Momčilovu.

Jankovići 2 k. Slava: sv. Pantelija. Otac se doselio pre 70-80 godina iz Brekova (ariljski-užički). U Brekovu ih ima sa istim prezimenom.

Vukadinovići 2 k. Slava: sv Aranđel. Doseljeni 1865. g. iz Trebića (kod N. Pazara). Ima ih u Trebiću. Četiri kuće se naselile u Veliku Planu (dobrički-toplički).

Rajovići 2 k. Slava: sv. Pantelija. Doseljeni iz Brekova u isto doba kad i Jankovići. Ima ih u Azanji (1 kuća).

Pantići (Glišići) 6 k. Slava: sv. Pantelija. Doseljeni iz Brekova kad i Jankovići.

Radojevići (Pantičići, Andrići) 14 k. Slava: sv. Pantelija. Doseljeni iz Brekova.

Stojanovići 6 k. Slava: sv. Sava (6-HII). Došao praded. Jovan Topal od Timoka između I i II Ustanka. Ima ih u zaseoku Stojačku (Stojanovići), u Rakincu (lepenički) gde se prezivaju Stojančevići, u Azanji (Stojanovići) i u Smederevu (Jovanovići).

Marinkovići 5 k. Slava: sv. Đurđic. Doselio se praded Marinko od Timoka.

Vasići 6 k. Slava: sv. Kliment. Rod su sa Pajkovićima, Jockovićima iz Mramorca, odakle su došli u Baničinu.

Stablovići 8 k. Slava: sv. Luka. Petar, Trifko i baba Roga došli pre 90 godina od Nikšića. Tamo se prezivali Todorovići.

Glišići (Vasiljevići, Krnići, Jovanovići, Pavlovići) 8 k. Slava: sv. Aranđel. Pre 80 g. doselio se predak Milutin Vasiljević iz Bukovika (Osat), gde ih i danas ima, i prezivaju se Vasiljevići. Milutin gradio kuće u Čumiću. Dopalo mu se u Šumadiji, hteo da se naseli i tražio dozvolu od kneza Miloša. Kad je dobio odobrenje, povede iz Bukovika više porodica sa preko 50 duša. Prvo se nastane u Čumiću. Tu živeli dve godine. Odatle Milutin krene i naseli se u Baničinu, a ostali ostanu u Čumiću.

Nešić 1 k. Slava: sv. Nikola. Doselio se pre 60 god. iz Vukosavaca.

Vučkovići 9 k. Slava: sv. Nikola. Nepoznato poreklo.

Živaničići (Živanovići) 3 k. Slava: sv. Đurđic. Stari im se doselili od Sjenice.

Zdravkovići (Obradovići) 10 k. Slava: sv. Đorđe. Pradedovi Zdravko i Obrad došli iz Crne Gore. Od starine su im kumovi Vukomanovići iz Baljkovca (u Baljkovac došli iz Drobnjaka, v. Lepenica. Naselja knj. VII. st. 216).

Vučetići 5 k. Slava: sv. Nikola. Vučeta, otac čoveku o; 80 g., donet kao mali iz Dobrave (kod Sjenice). Karađorđe ih „sagnao u Šumadiju“; naselili se prvo u Vukosavce, pa odatle došli ovde.

Pavlovići (Petrovići, Đuričići) 16 k. Slava: sv. Nikola. Nepoznato poreklo.

Dimitrijevići 2 k. Slava: sv. Vasilije. Familija sa Mihajlovićima (Ocokoljićima) u Stojačku.

Petrovići (Todorovići, Glišići, Ristići) 18 k. Slava: sv. Vračevi. Došli iz Šugrina (nišavski, pirotski). Staro im prezime Tričkovići. Ima ih u Stojačku i Sepcima (Tričkovići).

Janjići 2 k. Slava: sv. Đurđic. Došli iz Saranova (od Janjića). Ima ih u Radovanju (Lepenica) gde su otišli 1889. g.

Neškovići (Petkovići, Vasiljkovići) 7 k. Slava sv. Nikola. Nepoznato poreklo.

Jovanovići (Krsmanovići, Lazarevići) 6 k. Slava: sv. Mrata. Od ovih su Jovanovići — Šukilovići u Stojačku, gde su otišli na imanje.

Birdići (Milovanovići, Nikolići) 3 k. Slava sv. Jovan. Doselili se iz Brekova (ariljski, užički).

Nešić 1 k. Slava sv. Andreja. Došao pre 50 g. iz Kruševa.

Miloradovići 4 k. Slava: sv. Dimitrije. Doseljeni iz Brezove (moravički, užički).

Hranisavljević 1 k. Slava: Petrovdan. Došao pre 10 g. iz V. Plane (od Milića — Nešića).

Markovići 6 k. Slava: sv. Nikola. Došli pre 50 g. iz Đurđeva (lepenički, kragujevački).

Markovići (Milutinovići, Milentijevići, Pantići) 20 k. Slava: sv. Jovan. Doselili se pre 80 g. iz Mramorca. Ne znaju odakle su u Mramorac došli.

Lazarević 1 k. Došao pre 15 g. iz Starog Adžibegovca. (Lepenica).

Lazarevići (Paunovići) 3 k. Slava: sv. Ilija. Familija su sa Todorovićima — Petrovićima. Slavu promenila jedna od žena, koja je dovela čoveka u kuću i uzela njegovu slavu.

Petrović 1 k. Slava: sv. Đurđic. Došao je pre 10 g. iz Požarevca.

Ilić 1 k. Slava: sv. Petka. Došao iz Beograda.

Danilovići (Petkovići, Antići, Jakovljevići) 7 k. Slava: sv. Nikola. Doselio se deda Petko od Timoka.

Jakovljevići 2 k. Slava: sv. Nikola. Doseljeni iz Kloke od Jankovića.

Arsić 1 k. Slava: sv. Petka. Došao iz Saranova.

Radosavljevići 2 k. Slava: sv. Petka. Cigani iz Palanke.

Ilić 1 k. Slava: sv. Nikola. Došao iz Vlasine (masurički — vranjski)

Brankovići (Lukići, Markovići, Vukovići) 9 k. Slava: sv. Luka. Nepoznato poreklo.

Milenkovići 5 k. Slava: sv. Nikola. Doselili se od Leskovca.

Subotići 4 k. Slava: sv. Nikola. Došli iz Mlečana (Osat) za vlade kneza Miloša.

Milovanovići 10 k. Slava: sv. Nikola. Doselio se Milovan Osaćanin sa četiri sina iz Mlečana (Osat). Familija su sa Subotićima.

Milovanovići (Erčići) 3 k. Slava: sv. Đorđe. Došli iz Bosne (Osat).

Manojlović 1 k. Slava: sv. Toma. Došao od Timoka.

Markovići (Mašići) 7 k. Slava: sv. Stevan. Staro im prezime Nikolići. Doselili se iz Semedraže (takovski — rudnički) gde nmaju porodicu.

Perići (Vićići) 10 k. Slava: sv. Đorđe. Njihov predak Ilija doselio se pre 90 g. iz Brusnice (takovski, rudnički). Tada se ovo selo zvalo Košarna i tu bila „žirovnica“ kneza Miloša.

Radivojevići 4 k. Slava: sv. Nikola. Došli pre Glišića iz Osata.

Nikolići (Vočići) 4 k. Slava: sv. Jovan. Njihovi stari došli iz Osata.

Stanimirović 1 k. Slava: sv. Aranđel. Kao majstor — dunđerin nastanio se ovde. Došao iz Klisure (Bugarska).

Popović 1 k. Slava: sv. Jovan. Došao iz Markovca (Lepenica).

Cokovići (Stankovići, Đorđevići) 12 k. Slava: sv. Nikola. Doseloeni od Timoka.

Prokići 3 k. Slava: sv. Vračevi. Doseljeni iz Šugrina. Rod sa Todorovićima (Baničina) i Tričkovićima — Ristićima iz Stojačka.

Živkovići (Miladinovići) 7 k. Spava: sv Jovan. Došli pre 50 g. iz Kušiljeva (moravski, požarevački).

Antonijevići 3 k. Slava: sv. Jovan. Rod sa Petrovićima (Osaćanima) u Stojačku.

Tošići 3 k. Slava: sv. Nikola. Doselili se iz Mramorca, gde su im rod Tošići.

 

Selo ima dva groblja: na Golom Brdu i u Osaćanskom Kraju (u ovo poslednje se saranjuju i iz zaseoka Stojačka).

U blizini današnje crkve je mesto gde je poginuo Stanoje Glavaš, a u crkvenoj porti je grobnica gde su mu pre- nete kosti 20. maja 1902. g.

 

IZVOR: Borivoje M. Drobnjaković, “Jasenica”. NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA  (knjiga 13) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXV), Beograd 1923.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Milan

    Moli bih Markovice iz Banicine koji imaju poreklo iz Semedrazi da mi se jave u cilju povezivanja dve familije .Ovde takodje ima dosta Markovica