Poreklo prezimena, selo Kostajnik (Krupanj)

4. jun 2013.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela Kostajnik, opština Krupanj. Prema studiji Borivoja Milojevića “Rađevina i Jadar” iz 1913. godine. 

 

Položaj.

Gornja Mala je na obema stranama Gornjanske Reke, samo su kuće Vićentića na plavini Orlujskog Potoka. Hercegovci i Birčani su na strani Kostajničke Reke, okrenuti jugozapadu; u Hercegovcima, kuća Despotovića je na terasi, a u Birčanima, dve kuće Stevanovića su na dvama parčadama jedne niže terase. U Donjoj Mali, Neškovići su na prisojnoj strani Kostajničke Reke; Petrići su na strani dolinskoj više izvorišta jednog potoka; Baščovani i Đurići su takođe na strani dolinskoj, u izvorištu potoka Bele Pećine; Savići su na rtovima jedne površi; Pajići su na obema stranama doline Janovca; i Radičevići su na osojnoj strani Dubokog Potoka.

U selu se pije voda sa izvora (točkova).

Tip. Male su u selu:

Gornja Mala:

Živković 1 k, Obradovići 5 k, Brankovići 3 k, Mićić 1 k, Vićentići 3 k, Tadići 2 k, Tomići 3 k, Đukanovići 2 k, Matići 4 k, Purković 1 k, Vasiljević 1 k, Aksići 2 k, Maksimović 1 k, Savić 1 k, Ćirkovići 2 k, Markovići 3 k, Purići 4 k, Stevanovići 2 k, Marjanović 1 k, Nedeljković 1 k, Đurić 1 k, Ćirić 1 k i Strailović 1 k;

Hercegovci: Vučetići 8 k, Despotović 1 k, Milosavljevići 3 k, Đorđić 1 k, Đuričići 2 k, Mijajlovići 3 k i Lukići 3 k;

Birčani: Jeremići 2 k i Stevanovići 2 k;

Donja Mala koju čine:

Neškovići: Neškovići 4 k, Pavlović 1 k, Blagojevići 2 k i Stevanovići 2 k;

Petrići: Marković 1 k, Lazić 1 k, Lazići 2 k, Tešić 1 k, Jankovići 2 k, Živanović 1 k i Ivanovići 2 k;

Baščovani: Stanković 1 k, Gligorići 2 k i Vasiljevići 2 k;

Đurići: Đurići 2 k;

Savići: Mićanovići 4 k, Nestorovići 3 k, Jević 1 k, Grujičić 1 k, Lukić 1 k, Perić 1 k i Jovanovići 2 k;

Pajići: Cvijić 1 k, Jović 3 k, Tejić 1 k i Mitrović 1 k;

Radičevići: Radičevići 3 k, Vasiljevići 2 k, Perić 1 k i Jovanović 1 k.

Gornja i Donja Mala su rastavljene šumovitim visom Kostajnikom. U Donjoj Mali, Savići i Pajići su rastavljeni brdom Lipnjem. U Birčanima, Jeremići i Stevanovići su rastavljeni jednim zabranom; a u Savićima, Mićanovići i Jevići su rastavljeni dubokim Savića Potokom.

Privreda.

Oko petnaest seljaka rade u topionici, a četrdeset do pedeset u rudnicima u Cerovi, u Lipenoviću i u Zajači; svi idu na rad obdanicom. U državnoj šumi, više Kostajnika, seljaci od Pirota i od Niša prže ćumur za topionicu. – Seoska šuma je u Orlujaku, Suvoj Jami, Grabovom Ostenjku itd., a opštinska u Boranji. – Do četrdeset seljaka obrađuju zemlju na pola u Lozničkom Polju, a preko dvadeset njih su u tome polju i njive kupili. Seljaci iz Dublja, Salaša, Crne Bare itd. dogone svinje u seosku šumu, kad rodi žir, i bave se preko zime. Kolibe za prenoćište naprave od bukovih “platina”.

 

Poreklo stanovništva.

Starosedeoci su:

Neškovići, Pavlovići, Blagojevići i Stevanovići; Marković, Lazići, Tešić, Jankovići, Živanović i Ivanovići; Mićanovići i Nestorovići; i Grujići (Sv. Đorđe).

Doseljeni su:

Živković i Obradovići; Brankovići; Tadići i Purići; Tomići i Đukanovići; Matići, Purković i Vasiljević; Ćirkovići i Markovići; Stevanovići; i Nedeljković, Đurić i Ćirić iz Pive u početku 18. veka. (Arh. Mihailo). Od Stevanovića ima odseljenih u Trstenici, u okr. valjevskom;

Vučetići, Despotović, Milosavljević, Đorđić, Đuričići, Mijajlovići i Lukići iz Hercegovine u početku 18. veka. Njihovi preci su pobegli ispred turskih nasilja (Sv. Jovan);

Aksić, Maksimović, Savić, Marjanović, Jeremići i Stevanovići iz Birča u prvoj polovini 18. veka. (Srđev-dan);

Mićić, Radičevići, Vasiljević, Perić i Jovanović iz Metlića u drugoj polovini 18. veka (Sv. Dimitrije);

Stankovići, Gligorići, Jević, Jovanovići, Cvijić, Jović i Tejić (st. prez. Malešević) iz Radalja u drugoj polovini 18. veka (Miholj-dan);

Đurići i Perić iz Radalja u drugoj polovini 18. veka. (Sv. Nikola);

Vićentići iz Cerove u drugoj polovini 18. veka. (Sv. Đorđe);

Strailović iz Voljevaca u početku 19. veka. Njegov ded je usinjen. (Sv. Đorđe); i

Mitrović iz Korenite u drugoj polovini 19. veka. On je doveden uz majku. (Sv. Dimitrije).

 

IZVOR: Borivoje Milojević, “Rađevina i Jadar” (str. 697-699). Edicija Koreni, “Sl. Glasnik”, Knjiga 16.

Koreni

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Miloš Nedeljković

    Kako mogu stupiti u kontakt sa Nedeljkovićima iz ovoga sela ?

    Pozdrav.

    • Nestor

      Poštovani, obaveštavam vas da u selu Kostajniku više ne postoji niko od porodice Nedeljkovič. Ja imam 64 godine i nesećam se da su postojali Nedeljkovići. Prema studiji Borivoja Ž. Milojevića iz 1913. godine tada je bila jedna kuća Nedeljkovića. pozdrav.

  2. Birač je selo na Banjanima,stvoren kada su Nenadovići poslije pada Bosne 1463.godine napustili Birač u Bosni i novu naseobinu su nazvali po njemu.Tu su boravili oko 2oo godina,da bi nakon Morejskog rata napustili banjanski Birač i doatle preko Grahova došli u novi kraj u zapadnu Srbiju.To su Valjevo,Krupanj i Banjane,novo naselje koje su nazvali kao kraj odakle su došli.Oni Nenadovići koji su se prezvali Birčanin,su to učinili zbog sjećanja na Birač na Banjanima,danas Nikšićka opština, odakle su došli.

  3. slavisa

    moj deda je donesen u petkovicu iz sela kostajnik,otac mu poginuo u prvom svetskom ratu pa neznam prezime zvao se milorad . devojka mu se zvala soka (tj moja prababa ) mog dedu je donela u selo petkovica i ostavila kod roddjenog brata koji je imao sina i prezivao se ilic. ??? ako neko nesto zna bio bih mu zahvalan .