Дигитализована књига: Нова Србија и Славеносрбија – исељавање Срба у Русију у 18. веку

1. јун 2013.

коментара: 3

Портал Порекло објављује допуњено издање студије Мите Костића “Нова Србија и Славеносрбија” из 1923, која обрађује велику сеобу Срба у Руско царство после 1751. године, која је, у већим или мањим групама, трајала до краја шездесетих година истог века. 

Преовлађујући део исељеничке масе чинили су Срби из Потиске крајине (Мартоноша, Кањиже, Сенте, Бечеја, Турије, Србобрана, Бачког Градишта, Титела, Мошорина и других места), као и из Поморишке крајине (Печка, Арад…). Неколико година касније у Руско царство су се почели исељавати, али у много мањем броју, и Срби из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Далмације, Славоније и под Турицима окупиране Србије.

Овде можете прочитати целокупну студију Мите Костића, која је 2001. прве допуњена у издању Српско-украјинског друштва из Новог Сада.

Кликните на линк: Мита Костић – Нова Србија и Славеносрбија

Где се налазе Нова Србија и Славеносрбија (мапе):

 

 

 

 

 

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Бранко Тодоровић

    На ову тему ваља споменути и неколико десетина врсних прилога који се налазе на страницама Пројекта Растко.

    К томе није лоше додати и овај чланак о српским граничарима у Руском царству, где се наводе и небројени примери српских презимена (Сербин, Сербын, Сербинов, Сербиненко, Сербаленко…), која су се тамо задржала до данас.

    Наравно, поред ових топонимистичких презимена (Сербин, Хорват, Бошњак, Черногорац…), срећу се и стандардна српска презимена, као што су Дукић, Зорић, Радић, Симић, Магај, Божић, Дмитрашко-Рајић, Милорадовић, Новаковић, Требињски, Угричићи-Требињски, Милутиновић, Илић, Станков, Поповић… а само у Јелисаветграду током XVIII века срећемо ове познате српске породице: Хорвати, Шевићи, Сабови, Чорбе, Миоковићи, Кнежевићи, Новаковићи, Милутиновићи, Прерадовићи, Стратимировићи, Дуке, Петковићи, Вујићи, Аврамови, Радивојеви, Живкови, Младеновићи, Давидовићи, Хаџићи, Ердељи, Степанови и многи други.

  2. Војислав Ананић

    ГДЕ ЈЕ БИЛА НОВА СРБИЈА

    http://www.snnovine.com/viewer/2012/11/pdfs/sm02.pdf