Poreklo prezimena, selo Bosuta (Aranđelovac)

30. maj 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Bosuta opštine Aranđelovac. Prema knjizi Miloja T. Rakić „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Ovo selo leži u slivu reke Velike Bosute, oko srednjeg i donjeg joj toka. Plastika zemljišta sela sa leve strane reke oštro se razlikuje od plasitike zemljišta sa desne strane. Zemljište na levoj strani jače je visinske razgrane, to je tipsko zemljište visoke Šumadije. Međutim, ono na desnoj strani je talasasta ravan, tipsko zemljište niske Šumadije. Ono prvo je dolinama rečice Male Bosute i Raslove i nekoliko potoka jako poentirano. Obe uglavnom imaju severni pravac do sastava sa Velikim Bosutom. Od Klokotiča na sever ide razvođe između ovih reka, sastavljene iz pošumljenih glavičastih bregova, završeno povećim bregom Vranovcem, u uglu između velike Bosute i Raslova. Od ovog razvođa spuštaju se strme i isprepletane kose; na zapad u dubodolinu Raslove, na sever u dubodolinu potoka Rnjkovca, a na istok u dubodolinu Male Bosute. Osim toga od Klokotiča na severo-istok povrh sela odvaja se jedan povijarac, u kome je najviše uzvišenja Grčki Grob i Lipova Ravan. Od Grčoga Groba spušta se na zapadnu stranu, u dolinu Male Bosute, kosa Zelenkovac, a od Lipove ravni pada na sever, u dolinu Velike Bosute, strma kosa Lisine.

Drugi deo sela je ravan sa nekoliko talasastih bregova i humova, od koji su najveći: Čađevac i Pušnice. Ovo je ravan ispresecana potocima: Bobovikom, Mednom i Stankovačom.

Seoske kuće su na stranama pomenutih uzvišenja i njihovih kosa, iznad dubodolina na zaravnjenim mestima.

Izvori u selu.

Sem izvora pomenutih potoka najglavniji su: Gavrilovića Česma, Vodice, Svetinja, Vlajkovića Česma, Manastirina i još oko dvadeset, oko kojih su grupe kuća.

Zemlje i šume.

Ziratna je zemlja rasturena po selu između kuća, a delom je u dolini Kačera, u ključu između Bukulje i Kačera. Ovo je seoski atar iz koga se neprimetno pređe u dragoljski atar, od sredine sela daleko je za pola časa hoda. Zemlja je dobre rodnosti, naročito u seoskom ataru. Jednoj porodici za osrednji život potrebno je 7-8 hektara ziratne zemlje. Najveće su njive na: Teovcu, Lipovoj Ravni, Visu, Čađevcu i Vranovcu, gde se poglavito seje ovas.

Šume oko sela ima dosta, kao: Teovac, na međi bosutskoj i trudeljskoj, Široka Kosa, Pavlova Poljana i Dobri Rt, ogranci od Klokotiča. Šuma je većinom bukova, manje je sitne hrastovina (ševara). Sve su ove šume zajedničke seoske i služe za ispašu.

U ovom selu ima 25 trla bez reda rasturenih po seoskom ataru.

Tip sela.

Selo je razbijenog, starovlaškog tipa. Ali, prema onome što je rečeno i plastici seoskih zemljišta, i tip naselja primetno se razlikuje u dvama delovima njegovim. Na levoj strani Velike Bosute kuće su mnogo raštrkanije i skrivenije, dok su kuće na desnoj strani zbijenije i preglednije. Zbog jako raščlanjenog zemljišta razlikuju se osam idvojenih zaselaka, sa geografskim nazivima, kao: Lisine, Zelenikovac, Rnjkovac, Vis, Vranovac, na levoj, Čađevac, Pušnice i Bobovik, na desnoj strani Velike Bosute.

Svega u selu ima 114 kuća,od kojih je u Lisinama 13, Visu 18, Vranovcu 19, Rnjkovcu 25, Zelenkovcu 5, Pušnicama 9, Boboviku 10 i Čađevcu 15 kuća.

Ime selu.

U narodu nema nikakvih tumačenja o nastanku imena sela.

Starine u selu.

Na desnoj strani Velike Bosute, ispod brega Dudinca, ima Staro Selo. Više ooga, na pomenutom bregu ima jedno madžarsko groblje sa velikim kamenjem. Drugo madžarsko groblje nalazi se na mestu, zvanom Više-Jasika, opet sa velikim kamenjem. Pod Visom su ostaci nekog manastira koji se, po pričanju, zvao Grgur. Pod Vranovcem je bio drugi manastir, Vranjevo, od koga je do skora bilo materijalnih ostataka. U dolini Velike Bosute ima šlaknje, iz čega bi se dalo izvesti da se negde u blizini nekada kopala ruda. Pričali su mi da su seljaci nalazili neke zlatne novce elipsastog oblika, koje oni zovu rušpama. A ja sam gledao ovde nađene srebrne novce Kralja Milutina. Gledao sam i neke turske srebrne novce sa natpisima, nalik na talire. Još su seljaci nalazili i nekih kamenih čekića.

 

Poreklo stanovništva.

U ovome su selu samo dve familije za čije se poreklo ništa ne zna (10 kuća). Ostalo su doseljenici.

U Lisinama su:

-Kolašinci (Radovanovići, Lekići, Vučićevići, Jovanovići, Stevanovići, Nikolići, Minići), koji su doseljeni iz Kolašina u vreme Prvog ustanka, slave Lučindan.

-Andrići i Pantelići su došli iz Hercegovine pre Kolašinaca, slave Pantelijevdan.

U Visu su:

-Martinovići (Gavrilovići, Danilovići, Đorđevići, Lazići, Mijatovići), doseljeni iz Kolašina, kad i Kolašinci, slave, kao i oni, Lučindan ali se ne tvrdi da su jedna familija.

U Vranovcu su:

-Popovići, starinci, slave Đurđic.

-Komnenovići su doseljeni pre 120-130 godina iz Dobrinja u užičkom okrugu, slave Nikoljdan.

-Aksentijevići su „ozgo preko kordona, više Sjenice“, odakle se doselio Aksentijev otac Ignjat za vreme Kara-Đorđa, slave Lazarevdan.

-Bojovići, Stanisavljevići su došli od Hercegovine za vrema Kara-Đorđa, slave Nikoljdan.

U Rnjkovcu su:

-Bogdanovići (Tomići, Veličkovići), koji su došli iz Ursula kod Sjenice za vreme Kara-Đorđevo, slave Nikoljdan.

-Petrovići, koje je doselio Kara-Đorđe iz Starog Vlaha, slave Nikoljdan.

-Komnenovići, isti kao u Vranovcu.

U Zelenikovcu su:

-Glišići, doseljeni iz Jarmenovaca pre 70 godina, slave Jovanjdan.

-Komnenovići, isti kao u Vranovcu i Rnjkovcu.

U Pušnicama su:

-Todorovići (Jovanovići) doseljeni „ozgo“ za vreme Kara-Đorđa, slave Aranđelovdan.

-Kolašinci – isto kao u Lisinama.

U Boboviku su:

-Milinkovići, doseljeni „ozgo“ pre 150 godina. Za njih se zna da su najstariji doseljenici, slave Sv. Vrače.

-Mirići su došli iz Kalanjevaca pre 20 godina.

U Čađevcu su:

-Pavlovići (Jeremići), starinci. Za njih se priča da vode poreklo od nekog kaluđera manastira Grgura i njegove služavke, slave Nikoljdan.

-Kostići su došli od Nove Varoši za vreme Kara-Đorća, slave Nikoljdan.

 

Seoska zavetina je Veliki Spasovdan.

 

IZVOR: Miloje T. Rakić, “Kačer”. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Koreni

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Rade

    postovani,
    interesuju me ” kolasinci” iz zaseoka Lisina sa Slavom Svetog Luke. Da li neko od njih zna da li su ime dobili po Ibarskom ili Crnogorskom Kolasinu. Da li je neko od pripadnika ovog roda testirao svoj DNK?
    Rade