Poreklo prezimena, selo Manojlovci (Topola)

29. maj 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Manojlovci, opština Topola. Prema knjizi Miloja T. Rakić „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Ovo selo leži u dolini Jasenice, ispod Jarmenovaca, iz kojih se neprimetno prelazi u ovo selo, kao iz Guriševaca u Jarmenovce. Dolina Jasenice ovde je opet šira no u prethodnom selu i naziva se Bostanište. Desnu stranu manojlovačke doline čini opet široka kosa, nastavak jarmenovačke. Ova kosa od Crnog Vrha, Drenjaka i Glavice se spušta u dolinu Bostanište i razbijena je trima potocima u četiri jednolika dela: Bogovica, Marijanac, Orašnje i Divljačka Kosa. Na ovoj strani ima kuća samo na stranama Orašnja. Levu stranu doline čine dve plećate kose: Projište i Jasikovac, koji se spuštaju od Gajeva na istok u Bostanište. Osim toga atar ovoga sela uvlači se jednim delom u brdo Straža. Projište i Jasikovac razdvojeni su potokom Vučakom koji izvire iz Gajeva, a utiče u Jasenicu kod manojlovačke mehane.

Seoske kuće su na levoj strani Jasenice, po zaravanjcima pomenutih kosa i stranama brda Straže.

Izvori u selu.

Najglavniji izvori su: izvor Potoka od Beloga Peska, koji razdvaja kose Bogovicu i Marijanac, izvor svetinjačkog Potoka, koji razdvaja Marijanac od Orašnja, česma kod Rosića kuće, izvor pod Stražom i još desetinu, oko kojih su prkupljene seoske kuće. Ima i jedan đeram. Potok Vučak je vilovit, te, kad nadođe, zasipa najbliže kuće.

Zemlje i šume.

Ziratna je zemlja većim delom po selu, između kuća, potom u Bostaništu i više kuća, ispod Crnoga Vrha, Drenjaka i Glavice. Rodnost zemlje je ovde nešto veća no u prethodnim selima. Naročiot je plodna zemlja u dolini Jasenice (Bostanište).

Oko sela ima dosta šume, koja je većinom bukova a ima dosta i grmove. Po šumom su: Crni Vrh, Drenjak, Glavica i Prevoja. Ove su šume državna svojina. A zajedničke seoske šume su: Beli Pesak, Oglavak, Poljane i Orlovac. Sve ove šume udaljene su od sela za 45 minuta hoda.

Tip sela.

Selo je razbijenog, starovlaškog tipa. U selu se razlikuju četiri zaseoka sa geografskim nazvanjima: Projište, Jasikovac, Pod-Stražom i Orašnje.

Svega u Manojlovcima ima 35 kuća, od kojih su u Projištu 16, Jasikovcu 4, Pod-Stražom 8 i u Orašnju 7 kuća.

Ime selu.

Ni o postanku imena ovoga sela u narodu nema nikakvog tumačenja.

Starine u selu.

U Kaluđerskom Potoku nalaze se ostaci nekog starog manastira, koje narod zove Đurićelije (Đurine ćelije).

U Svetinjačkom Potoku nalazi se jedan ulubljeni kamen i neki (kao) grob. Ta je „svetinja“ pripadala onome manastiru (U Kaluđerskom Potoku), pa se po njoj i potok tako nazvao. Tu i sada dolazi svet, te izumaju vodu, umiva se i kupa. Kažu da pomaže od očobolje i groznice.

 

Poreklo stanovništva.

U ovom selu ima mnogo više starinaca nego u prethodnima, jer je od 35 seoskih kuća 25 starinačkih.

U Projištu su:

-Đurići, starinci, slave Đurđic.

-Rosići, starinci, slave Đurđic.

-Gušići (Gavrilovići, Ilići, Pavlovići), koji su od starine jedna familija, sa Tomićima iz Jarmenovaca, za koje se nesumnjivo zna da su starinci, slave, kao i Tomići, Jovanjdan.

-Rosići, kojima se praded Stanoje preselio iz Viševca kod Topole u Blaznavu pa potom došao u Manojlovce, slave Nikoljdan.

-Pavlovići, za koje se takođe kaže da su starinci, slave Sv. Aleksandra Nevskog.

U Jasikovcu su:

-Erići (Vujičići, Sretenovići), koji su doseljeni iz Starog Vlaha pre 100 godina, slave Nikoljdan.

Pod-Stražom su:

-Ristići, čiji se deda, Risto Bugarin, doselio iz pirotskog okruga pre 60-70 godina. Najpre su preli vreće, pa su posle trgovali, što i danas poglavito rade, slave Aranđelovdan.

U Orašnju su:

-Mihailovići, starinci, slave Aranđelovdan.

 

Seoska zavetina je Treći dan Duhova – Treće Trojice.

 

IZVOR: Miloje T. Rakić, “Kačer”. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Koreni

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Zoran rosić

    Rosići ne slave Nikoljdan , nego Sv Stefana