Poreklo prezimena, selo Šutci (Ljig)

22. maj 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Šutci, opština Ljig. Prema knjizi Miloja T. Rakić „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Selo Šutci je ispod Kalanjevaca, odmah u dolini reke Kačera. Od Cera, najistočnijeg i najvišeg uzvišenja planine Klještevice, odvaja se jedan povijarac na južnu stranu, sastavljen iz onižih bregova i završava se Šutačkim Kamaljem u dolini Kačera. Do ovog povijarca pruža se od Klještevice jedna dugačka kosa blagog nagiba u dolinu Kačera, odvojena od pomenutog povijarca Velikim Potokom. Na stranama ove kose i pomenutih bregova, na desnoj strani velikog Potoka, smeštene su seoske kuće. Tu se u rečnu dolinu strmo spušta deo planine Koviljače.

Izvori.

Najveći su izvori: izvor Velikog Potoka, izvor potoka Vranjevca, Teovanovića Izvor, Rakinac, Gluvać, Dobrilovac, drugi Dobrilovac, Kojički Izvor, drugi Gluvać, Onjeg i Boškić. Ima i 6 bunara-đermova.

Zemlje i šume.

Zemlja za obrađivanje je manjim delom između kuća u selu, a većim u potesu pored Kačera, daleko od sredine sela za pola časa. Zemlja je dobre rodnosti, bolja no u pre opisanim selima oko Kačera. Jednoj porodici za osrednji život potrebno je 5-6 hektara ziratne zemlje. Najveće su njive na Košarištu u Klještevici.

Oko sela ima dosta šume, kao: Koviljača, Osoje, Suvi Onjeg i Klještevica. I ovde je šuma većinom bukova, ređe cerova. Šume su zajedničko seosko imanje, a služe i za seoske ispaše.

Na seoskom potesu ima 9 trla.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa i veoma je po tipu slično selima u dolini Kačera. Imaju dva zaseoka: Šutci, južno i Kojica severno, između kojih nema nikakve prirodne granice. Na Košarištu je cigansko naselje od 3 kuće, doseljene pre desetak godina iz Boljkovca.

Ovo selo je do pre 50-60 godina bilo na seoskom potesu, odakle je tada današnje mesto premešteno.

Svega u selu imaju 124 kuće, od kojih u Šutcima 87 a Kojici 37.

Ime selu.

O imenu sela u narodu nema nikakvog tumačenja.

Starine.

U dolini Kačera ima jedno madžarsko groblje, bez ikakvih ostataka od kakvoga groblja.

 

Poreklo stanovništva.

Zna se da su u selu bile dve familije, Perići i Lazići, koje su bili starinci, a koje su danas sasvim izumrle. Današnje je stanovništvo iz Starog Vlaha i Bosne.

U Šutcima su:

-Teovanovići (Jevtići, Ivanovići),koji su doseljeni iz Starog Vlaha pre 120 godina, slave Mitrovdan.

-Popovići (Dražići). Priča se da su se za vreme Karađorđevo doselila iz Osata tri popa od kojih su se ovi namnožili, slave Stevanjdan.

-Lomići su došli iz Osata posle Popovića, zovu ih i Osaćanima, slave Đurđevdan.

-Marinkovići su došli iz Bosne pre 50 godina, slave Nikoljdan.

-Stojanovići su došli iz Starog Vlaha pre više od 100 godina, slave Nikoljdan.

U Kojici su:

-Simići, Jerinići, koji su od starine jedna familija sa Teovanovićima u zaseoku Šutcima, i oni, pretpostavlja se, slave Mitrovdan.

-Jeremići su došli pre 20 godina iz Bosute, ne kaže se šta slave.

 

IZVOR: Miloje T. Rakić, “Kačer”. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Koreni

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.