Poreklo prezimena, selo Ivanovci (Ljig)

9. maj 2013.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Ivanovci, opština Ljig. Prema knjizi Miloja T. Rakića „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Ovo selo leži u dolini Kačera, spod ušća Kozeljice. Rečna dolina pri utoku Kozeljice malo je više proširena i sasvim ravna; zove se Tepčevo Polje. Desnu stranu ivanovačke doline čine strmenite strane i kose od pominjanog razvođa između Ljiga i Kačera, a poimence Okruglog Polja i Ornice, koje se spuštaju u dolinu Kačera. Na levoj strani Kačera je najpre razvođe između ove reke i Brezovice, a pored ovoga, do samog rečnog korita uzdižu se dva brega: Osoje i Glavica, koji sa ivanovačkim Kamaljem, što je na desnoj strani opet uza samo rečno korito, prave kratku klisuru.

Seoske su kuće na zaravanjcima, po stranama kosa na desnoj strani Kačera, na stranama Ivanovačkog Kamalja i na stranama Osoja i Glavice.

Izvori.

Najglavniji izvori u ovom selu su: izvori potoka Kiselice i potoka Raškovice, izvor pod Kamaljom, Višerovac, Jezava, Izvorac, Izvor Danojlovića pod Okruglim Poljem, Pajića Izvor u Brestovi, Vitorov Izvor pod dićskim Lepopoljem i još neki manji, oko kojih su prikupljene kuće.

Zemlje i šume.

Zemlja je malim delom oko kuća kao okućnica, a većim je na seoskom ataru, pored Kačera. Seoske su utrine između i iznad kuća po imanovanim uzvišenjima. Zemlja je dobre rodnosti, kao i u ostalim selima u dolini Kačera.

Šume je malo po okolnim uzvišenjima i to vrlo retke, a po selu ima rasturene retke šume. Ovde je već primetno više grmove no bukove šume.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa, koji je bliži starovlaškom nego šumadijskom. Zbog manjeg prostranstva u selu nema zaselaka. Samo je rekom Kačerom podeljeno na desnu i levu stranu.

Svaga u Ivanovcima ima 87 kuća, od kojih je na levoj strani kačera 30 a na desnoj 57 kuća.

Ime selu.

U narodu nema nikakvog tumačenja u postanku imena sela.

Starine.

Pored Kačera, do poljaničkog atara, ima jedno madžarsko groblje, na kome i sad ima velikog kamenja.

 

Poreklo stanovništva.

Sa leve strane Kačera imaju četiri familije, koje su sve, po pričanju, starinci. A za tri velike familije na desnoj strani Kačera kaže se da su poodavno doseljene iz Starog Vlaha.

Na levoj strani Kačera su:

-Vesići, slave Aranđelovdan.

-Ranđići, slave Đurđevdan.

-Terzići, slave Jovanjdan.

-Mirkovići, slave Đurđevdan..

Kao što je rečeno, svi su starinci.

Na desnoj strani Kačera su:

-Bušići, poodavno doseljeni iz Butkova kod Ivanjice, slave Đurđevdan.

-Marjanovići, takođe, poodavno doseljeni iz Starog Vlaha, slave Nikoljdan.

-Savići, opet poodavno doseljeni iz Starog Vlaha, slave Nikoljdan.

 

Seoska zavetina je Beli Četvtak po Trojicama.

 

IZVOR. Miloje T. Rakić, “Kačer”. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Stefan

    Da li može autor ovog teksta o Ivanovcima kod Ljiga da napiše nešto o Pajićima koji su poodavno u njemu prisutni?