Порекло презимена, село Гукош (Љиг)

6. мај 2013.

коментара: 2

Порекло становништва села Гукоши (сада Гукош), општина Љиг. Према књизи Милоја Т. Ракић „Качер“, прво издање 1905. године, најновије издање 2010. године – едиција „Корени“, ЈП Службени гласник и САНУ. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

 

Положај села.

Ово се село налази са обе стране Драгобиљске Реке, при њеном ушћу у Љиг, који граничи ово село са западне стране. Долина Драгобиљске Реке овде је доста стешњена, а при ушћу се шири због долине Љига. Развође између ових двају река заврашава се овде дугачким брегом Боблијом, звану још и Лисине. На северној страни овог брега, која се благим нагибом спушта у долину Рагобиљске Реке, налази се један део сеоских кућа; то је јаче издвојен заселак Липовица. Са десне стране Драгобиљске Реке, у правцу куда тече Љиг, поређана су три висока брега: Боблија (поред оне на левој страни), Спасојевина и Гукошко Брдо. По странама и косама ове Боблије и супадини Гукошког Брда налазе се остале сеоске куће.

Извори.

Најглавнији су извори: Пантелића Извор, Добра Вода, Хајдучка Вода, сва три у Липовици, Тошкања, Змајевац у Гукошком Брду и други.

Земље и шуме.

Земља за обрађивање је већим делом између и изнад кућа по именованим бреговима, а мањим делој је поред Љига и нешто мало поред Драгибиљске Реке. Добре је родности. Највеће су њиве при врху Липовице (на Боблији).

Нешто ретке шуме је растурено по крајевима и по селу. Подељена је и све се випше крчи.

Тип села.

Село је разбијеног, правог старовлашког типа. Сеоске су куће јако растурене и скривене. Разликују се четири засеока: Липовица, Боблија, на странама Боблије на десној страни Драгобиљске Реке, Петаковац и Вигњица, на косама овога брда.

Испод Гукошког Брда, поред Љига и пута који туда преко ове реке води за Ваљево, на атару овог села, налази се мало збијено насеље, звано „На Љигу“, где су: општинска судница, механа, основна школа, два дућана, две чаругџије, три терзије и неколико кућа.

Свега у селу има 67 кућа, од којих у Липовици 16, Боблији 23, Петаковцу 24 и Вигњици 4 куће.

Име селу.

У народу се прича да су овде некад живела два брата: Гуко и Бранко, од којих је први са породицом заузео атар села Гукоши, а други Бранчића, те су по њима ова села добила имена.

 

Порекло становништва.

Сем једне фамилије од 3 куће досељене из Кадине Луке, у селу су све старинци. И сви, као у Бранчићима, славе Ђурђевдан.

У Липовици су: Пантелићи и Дамњановићи. Ови последњи имају одсељених рођака у Меслођину (Мислођину, оп. Милодан) – Округ београдски, Срез посавски, где су познати под именом Гукошана.

На Боблији су: Милићевићи, Јеладијевићи, Миладиновићи, Мартиновићи, Гајићи, Росићи, Јанковићи, Радивојевићи и Сајићи. Последњи су досељени из Кадине Луке и славе Томиндан.

У Петаковцу су: Васиљевићи, Илићи, Лукићи, Рафаиловићи, Лекићи, Бошковићи и Сајићи.

У Вигњици су: Бошковићи, Андрићи и Гајићи.

У Гукошима је заветина кад и у Бранчићима.

 

ИЗВОР: Милоје Т. Ракић, “Качер”. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. miroslav

    a gde se u gukosima nalaze jovicici