Poreklo prezimena, selo Subotica (Koceljeva)

27. april 2013.

komentara: 1

Poreklo prezimena sela Subotica, opština Koceljeva. Izvodi iz knjige Ljubomira Ljube Pavlovića „Antropogeografija valjevske Tamnave“, prvo izdanje 1912. godine, poslednje izdanje 2011. godine, Edicija „Koreni“ u izdanju JP Službeni glasnik i SANU. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

 

Vode (Izvori, Reke, Jezera, Bare)

Izvori:

Najbogatija sela su s izvorima na dodirnoj zoni tamnavskih peskova i sekundarnih slojeva i najjači izvori su u prugama koje služe kao međa peskovima i brdskom delu oblasti. Izvori ovog dela su stalni, bogati vodom i svaki ponaosob gradi po jedan stalni potočić ili rečicu. Većina ovih izvora izbija iz krečnjačkih prslina i liče na vrela, ali ih narod ne zove tim imenima, počem su slabi vodom. Takva mala vrela su: Crkvena Česma u Stepanju, Bajevac u Bajevcu, Crkvenac u Dokmiru, Crkvenac u Koceljevi, Vodice u Subotici, Zmajevac u Kamenici, Lisnik u Goločelu i Turska Voda u Bukoru.

U oblasti se danas nalaze ovi oblici svojine: crkvene, opštinnske. seoske, džematske i porodične zajednice.

Džematske zajednice:

Džematske zajednice su ređi oblik svojine u ovoj oblasti, ali se ipak daju zapamtiti. Male svih brdskih sela i izdvojeni krajevi tamnavskih ravnijih sela imaju svoje zajednice od pola hektara u prostoru, ograđene i neobrađivane, na kojima male i krajevi drže svoja bdenija i molitve. Sređ U Banjanima ima svoju zajednicu od 5 a i daje pod zakup, Staro Vrelo u Vrelu, Ratković u Svileuvi, Krivajica u Ljuticama, Šumarice u Kamenici, Barič u Subotici, Divič u Bukoru, Delo u Donjem Crniljevu imaju svoje male zajednice, koje ne donose nikakvih prihoda ni selu ni malama.

Posebni položaj sela.

Subotica je sa obe strane Tamnave, zapadno od Koceljeve, neravno, ali ne i brdovito selo, sa kućama po džematima. Džematske kuće su zbijene pod stranama pojedinih brda. Glavni džemati su: Brđani na desnoj strani Tamnave, Barič u tamnavskoj ravnici i Lukići ispod Malog Bošnjaka.

Tip sela.

Kod tamnavskih brdskih sela, koji jednim delom zalaze u brdovite krajeve, a drugim u ravnije, primećuje se dve vrste mala. Brdske male su kao i kod pravih brdskih sela, a druge su razbijenog tipa, ali ne i rasturenog i na više mesta su spojene. I ovakva su sela starovlaškog tipa, jer su okućnice, rasporedi i kuća i zgrada istovetni. Ovakva su sela: Kamenica, Goločelo, Ljutice, Subotica, Bajevac, Raduša i dr.

Imena sela srpskog porekla.

Srpska imena, koja su postala od prezimena razrođenih porodica ili od muških i ženskih imena i nadimaka je, između ostalih, i Subotica.

Starine.

Selišta.

Selište ima svako selo, samo se različito zove. Na svakom selištu očuvani su tragovi života ili se mogu naći, pa bilo naseljeni ili nenaseljeno. Osobna imena selišta su: Selište, Staro Selo, Kućerine, Stare Kuće, Kućišta, Stara Voća i Palanka. Stare Kuće, Kućerine, Kućišta i Stara Voća imaju u : Banjanicma, Subotici, Crniljevu, Krtinskoj, Kozarici i dr.

Stara groblja i spomenici:

U Subotici, u Lukića Kraju, na glavnom seoskom putu nalazi se veliki piramidalni beleg sa natpisom (preveo sa staroslovenskog Milodan): „Stojan Lončarić ubi ga Turčin 1792. godine“. Stojan je bio Piroćanac od Babušnice, naseljenik ovog sela, poginuo što se mislilo, da je radio na podizanju ustanka u to doba.

Kuline.

U Subotici, sa leve strane Tamnave, u Bariču, nalaze se danas razvaline nekakve kule, koju narod pripisuje zimskoj kuli Ljutice Bogdana, a koja bi bi pre bila kula za čuvanje starog puta, koji je silazio sa Konjskog Groba i prolazio kroz ovo selo.

Stari putevi.

Drugi stari put iz jadranske doline peo se na Vlašić i njegovom kosom spuštao se Konjskom Grobu, odakle je razvođem Rasnice i Bresnice silazio u Suboticu i u Koceljevi prelazio Tamnavu na starom porušenom mostu, čije se zidine još raspoznaju. Odatle je preko Svileuve ulazio u Batalage i razvođem Vukodraži i levih tamnavskih pritoka spuštao se u Orašac, gde se spajao sa valjevskim putem i dalje išao.

Postanak i starina današnjih sela.

Sela, koja su postala kao zaseoci od drugih sela pre 200 godina, bila bi: Belo Polje od Zvečke, Rafljevo od brgula, Šarbane od Brgula, Joševa o Ljubinića, Kožuar od Vukone, Brezovica od Vrela, Kalinovci od Banjana, Subotica od Koceljeve i dr.

 

Poreklo familija-prezimena sela Subotica:

Prezime – kada su doseljeni – odakle su doseljeni – krsna slava – napomena:

-Đakovići*, druga polovina 18. veka, Novi Sad, Nikoljdan.

*Đakovići iz Bresnice, Subotice i Koceljeve su jedna ista porodica, doseljena iz okoline Novog Sada, prvo u Kožuar, pa tek posle u Bresnicu i Suboticu. Đakovići drže da su od iste porodice, od koje je bio stari mitropolit Isaija Đaković.

-Đukići, druga polovina 18. veka, Donja Trešnjica u Rađevini, Nikoljdan.

-Ilinčići i Matići. Videti Matići i Ilinčići.

-Jeremići, posle 1827. godine, Osat, Tomindan, uljezi u Teodoroviće.

-Jovići, posle 1827. godine, Koceljeva, Mitrovdan, prešao na imanje.

-Lukići 1, prva polovina 18. veka, Bratonožići, Nikoljdan.

-Lukići 2, posle 1827. godine, Sitarice u Podgorini, Stevanjdan.

-Marinkovići, druga polovina 18. veka, Oglađenovac u Podgorini, Nikoljdan, uljez u Pekiće.

-Matići i Ilinčići, stara porodica, Nikoljdan.

-Miljkovići, prva polovina 18. veka, Osat, Nikoljdan.

-Mihailovići, druga polovina 18. veka, Bela Crkva u Rađevini, Mitrovdan.

-Pantelići, druga polovina 18. veka, Vragočanica u Podgorini, Nikoljdan.

-Pekići, druga polovina 18. veka, Vragočanica u Podgorini, Nikoljdan.

-Radivojevići, druga polovina 18. veka, Bratačić u Podgorini, Jovanjdan.

-Rankovići, posle 1827. godine, Bačevci u Kolubari, Jovanjdan, poveća zadruga.

-Stojanovići*, prva polovina 18. veka, Stari Vlah, Jovanjdan.

*Stojanovići su potomci Stojana Starovlaha, koji je krajem 18. veka i u početku 19. veka bio najbogatiji, najviđeniji i najotresitiji seljak ovog sela a potomci mu danas spali na jednu vrlo siromašnu kuću.

-Teodorovići*, prva polovina 18. veka, Kolašin, Tomindan.

*Teodorovići su odavno naseljeni u Brđanima pored Ilinčića i zovu se još i: Ivankovići, Rafailovići, Dimitrijevići i Kovačevići.

-Crnogorci, druga polovina 18. veka, Morača, Mitrovdan.

 

IZVOR: Ljubomir Pavlović, “Antropogeografija valjevske Tamnave”. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Ljubisav Crnogorcic

    Postovanje. Otac mi je rodom iz Subotice, zvao se Zivota, a njegov Otac to jest moj Deda, zvao se Petar a Petrov Otac, moj Pradeda se zvao Paja. Petar je ucesnik balkanskih ratova kao i prvog svetskog. Bio je zemljodelac rodjen 3. maja 1874 u Subotici srez Posavo Tamnavski a prezime Crnogorac(tako pise u legitimaciji “udruzenja nosilaca Albanske Spomenice Kraljevine Jugoslavije” koju na svu srecu imam). Moj Deda Petar se upokojio 26.jula 1948 i pociva na subotickom groblju u Ljuticama. Pradeda Paja ne znam ni kada je rodjen ni kada se upokojio ni gde mu je grob. Slavimo Slavu Svetog Alimpija Stolpnika a preslavljamo Mladu Nedelju. Ja se prezivam Crnogorcic a tako je uklesano i na Dedinom spomeniku a verovatno je Crnogorac( i Vi tu familiju pominjete)…????? Sad znam da nista neznam. Baba Angelina mi je iz Milicinice i imala je jos dve setre. Mati joj se zvala Jelena i cini mi se Maric prezime al nisam bas siguran… videcu, provericu jos za ime Oca i prezime… Sta dalje? Pomozite i HVALA. Ljubisav 0641212064