Poreklo prezimena, selo Dupljaj (Valjevo)

13. april 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Dupljaj, opština Valjevo. Stanje iz 1907. godine, prema studiji “KOLUBARA I PODGORINA“, autora Ljubomira Pavlovića. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Dupljaj leži na severu od Popučaka, na obema obalama reke Rabasa. Zemlje oko jaruga i po stranama ogoljenim nisu ni za kakav rad. Na njima uspeva dobro šuma, zato se i pošumljavaju.  Šume je dosta u severnom delu sela i istočnoj strani do Lukavca.

Selo je potpuno razbijenog tipa.

Imena džemata su: Brđani, Potočari, Međašani i Gajčani na levoj strani i Pimićani na desnoj strani reke.

U Brđanima su ove porodice: Radovanovići 10k, Jeličići 3k, Brankovići 3k, Mićići 6k, Panići 2k, Stojanovići 1k i Mitrovići 3 kuće.

U Potočarima su: Radovanovići (drugi) 2k, Terzići 4k, Dulići 2k, Adamovići 1k, Stankovići 2k, Mijatovići 2k, Ilići 2k i Erići 1 kuća.

U Međašanima su: Stankovići 6k, Vesići 1k, Vitorovići 1k i Tufegdžić 1 kuća.

U Gajčanima su: Teofilovići 1k, Ristići 2k, Jovanovići 1k, Gvozdići 1k, Ilići 2k i Arnaučići 2 kuće.

U Pimićanima su: Milisavljevići 4k, Pimići 4k, Kremenac 1k, Antonijevići (Vesinovci) 2k i Petrović 1 kuća.

Po haračkim tefterima od 1818. god. Dupljaj je imao 31 dom sa 41 porodicom i 98 haračkih lica. Po popisu od 1866. god. imao je 48 domova sa 317 stanovnika….a po popisu od 1900. god. bilo je 73 doma sa 481 stanovnikom.

U selu ima 74 doma od 16 porodica. Dupljaj je sastavni deo lukovačke opštine u srezu valjevskom.  Sudnica je u Lukavcu, a crkva i škola u Rabrovici. Groblja su podeljena po džematima. Preslavljaju Spasovdan.

Za ime selu vezane su ove priče:

1)     Jedni vele, kad su Madžari palili ovo selo, onda su se seljaci razbegli kojekuda, a neka baba dočepa jedno svoje unuče iz kolevke pa ne mogući begati izvan sela, zavuče se u jednu duplju i tu u duplji, u šupljem grmu, odgaji dete, te tako selo dobije po tome ime

2)     Drugi vele, da je selo dobilo ime po mnogim dupljama u zemlji, koje su nekad bile po ovom selu, pa su neke ili ljudi ili voda, zasuli. Jedna od takvih dupalja zastala je u Panića livadi i zove se Jezero i uvek je puna vode i ne presušuje.

 

U dolini Rabasa ima neko staro Madžarsko groblje. Ima spomenika, ali bez natpisa. Kamenje je ogromne veličine i dosta ga se raznelo. U Brđanima ima jedan poveći spomenik, na kome se daju raspoznati poneka latinska pismena te da je dokaza da su ovde i Rimljani živeli.  Na reci Rabasu nalazi se neki stari most, još iz turskog doba, sav od kamena, na putu kojim se iz Valjeva…prelazilo u posavsku dolinu.

 

Poreklo stanovnštva i osnivanje sela

Dupljaj je vrlo staro selo. U spisku sela okruga valjevskog, koji je sastavila austrijska Administracija 1737. godine u Beogradu, nalazi se i ovo selo, pod imenom Duplai.

  • STANKOVIĆI – najstarija porodica, za koju se ne zna da se doselila i čija starost oličena je u tome što mnoga mesta po selu nose osobene nazive: Stankov Vrh, Stankovi Obori, Stankovo Brdo itd. Stankovića ima najviše u Međašanima, ali ih ima i po drugim džematima, kao Vesić i Kremenac (nekakva prababa nosila kremenje u torbi i prodavala po seoskim saborima i vašarima, te selo njenog sina tako prozvalo). Svega ih je 8 kuća i slave Sv. Đurđa, ali ima ih i odseljenih iz ovog sela.
  • RADOVANOVIĆI – najstarija doseljena porodica. Došli iz okoline Mostara, iz onog mesta odakle je bivši mostarski mitropolit Radulović. Ona je starinom iz Riđana, iz Nikšićske Župe, iz bratstva Radulovića. U ovo se selo doselila kao sveštenička kuća i iz nje dugo vremena bivalo je sveštenika, trgovaca, advokata i činovnika, kao što ima toga i danas. Po pričanju potomaka pok. popa Žuće, najviđenijeg predstavnika ove porodice, ona se doselila tačno 1681. godine. Radovanovića ima raseljenih po celoj Srbiji i ovoj oblasti, a u selu ih ima 14 kuća, pod dva prezimena: Radovanovići i Milisavljevići. Slave Sv. Luku.
  • PIMIĆI – su doseljeni iz Pive, malo posle Radovanovića. Doselili su se radi krvnine. Danas se raznoliko prezivaju: Pimići, Panići, Brankovići, Antonijevići, Stankovići (u Potočarima) i Adamovići. Nazvati su Pimićani zbog nekog pretka koji je teško govorio. Ima ih ovde 14 kuća od 3 brata. Slave Sv. Luku.
  • MITROVIĆI – stari doseljenici. Došli da bi izbegli krvnu osvetu. Doselili se oko 1700. godine iz Rovaca u Crnoj Gori. Ima ih svega 5 kuća, pod tri prezimena i slave Sv. Jovana (op. A.M. – verovatno se misli na porodice Mitrović 3k, Teofilović 1k i Stojanović 1k).
  • TERZIĆI – doseljeni iz Drobnjaka, nazvati ovako po nekom svom srodniku Terziji. U selu se zovu i Ristići, Vitorovići i Mićići. Ima ih 13 kuća, slave Sv. Kralja Dečanskog.
  • RADOVANOVIĆI (tzv. Prnjavorci) – doselili su se iz mačvanskog Prnjavora kad i Terzići, pred Kočinu krajinu. Ima ih 2 kuće i slave Sv. Stevana.
  • JELIČIĆI i MIJATOVIĆI – doseljeni su od sela Rutoši, iz Starog Vlaha, pred Prvi ustanak. Srodni su, a doselili su se zbog neimaštine. Ima ih 5 kuća i slave Sv. Jovana.
  • ILIĆI – su doseljeni posle Drugog ustanka iz Tometinog Polja, okr. užičkog. Doselili su se kao nadničari. Ima ih 4 kuće i slave Sv. Đurđa.
  • JOVANOVIĆI ili DULIĆI – nazvati tako po nekom pretku koji je krao duleke. Doselili su se kao nadničari iz Pološnice, okr. užičkog i ovde se pre 70 godina prizetili. Ima ih 2 kuće i slave Sv. Arhanđela.
  • ARNAUČIĆI ili MITROVIĆI – su od nekog ”Arnaučeta”, Srpčeta iz Orahovca u Staroj Srbiji, pobeglog od turskog i arnautskog zuluma u Valjevo, odakle su ga Radovanovići uzeli u službu i posle okućili. Ima ih dve kuće i slave Sv. Arhanđela.
  • TUFEGDŽIĆ je skorašnji doseljenik iz Mataruga, slavi Vrače; JOVANOVIĆ iz Drenove, slavi Sv. Đurđa; ERIĆ iz Džurova, slvi Sv. Arhanđela, doseljeni uz Babinsku Razuru, prvo kao sluge, a posle prizetili se i dokupili pomalo imanja. GVOZDIĆ je iz Srema, od Krušedola, PETROVIĆ iz Bogovađanskog Lajkovca, prizetili se pre 35 godina u ovom selu. Prvi slavi Sv. Nikolu, a drugi Sv. Đurđa.

 

Dupljaci se zanimaju svima privrednim granama kao i ostali seljaci ovih oblasti. Glavno je zanimanje zemljoradnja, a kako Rabas ima izvrsne livade, to se i na stoku obraća dovoljna pažnja. Zemlja je bogata i daje izvrstan rod i po kvalitetu i kvantitetu, te Dupljaci stižu i da prodaju hranu. Sporednih zanimanja u selu nema, a nikuda se ne sele.

 

IZVOR: “KOLUBARA I PODGORINA“, Ljubomir Pavlović, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga osma NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga IV Beograd, 1907. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Voljevci

    Meni je moj deda pricao da su nesi preci otisli za Osecinu a kasnije za okolinu Valjeva. Inace ja sam Micic iz Voljevaca slavim Stefana Decanskog,a preslavljam Spasovdan.