Poreklo prezimena, selo Donji Mušić (Mionica)

4. april 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Donji Mušić, opština Mionica. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, izdanje 1907. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

-Donji Mušić je na desnoj obali Toplice i sa leve strane puta Mionica-Bogovađa. Zemljište ovog sela je vrlo neravno i brežuljkasto. Seoske kuće su po plećima pojedinih bregova. Glavnija uzvišenja su: Madžarlija do Virovaca, Banovina i Stražara do Gornjeg Mušića i Kremenica do Nanomira.

Izvora ima dosta. Glavni izvori su: Livadice i Česma u Grbićima i dve česme pod Kremenicom. Seljaci se služe izvorskom, bunarskom i rečnom vodom. Jedina rečica, što teče kroz selo, pored susedne Toplice, je Nanomirica, koja presušuje.

Zemlje i šume.

-Donjo-mušićke su zemlje crna smolnica vrlo rodna i podesna za oranicu i kosanicu. Najbolja su imanja oko Toplice, mada je dolina njena ovde isuviše pritešnjena. Uopšte uzevši malo je ziratne zemlje u ovom selu, mnogo je manje nego u susednom Gornjem Mušiću. Po visovima je malo ziratne zemlje, a ceo severni kraj je pošumljen.

Šume je u ovom selu dosta. Kremenica i ceo kraj niz Nanomiricu je pod šumom. Šuma je od lisnatog drveta i izdeljena na pojedince, prošarana ponegde kakavom njivom novijeg porekla. U selu nema nikakvih zajednica.

Tip sela.

-I ovaj Mušić je selo razbijenog tipa. Seoske kuće su poređane u dva džemata. Prvi kraj sela na severu zove se Grbića Džemat, a drugi je drumsko naselje Donje Toplice. I u jednom i drugom kraju kuće su blizu jedna drugoj a rastojanje između džemata je oko kilometar.

U Grbića džematu su: Grbići, Krgići, Starčevići, Vukašinovići, Gavrići, Marjančevići, Radovanovići-1 (Spirkovići), Obrenići, Radosavljevići, Miloševići i Radovanovići-2. U Donjoj Toplici su: Savići, Isailovići, Arsenijevići i Milanovići.

Većih zadruga u ovom selu nema. Jedina poveća zadruga je Grbića od 20 čeljadi.

Podaci o selu.

-Donji Mušić prema haračkim tefterima iz 1818. godine imao je 13 domova sa 17 porodica i 37 haračkih ličnosti.

Po popisu:

-1866. godine – 27 domova i 200 stanovnika.

-1874. godine – 28 domova i 202 stanovnika.

-1884. godine – 42 doma i 260 stanovnika.

-1890. godine – 47 domova i 304 stanovnika.

-1895. godine – 48 domova i 320 stanovnika.

-1900. godine – 48 domova i 309 stanovnika.

Godišnji priraštaj stanovništva od 1866. godine je 2,87 a procentni1,20%.

Ime selu.

-U okolini i selu smatra se da je ovo selo starije od Gornjeg Mušića. U prvo vreme selo se zvalo Toplica pa kad je zaselak njegov dobio naziv Mušić, onda je za razliku od Gornjeg dela ovaj kraj nazvat Donji Mušić.

 

Poreklo stanovništva i osnivanje sela.

-Po pričanju starih ljudi selo su osnovale dve porodice, za koje se ne zna da su se otkuda doselile, a te su porodice po pričanju samih meštana sa Kosova.

-Grbići. Prva porodica Grbića, po kojoj se ceo kraj sela tako zove; oni su se iseljavali iz sela i odlazili u ravnija mesta preko Save, njih je u selu 8 kuća, gde se u jednu od tih kuća prizetio neki Užičanin, pa izgubio i prezime i slavu, zbog čega ga i ne uzimamo ponaosob, slave Nikoljdan.

-Radovanovići. Druga stara porodica je Radovanovića, koja se raseljavala i ima 8 kuća, gde se u jednu prizetio jedan iz Godočeva-okrug užički i promenio prezime. Radovanovići slave Oce (pred Božić) a uljez Oce i Markovdan.

Krgići i Spirkovići. Najstariji doseljenik u ovo selo je bio nekakav Spirko Krgić, doseljen u prvom austrijskom ratu iz Morače u Crnoj Gori; njegovi potomci su se zovu Krgići i Spirkovići, slave S. Dimitrija.

-Starčevići su doseljnjeni pred Kočinu Krajinu iz Budimlje u Starom Vlahu. Njih je doselila baba Gorda, koja je sklonila sinove od pogibije, da ih Turci ne bi isekli; Gordića (po toj babi) su kuće sve uljeske, koje su izgubile i krsno ime i prezime, pa se ne spominju, slave Časne Verige.

-Vukašinovići su iz Paramuna-okrug užički, predak im se doselio kao majstor, slave Nikoljdan.

-Gavrići su iz Radanovaca-okrug užički, predak im se doselio kao majstor, slave Aranđelovdan.

-Obrenići su iz Gornjeg Lajkovca od Novakovića, slave Stevanjdan.

-Miloševići su iz Godočeva-okrug užički, predak im se doselio kao majstor, slave Nikoljdan.

Svi su doseljeni u periodu od 1809. do 1830 godine.

Skorašnji doseljenici su:

-Radosavljevići od Rogačice-okrug užički, slave Sv. Jovana Zlatoustog.

-Marjančevići iz Makovišta-okrug užički, slave Nikoljdan, doselio se kao sluga.

-Savić od Vrca iz Kovačica, doselio se kao trgovac iz Šapca, slave Nikoljdan.

-Arsenijević, terzija iz Tabanovića, sela ove oblasti, slavi Jovanjdan.

-Milanović iz Ježevice-okrug užički, opančar, slavi Srđevdan.

U Donjem Mušiću je 48 kuća od 15 porodica.

Zanimanje stanovništva.

-Grbića džemat zanima se zemljoradnjom i svima privrednim radnjama, kojima i susedni seljaci ove oblasti. Zemljoradnja i gajenje razne stoke su najglavnija zanimanja. Nikuda se ne kreću iz sela a nerado se odaju izučavanju zanata.

Pojedinosti o selu.

-Donji Mušić je sastavni deo Donjo-topličke opštine u Srezu kolubarskom. Donja Toplica je drumsko naselje ovog sela. Čim se na putu Mionica-Bogovađa pređe reka Toplica, odmah sa leve strane nalazi se uz put nekoliko kuća i dućana, jedna mehana, opštinska sudnica i preko puta škola od dva odeljenja, i to se zove Donja Toplica. Stanovnici ovog kraja su trgovci, mehandžije, činovnici i zanatlije i ne zanimaju se zemljoradnjom. Crkva je u Markovoj Crkvi, a groblje je podeljeno na dva kraja. Selo nema zajedničke preslave.

 

IZVOR: Ljuba Pavlović, “Kolubara i Podgorina”. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.