На данашњи дан: Умро глумац Ташко Начић

26. март 2013.

коментара: 0

26. марта 1993. – У Београду умро Ташко Начић, познати домаћи глумац.

Рођен је у Крушевцу 7. априла 1934. године. Пореклом је Цинцарин.

Играо је у бројним позоришне улогама, али је такође запамћен и као велики глумац домаћих филмова. Једна од његових улога која га је винула у глумачке висине јесте сигурно у филму Давитељ против давитеља, из 1984. године. За ову улогу је примио бројне награде.

Наравно да је свима познат и из култних представа Атељеа 212, где је заједно са великим Зораном Радмиловићем играо у Радовану Трећем и Краљу Ибију. Широком аудиторијуму ће остати познат и по улози Божидара Мајковића у серији Бољи живот.

Глуму је студирао на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Дипломирао је на истој у класи Мате Милошевића 1956. године. На сцену ступа још као студент друге године у представи “Ромео и Јулија”, Југословенског драмског позоришта, у режији професора Милошевића. Званичну глумачку каријеру започиње 1954. године као члан Народног позоришта, гдје игра запамћене улоге у представама “Станоје Главаш” и “Госпођа министарка”.

Убрзо одлази у Позориште “Бошко Буха”, одакле сели у новоосновани београдски Атеље 212 у коме остаје све до смрти.

 

ИЗВОР: 6yka.com

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xG9eRJtL5B4&feature=related[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=n1GvWP4FgG4&feature=related[/youtube]

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.