Poreklo prezimena, selo Crvena Jabuka (Ub)

28. februar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Crvena Jabuka, opština Ub. Izvodi iz knjige Ljubomira Ljube Pavlovića „Antropogeografija valjevske Tamnave“, izdanje 1912. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

 

Crvena Jabuka je na severoistok od Vrela, ravno selo s kućama poređanim duž seoskog puta s obe strane.

Tokom Prvog srpskog ustanka Prota Mateja i pop Luka imali su i čestitih svojih saradnika, Tamnavaca, čija su imena vredna pomena: Isailo Lazić iz Krtinske, Petar Erić iz Zvečke, pop Leontije Marković iz Urovaca, Živan Petrović iz Kalenića, Vasilj Pavlović iz Bajevca, Đura Kostić iz Crvene Jabuke, Iguman Jeremija iz Grabovca, Milovan Zujalović iz Tulara, Živko Dabić iz Gole Glave, Jovan Tomić-Belov iz Crniljeva, Mihailo Gluvac iz Kamenice, Rade Radosavljević iz Goločela i dr.

Kad bi Turske vlasti osudile neku porodicu na progonstvo ili surgun, njihova bi imanja prelazila u druge ruke. Ako bi se povratili u selo, mogli bi dobiti ista imanja, ili bi im se dala druga u blizini ili nova da treba da se krče. Markovići-Popovići iz Takova, kad su prelazili u Austriju i otuda se vraćali, neki su se naselili na ista mesta, a neki otišli u druga sela. Đurići-Jevtići iz Crvene Jabuke pri povratku nisu se mogli vratiti na isto mesto, već je jedna ostala na Ušću. Zazići iz Skele nisu mogli da se vrate u svoje Popučke, već ostali u Skeli. Lelićani iz Trlića vratili su se opet na svoje imanje.

U Tamnavi ima nekoliko vrsta zemalja: peskuše, krečuše, crnice, smolnice, blaguše, mrtvuše i polojske zemlje.

Polojske su zemlje tresetne, pune vode, uvek gnjila, dobre livade i pašnjaci. Ovakve zemlje su oko bara i pri stavama pojedinih reka. A ima ih u: Crvenoj Jabuci, Broviću, Trstenici, Piromanu, Stublinama, Zabrežju, Ratarima, Krtinskoj itd.

Po narodnim tradicijama mnoga današnja sela postala su od raselica. Narod misli, da su ovakva sela bila trla ili ispust glavnog sela, pa su se pojedinci deobom ili zbog kakve bolesti udaljavali iz sela i stvarali nova sela; Brović je raselica susednog Piromana, Batalage – Svileuve, Kršna Glava – Dokmira, Milorci – Crvene Jabuke, Krtinska, Urovci, Hrvati, Zvečka i Ratari stare Bresk(v)e, Belo Polje od Zvečke itd.

Imena, koja bi opominjala na voća; Orašac, Jabučje, Crvena Jabuka, Zukve, Gunjevac i Bresk(v)a.

Doseljenici iz Nikšićke Župe, srodnici znamenitih valjevskih kuća krajem 18. i početkom 19. veka, znaju se, ma u kom selu i ma u kom stepenu srodstva se nalazili, a vidi se da su dugo između sebe održavali rodbinske veze, koje su danas sasvim prestale a u koje spadaju i familije Pejić iz Dokmira i Tvrdojevda, Šajinovići u Zvečkoj, Grabovcu, Urovcima, Pušići u Grabovcu, Đurići u Crvenoj Jabuci i Milorcima, Đotunovići na Ušću, Nešovići u Vrhovinama, Vukomanovići u Murgašu i Gunjevcu, Milakovići u Crniljevu i Petrovići (Tovarovići) u Bukoru pored drugih, koji znaju da potiču iz Dragovoljića u Nikšićkoj Župi i od iste porodice.

Milin, tvorac sela Joševa, je pred smrt uzeo u službu dečka Velimira, rodom iz Belopavlića, pa su ga Milanovi sinovi zbog duge i poštene službe oženili i okućili; Velimir je zbog toga primio slavu svojih dobrotvora i ostavio posle smrti šest sinova, od kojih su dvojica prešli u Crvenu Jabuku i Milorce, a četvorica ostali u Joševi.

 

Poreklo familija-prezimena sela Crvena Jabuka

Prezime – kada su doseljeni – odakle su doseljeni – krsna slava – napomena:

-Andrići, prva polovina 18. veka, Carina u Azbukovici, Alimpijevdan.

-Gajići, druga polovina 18. veka, Rovni u Podgorini, Đurđevdan.

-Đurići i Nenadovići. Videti Nenadovići i Đurići.

-Živanovići, druga polovina 18. veka, Tubrović u Podgorini, Nikoljdan.

-Ilići, prva polovina 18. veka, Rebalj u Podgorini, Jovanjdan.

-Jakovljevići i Đurđevići, prva polovina 18.veka, Drobnjaci, Đurđevdan.

-Kuzmanovići i Stankovići. Videti Stankovići i Kuzmanovići.

-Kuzmanovići i Petrovići. Videti Petrovići i Kuzmanovići.

-Nenadovići i Đurići*, prva polovina 18. veka, Nikšićka Župa, Lučindan.

*Nenadovići su od porodice Grbovića i Vukomanovića. Predak im se zvao Nenad i ostavio je posle sebe više sinova. Njegov unuk Nikolica, buljubaša kneza Alekse Nenadovića iz 1791. godine, poginuo je iste godine u Skobalju u čarci između Karađorđeve hajdučke čete i knez Aleksine potere. Nikolin sinovac je kapetan Đura, koji je bio među prvim Tamnavcima, koji su se 1804. godine digli na ustanak, a koji je živeo do 1883. godine i bio buljubljšlj i kapetan. Đurini se potomci zovu još i: Stojkovići, Uroševići i Jeremići, a Nikoličini: Nenadovići i Đotunovići na Ušću.

-Petrovići i Kuzmanovići, druga polovina 18. veka, Suvodanje u Podgorini, Jovanjdan.

-Stankovići i Kuzmanovići, druga polovina 18. veka, Gola Glava u oblasti, Nikoljdan, od Stankovića iz Gole Glave.

 

IZVOR: Ljubomir Ljuba Pavlović „Antropogeografija valjevske Tamnave“, izdanje 1912. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.