Poreklo prezimena, selo Grabovica (Valjevo)

26. februar 2013.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Grabovica, grad Valjevo. Stanje iz 1907. godine, prema studiji “KOLUBARA I PODGORINA“, autora Ljubomira Pavlovića. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Grabovica je na severnoj strani od Valjeva, na južnoj padini one kose koja deli vode Rabasu i Kolubari. Zemlje su ovog sela gotovo sve jednolike. One su ili crne smolne zemlje, masne, dosta hladne i osobito rodne ili nanosne…i peskovite. Šumom je selo vrlo bogato.

Selo je podeljeno na 3 kraja. Deo sela na Visu do Zabrdice u onom šumskom kraju zove se Pošare. Drugi je kraj Perajica ili ciganski kraj, usred sela na uzvišici Perajici. Treći je kraj ispod Perajice, duž nje, po stranama njenim i po ravnini pored Ljubostinje i sadanjeg okružnog druma Valjevo – Obrenovac. Zove se Grabovica.

U Pošarima su ove porodice: Mitrovići 2k, Panići 1k, Filipovići 1k, Glišić 1k, Nikići 4k, Nešić 1k i Bogićević 1 kuća.

U Grabovici su ove porodice: Uroševići 3k, Pešići 3k, Stevanovići 2k, Petrovići 2k, Ristići 6k, Trivunović 1k, Petrović 1k, Novakovići 2k, Nenadovići 6k, Markovići 3k, Rakići 4k, Đurići 2k, Panić 1k, Rosići 2k i Beserovac 1 kuća.

U haračkim tefterima od 1818. god. ime ovog sela zapisato je i ka ”Grabovica” i kao ”Pušare” (mesto Pošare). Oba sela su imala 21 dom, 28 poreskih i 68 haračkih lica. Po popisu od 1866. god., gde su Pošare unete kao sastavni deo sela, bilo je 38 domova sa 316 stanovnika…..dokle po najnovijem popisu Grabovica sa zaaseokom ”Pošare” imalo je 90 domova i 706 stanovnika razne narodnosti, naše vere i državljanstva.

U selu ima danas stalnih i privremenih 60 domova našeg naroda od 25 porodica. Grabovica je sastavni deo grabovačke opštine u srezu valjevskom. S Grabovicom čine ova sela opštinu: Rađevo Selo, Jasenica i Kozličić. Groblje im je po krajevima. Preslave zajedničke nema.

Grabovica je ime po šumskom drvetu grabu, kojega u istinu ima dosta po selu niz Perajicu. Predanje veli da je to ime doneto, da ga je iz Crne Gore prenela današnja najstarija porodica sa Grahova. Pošare je ime docnijeg porekla, zna se da je doneto opet iz Crne Gore i to pre nego ime Grabovica.

 

Poreklo stanovnštva i osnivanje sela

Selo su naselile doseljene porodice, bar za sve današnje tako se sme reći. Stare porodice ovog sela, po pričanju starih ljudi, izumrle su i odselile seu Posavinu i Srem još u drugoj polovini 18. stoleća. Prestavnika starih porodica nema, njihova su imanja pritisli Turci i naselili druge, a doseljenici doseljavali su se obično u grupama do Valjeva, ap su se odatle razdeljivali po obližnjim selima. Imanja su zauzimali po odobrenju turskih vlasti, a i naseljeni seljani rado su primali pored sebe.

Grabovica je sva naseljena pred svršetak prvih austrijskih ratova za vreme cesara Karla VI i posle toga vremena.

  • RISTIĆI – prvi doseljenici. Došli iz Zagarča u Crnoj Gori, sa Čeva, njih je 6 kuća i slave Sv. Arhanđela.
  • PEŠIĆI i STEVANOVIĆI – doselili se odmah posle Ristića. Došli sa Grahova u Crnoj Gori, od kojih su i Stevanovići. Ima ih 5 kuća i slave Sv. Stevana.
  • POŠARCI – u isto doba doselili su se i tri brata Pošarca iz Ozrinića do Nikšića, od kojih je jedan otišao u Pambukovicu i od sega su tamošnji Pošarci. Pošaraca ima danas 10 kuća i slave Đurđic.
  • NENADOVIĆI i UROŠEVIĆI – su jedna porodica, doseljeni iz Semegnjeva u Starom Vlahu, ima ih 9 kuća i slave Sv. Stevana. Doseljenje njihovo pada oko prvih godina 19. veka.
  • PETROVIĆI – su doseljeni na 5-6 godina posle Uroševića i slave Sv. Stevana, a doselili su se iz ”Bosne” od višegradskog Starog Vlaha; ima ih 2 kuće i slave Sv. Stevana.
  • RAKIĆI i MARKOVIĆI – doseljeni su zajedno kad i Uroševići, a prvi su se doselili iz Zaovina, a drugi iz Kremana. Prvih ima 4 kuće, slave Sv. Đurđa, a drugih ima 3 kuće i slave Sv. Nikolu.
  • NOVAKOVIĆI – su doseljeni oko 1840. god. iz Kucina u Polimlju; ima ih 2 kuće i slave Sv. Nikolu.
  • ĐURIĆI (2k), PANIĆI (1k) i ROSIĆI (2k) – su iz susednog sela Zabrdice i naselili se stalno u ovom selu na svom kupljenom imanju posle deobe svojih zadruga, a oni su prešli pre 20-30 godina.
  • BESEROVCI – su prešli iz susednog sela Jasenice; ima ih 1 kuća danas, a nekad više. Doseljeni iz Besarovine, okruga užičkog.
  • BOGIĆEVIĆ, PETROVIĆ i TRIFUNOVIĆ – su skorašnji doseljenici: prvi iz Osata, slavi Sv. Stevana; drugi iz Osata, slavi Sv. Jovana i treći iz Pološnice užičke. Doseljeni kao majstori i prizetili se u selu i to sve od skora.

Pored ovih skorašnjih doseljenika, ima u ovom selu još do Kolubare po kolibama 10 porodica privremeno nastanjenih, od kojih su 4 iz Drobnjaka, iz Mokrog i Šavnika, 2 iz Bosne od Osata i 4 iz raznih krajeva Crne Gore. Ovo su najskoriji doseljenici koji gotovo ni odelo ni govor još nisu izmenili.

Ciganski kraj

U Grabovici, na brdu Perajici, pored izvora Perajice, u najlepšem šumskom kraju Grabovice, postoji stalno cigansko naselje pod nazivom Perajica. Cigani su pre 50 godina stalno naseljeni ovde na imanju, koje im je opština grabovička ustupila. Na Perajici ih je danas 32 kuće. Svi imaju dva prezimena: MARKOVIĆI i JANKOVIĆI.

Grabovčani se zanimaju svima privrednim granama kojima i ostali seljani ove oblasti. Kao najmilije im je zanimanje danas rabadžijanje, rad s kolima i volovima, što ih dosta ometa te ne mogu dovoljno pažnju da obrate na privredu. Svi privremeni i siromašniji u selu, slaze u Valjevo i tamo nadniče. Zanate ne uče.

 

IZVOR: “KOLUBARA I PODGORINA“, Ljubomir Pavlović, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga osma NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga IV Beograd, 1907. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 Koreni

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Jovan Jovanovic

    Postovani,

    podaci nisi adekvatni. Fale porodice Jovanovic, Zivkovic, Djurovic, Matici koji cine gro i veci deo mesta Donja Grabovica.

    • Za Jovana Jovanovića

      U vreme kada je pisan ovaj dokument (1907. godina), mnoge od nabrojanih porodica nisu tu živele i doselile su se ili “prizetile” kasnije.

  2. Stefan Panić

    Iz Crne Gore su došla 4 brata Pošarac. Tri brata Pano, Niko i Mitar su ostali u selu i od njih su današnji Panići, Nikići i Mitrovići koji svi slave Đurđic. Četvrti jeste otišao u Pambukovicu i zadržao prezime Pošarac.