Poreklo prezimena, selo Golubac (Mionica)

23. februar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Golubac, opština Mionica. Stanje iz 1907. godine, prema studiji “KOLUBARA I PODGORINA“, autora Ljubomira Pavlovića. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Golubac leži u vrhu Golupskog Polja pod Izvršcem i u čelenci potoka Đajinca. Šume je vrlo malo u selu. Bilo je mnogo, pa je posečena.

Golubac je sav zbijen u dve grupe. Prva je grupa kuća pod Izvršcem, one su opet raspoređene u manje ili veće porodične grupe. Druga grupa je pdo Jezdincem i ona je u uvali toga brda do Osečenice. I ona je razdeljena u 3 porodične grupice. Naziv prve grupe je Maksimovići, a druge Jakšići.

U Maksimovićima su ove porodice: Bošnjakovići 2k, Maksimovići 2k, Savić 1k, Stojanić 1k, Šestović 6k, i Pavlovići 6 kuća.

U Jakšićima su ove porodice: Jakšići 2k, Mitrovići 4k, Lukić 1k, i Vukotići 6 kuća.

Golubac je prema spisku sela valjevske eparhije iz 1735. godine imao 9 domova. Po popisu od 1866. godine bilo je 18 kuća sa 130 stanovnika. Po popisu od 1884. godine bilo je 22 doma sa 170 stanovnika….a po najnovijem od 1900. godine 29 domova sa 202 stanovnika.

U ovom selu ima 31 kuća od 9 porodica. Sastavni je deo krčmarske opštine u srezu kolubarskom. Groblje im je na Izvršcu izajedničko s Bukovcem. Staro napušteno groblje je pod Jezdincem, do Osečenice i zajedničko s ovim selom. Preslavljaju Beli Petak.

Selu je dato ime po izvoru Golupcu jer prvo naselje i bilo je oko njega. I Bukovac je činio zajednicu s ovim selom, a ova je zajednica trajala sve do raseljavanja porodice Keserovića.

Pored onih suvomeđina oko izvora Golupca koje smo pomenuli pri opisu Bukovca, ovde najglavniji predmeti starina jesu oni silni tumuli (u narodu table), koji otkopavani dali su nam dokaza življenja čoveka na ovom mestu i u ranije doba. U tumulima su nađene vazne napunjene pepelom sagorelih mrtvaca iz halštatskog doba.

 

Poreklo stanovnštva i osnivanje sela

Golubac je vrlo staro naselje. Mi ga već u početku 18. veka nalazimo u spisku sela okruga valjevskog, koji je Administracija sastavila radi razrezivanja kontribucije u 1837. godini.

  • MAKSIMOVIĆInaseljavali su Golubac u 18. veku i ranije, a poznati su na strani pod starim prezimenom Keseri.  Keseri su mnogo stara porodica i čudnovato i oni doseljeni iz Tare, oblasti Kolašina pre početka 17. veka. Da li je ko pre njih bio ne zna se, ali je u početku 18. veka bila samo ova porodica od starih porodica i ovog sela i Bukovca. Keseri u Nanomiru i Piromanu, Maksimovići u Borku i Jabučju jesu jedna ista porodica. U ovom selu ih je svega 2 kuće pa i one se na koncu drže. Slave Sv. Đurđa.
  • ŠESTOVIĆI i PAVLOVIĆI – doselili se iz Riđana u Nikšićskoj Župi, u početku 18. veka. Najpre su došlu u Skakavce, okruga užičkog pa posle u ovo selo. Posle 10 godina povukli su za sobom današnje Pavloviće, kao svoje srodnike i naselili ih pored sebe na imanju Maksimovića koji su se odselili bili. Šestovići i Pavlovići su jedna porodica i danas se tako smatraju, a Popoviće u Skakavcima smatraju kao srodnike. U selu ih ima 12 kuća i slave Sv. Luku.
  • VUKOTIĆI – doselili su se posle Kočine krajine iz Nikšićske Župe dva brata, Vukola i Vučeta, i naselili su se u ovom selu pod Jezdincem. Posle deobe, Vukola ostane u selu, a Vučeta odseli u Rukladu. Od prvoga su Vukotići kojih ima 6 kuća i slave Sv. Luku, a od drugoga su Vučetići.
  • JAKŠIĆI – doselili su se iz Rutoši, sela Starog Vlaha, malo posle Vukotića, zbog krvnine. Ima ih 2 kuće i slave Sv. Nikolu.
  • MITROVIĆI – njihov predak se naselio uz Jakšiće kao sluga, a posle kao kupac imanja. Doselio se iz sela Sjeništa, okruga užičkog. Ima ih 4 kuće i slave Sv. Đurđa i Sv. Nikolu.
  • BOŠNJAKOVIĆI – su iz Prijezdića, od porodice istog imena. Ded im se prizetio devojci u Maksimovićima; ima ih 2 kuće i slave Sv. Đurđa i Sv. Nikolu.
  • SAVIĆ – je iz Brajkovića, okruga užičkog, nastanio se prvo kao sluga, a posle došao na imanje. Slavi Sv. Đurđa.
  • STOJANIĆ – se prizetio u Maksimoviće pre 30 godina, rođen u Stojićima, okruga užičkog. Slavi Sv. Đurđa.
  • LUKIĆ – se prizetio u Mitroviće pre 30 godina, rođen je u Ključu. Slavi Sv. Đurđa.

Golupčani se kao i Bukovčani, odlikuju time što svoje livade pravilno gaje i što seno ne samo da upotrebljavaju za svoju stoku, već i prodaju. Voća i livade su njihova najglavnija zanimanja, a kako je seno s njihovih livada osobito dobro za gajenje konja, to gaje i dobre konje, samo šteta je što nisu kadri da ih odgaje i za prodaju izvan svoga sela i dalje okoline. Poneki se od seljaka odaje izučavanju po kakvog zanata.

 

IZVOR: “KOLUBARA I PODGORINA“, Ljubomir Pavlović, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga osma NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga IV Beograd, 1907. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Koreni

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.