Порекло презимена Булат

22. фебруар 2013.

коментара: 1

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БУЛАТИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Булат 

Хаплогрупа: E1b1-V13

Порекло: Бузета, општина Глина, Банија

Крсна слава: Митровдан

Контакт: [email protected]


_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

 

Булати на Банији

Према подацима из 1948. године, на Банији је пописано близу 50 кућа Булата. Највише их је било на подручју Глине, у Брестику (12 кућа), Брубну (1 кућа), Бузети (9 кућа), Дабрини (4 куће), Драготини (3 куће) и Мајским Пољанама (2 куће). Бројни су били и на подручју Вргинмоста, у Брњавцу (1 кућа), Вргинмосту (1 кућа), Доњем Кирину (8 кућа), Пјешчаници (3 куће) и Подгорју (4 куће)

На основу података шематизма Горњокарловачке епархије из 1883. године, видимо да су Булати у то вријеме славили двије крсне славе, Митровдан (26. X / 8. XI) и Никољдан (6. XII / 19. XII).

Први помен Булата на Банији налазимо 1755. године, када се помињу Лука и Јован Булат као инквилини (сељаци без земље) у Кирину.

Остаје отворено питање када су се тачно Булати доселили на Банију, али се на основу помена Булата као турских поданика на Сувој међи (1754) и као инквилина на Банији (1755) може претпоставити да је то било половином XVIII вијека.

Предања

Сами банијски Булати имају магловито предање о даљем поријеклу из Црне Горе, али ништа ближе одређено и без помињања било каквих успутних станица.

Међутим, Милан Карановић је почетком XX вијека забиљежио на подручју Суве међе, у Лубарди код Бужима, дио села који се назива Булатово кућиште (постоји и Булацка крушка на самој међи Босанске крајине и Баније, између Бањана и Љубине), а архивски документи из половине XVIII вијека биљеже Булате као турске поданике баш на подручју Бужима (један документ из 1754. године биљежи Јована, Божу и Саву Булата са подручја Бужима). На основу тога се може претпоставити да су Булати на Банију прешли са Суве међе, тачније са подручја Бужима.

Генетика

На основу анализе Y хромозома, утврђено је да Булати из Бузете припадају медитеранској хаплогрупи E1b1-V13, да имају врло специфичан хаплотип и да самим тим међу тестираним породицама немају неких ближих поклапања.

АУТОР: Сарадник портала Порекло Петар Демић

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Branko Bulatović

    Bulati su Bulatovići koji su u 17.vijeku došli na Hvar, u Sućuraj. Kasnije su se pokatoličili, a krajem 19.vijeka doselio se Petar u Beograd i vratio u pravoslavnu vjeru. I danas u Bg živi njegov unuk Dr Petar, koji ima dva sina.