Poreklo prezimena, selo Vučevica (Vladimirci)

9. februar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vučevica, opština Vladimirci. Prema antropogeografskim ispitivanjima 1947, 1948. i 1949. godine “Šabačka Posavina i Pocerina“ Vojislava S. Radovanovića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo se deli na tri male: Srednja mala — gde su Stepići; više srednje male — Gornja mala, na gredi, gde su Lazarevići; a niže Srednje male — Donja mala, ka Dobravi, gde su Milinkovići.

U ataru Vučevice jedina vodenica, bila turska, je Krunića vodenica. Stepa (čukundeda Stepića) bio kupio tu vodenicu od age Turčina za 200 groša. Onda je Aksentijin otac Ivan Krunić- Ninković, iz Jalovika, ršum na agu da vrati od Stepe – vratio aga i onda prodao Ivanu za 100 groša.

Prvi dolap u Vučevici podigao Stevan Lazarević pre 50 godina. Selo ima na Dobravi ove dolape počevši odozgo: Arsena Milinkovića (1), Lazara Milinkovića (1), Pavla Milinkovića (1), Milivoja Lazarevića (1), Dragića Milinkovića (2), Isaije Milinkovića (1), Pavla Stepića (1), Bogosava Stepića (1), Marinka Lazarevića (1), Dragoljuba Lazarevića (1), Stevana Lazarevića (1), Ivka Markovića (1) — poslednji dole. Osim toga u bari, u ravni van Dobrave — kroz „endek” dolazi voda: jedan dolap Svetomira Stepića i još jedan Dimitrija Stepića (samo iz bare — izvire voda iz livade). Dolapi i na baštama. Gaji se kupus, paprika, patlidžan, spanać, peršun, šargarepa, paškanat, celer, luk prazi, krompir, modri patlidžan i dr.

Groblje ispod Dojne male k Dobravi.

Seoska preslava — Mlada nedelja, pred Trojicu prva nedelja. Vodica je na sred sela.

Stari pričali kako su se krili od Turaka po šumi, po česti. Dragutin Stepić (70 god.) još priča — Turci kad su proganjali, Srbi begali po šumi i po šumnatom drveću penjali se, krili se. A Turčin ide kroz šumu, viče poimence ne bi li pogodio neko ime: Jelo, Maro, Kato — ne bi li se odazvala koja. Kad bi jednu uhvatio, onda bi lako išlo dalje. Dakle, i Vučevica bila u zbegu po šumi — svakako za vreme 1813 — 1815.

Vučevica bilo selo 7 kuća. Pamti se kako se o njoj pevalo — to iz drugih sela — zato što je Vučevica malo selo bilo, svega 7 kuća. Onda jedna kuća zamre — Vasići, samo baba Marija ostane i ode zetu i ćerki u Cerovac (Vasića kuća kad je zamrla, bila daščara). Tada selo ostalo na 6 kuća.

Sada Vučevica ima 34 kuće i 227 stanovnika.

Familije. Donja mala:

Milinkovići (7 k., Jovanjdan). Isailov (46 god.) pradeda Joksim i njegov brat Milinko doseljeni. Milinko starešina zadruge. Ne zna se kad su došli ni odakle su. — Sred selo:

Stepići I (8 k. Stepanjdan). Boškov (57 god.) pradeda Stepa — od Sjenice. Zbog Turaka izbegao. U avliji Boškovoj čardak, stari tip na balvanima dole — gradio ga deda Ivan pre 80 godina. Boško Stepić domaćin zadruge od 17 članova.

Stepići II – Kosanići (1 k., Stepanjdan). Dragutinov (70 god.) deda Nikola rođen u Vukošiću — Kosanić („E, dilje ne znam”!). Nikolinog sina Živana dovela mati iz Vukošića pre 70 godina, udata za Ranka, svršenog bogoslova kome zadruga nije odobrila da se zapopi.

Markovići (4 k.,Đurđic). Ivkov( 63 god.) pradeda Marko došao. Ne znaju odakle su. Prvo se naselili u Brekovu gde je Milivojeva bašta, na mestu zvanom Granica, i doveli samo dva jarca i na njima ponjave. Tu bili neko vreme, pa zbog toga što je brezvodno, sišli ovamo niže.

Gornja mala:

Lazarevići (11 k., Đurđevdan). Bogdanov (56 god.) pradeda Lazar on došao. Došli do u Rumsku, preko planine, a ne zna se odakle. Tu se razgode: jedni ostanu u Rumskoj — a dva brata dođu u Vučevicu i nasele se; jedan je neženjen izumro, a Lazar se posle naselio. Oni pravili u jaruzi, na mestu zvanom Granica, iznad livada, kolebu od lipove kore. Ukopa se u zemlju kao zemunica, a preko nje krov od lipove kore.

Trifunovići (2 k.,Stepanjdan). Stari rod Trifunovića izumro po muškoj liniji, a bio jedan rod sa Stepićima. Stepa i Trivun bili braća rođena ili od stričeva — zajedno došli — od Sjenice. U Trifunoviće došao Stanojev otac Milovan, iz Kozarice (srez Posavo-tamnavski, blizu Kamenice šabačke, a ne valjevske, do Bošnjaka) — uzeo ga Trivunov sin Marko u kuću, za brata; umro mu brat, a on doveo snaji Kati Milovana — pre 56 godina. Od Milovana su ove dve kuće.

Despotovići (1 k., Jovanjdan). Milorad, sin Dragića zvanog Gaca, došao iz Riđaka 1921. i kupio parče zemlje, pošto se tamo podelio s bratom.

 

IZVOR: Vojislav S. Radovanović, ŠABAČKA POSAVINA I POCERINA – Antropogeografska ispitivanja; iz terenskih beležnica građu priredila MILJANA RADOVANOVIĆ, 1994. (strana 63-65), priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.