Порекло презимена, село Доње Кошље (Љубовија)

22. јануар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Доње Кошље, општина Љубовија. Стање из 1930. године. Према студији “Соколска нахија” Љубе Павловића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Доње Кошље су сасвим ново село, село од 1834. године. На његову месту било је муслиманско село Дона која је 1820. год. имала 25 домова, а 1832. год. 22 са 84 породице. Дона је западно од стрмовске Врановине и над дринским пољем, које и данас носи назив Доне. Данашње село није у том обиму; стара Дона од 1834. год. била је збијена на ободу Доне и под брдом и спајала се са стрмовским Бачевдима.

Данашње Кошље су заузеле цео простор овог села, у колико је до 1834. год. припадао селу Дони. Докле је Дона била село чаршијског реда, Кошље су најразбијеније село у целој области. Како је који сељак узео мало имања, тако се и насељавао. Насељавали су се без помоћи и сарадње власти, него како где стигли. Пошто су досељеници из Г. Кошаља у најјачој мери отуда су и дали селу име Доње Кошље. Сваки досељеник у овом селу ни данас није изгубио везу са старим селом. Тамо је оставио не само своје сроднике него и своје заједнице у испустима, шумама и закосима, докле они из матице немају никаква права на имања у овом селу.

Око села су: од запада Тријешњица, од севера Јелашинац, Ерића Брдо, Грчки Гроб, од истока Приседо, Жегиње, Чадаровачки Поток, Дрина, од југа Дрина.

У Доњим Кошљама су реке и потоци: Тријешњица, Јелашинац и Поток. У селу је чесма Асановац (стара турска чесма).

Брда се зову: Јелашина, Јеова Раван, Јеовац, Ђурино Брдо, Пошивено Брдо, Пошивена Ћуприја (на Тријешњици), Чворић и Крижевац.

Њиве су: Јеова Раван, Асановац, Јелав, Баре, Тиквача и Поље. Поље се зове општим именом Дона.

Више од пола села је брдовитог изгледа а други је поред Дрине и раван. С трутиначке косе спуштају се реци две косе Љубача и Јелашин и с њих слазе потоци. Око извора и ових потока су и насеља овог села.

У селу су ове махале: Западе, Росуље, Баре, Јелашин, Јеовац и Дона. Махале се још граде и пуне и немају онакву слику, каку је имају стрмовске или оклетачке.

На Љубачи има старо гробље, а по Јелашину и испод трутиначке косе има и старих ископина, где се мисли да је било рударских радова. Стара Дона је поред горњег доказ старости села. По причањима Митра Вучићевића Дона је село за себе, али готово неодвојена од Бачеваца; њени сељаци муслимани били су сгароседеоци, који су примили ислам и били сточари. Они су 1834. год. отишли у Босну, а њихови сродници изгубили су се пре досељења данашњих родова. Имања ових муслимана покуповали су сељаци из суседних подринских а не ужичких села. Насељавање није завршено. Кошљани стално слазе при деобама и тиме појачавају своје раније одсељене породице. И одавде се многе породице ради заната стално селе у Шабац, Ваљево, Лозницу и Београд.

На Бубачи су ови родови:

Давидовићи од Тадића из Г. Кошаља (6 к.; Св. Јован).

Јовићи из Забрђа, раније из Г. Кошаља (2 к.; Св. Трифун).

Павићевићи од Немчевића у Грчићу (5 к.; Јован Златоуст).

Нешићи из Дрлача (2 к;Мала Госпођа).

Симеуновићи из Г. Кошаља су од Станковића (4 к.; Св. Јован).

Јаковљевић је из Топаловића (1 к.; Св. Јован).

На Западама су:

Грујићи од Херцеговчевића из Г.. Кошаља (3 к.; Св. Срђ).

Давидовићи из Г. Кошаља од Тадића (5 к.; Св. Јован).

Настановићи од Ђокића у Г. Кошљама (5 к.; Св. Арханђел).

Нешић је из Станковића у Г.. Кошљама (1 к.; Св. Јован).

У Росуљама су:

Живковићи из Г. Кошаља од Ђокића (5 к.; Св. Арханђел).

Дамњановићи из Г. Кошаља од Тадића (12 к.; Св. Јован).

У Барама су:

Лукићи од Ђокића у Г. Кошљама (12 к.; Св. Арханђел).

Станојевићи из Забрђа (4 к.; Св. Арханђел).

Ранковићи су из Грчића (5 к.; Ђурђиц).

Велкићи од Немчевића из Грчића (3 к.;, Јован Златоуст).

Јовановићи из Грчића (4 к.; Св. Јован).

У Дони су:

Тадићи из Савковића (6 к.; Св. Јован).

Јевтићи из Торника (5 к.; Св. Јован).

Новаковић је из Г. Кошаља. (1 к.; Св. Арханћел).

У Доњим Кошљама има 11 родова са 91 домом.

 

ИЗВОР: Соколска нахија (стр. 427-429), Љубомир Павловић. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.