Poreklo prezimena, selo Rubribreza (Lajkovac)

16. januar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rubribreza, opština Lajkovac. Iz knjige LAJKOVAČKA TAMNAVA U PROŠLOSTI – Poreklo stanovništva, prof. Vojislava Miljanića. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan

 

Položaj sela, ime i brojno stanje u prošlosti

Nalazi se na levoj obali Kolubare. Graniči se sa istoka Lajkovcem i Selom Lajkovcem, na severu sa Rukladom, na zapadu sa Nepričavom i na jugu sa Pepeljevcem i Strmovom, odnosno rekom Kolubarom. Nekada se se graničili sa istoka Jabučjem ali osnivanjem Sela Lajkovca ova dva sela su rastavljena. Kasnije, formiranjem varošice Lajkovac, atar ovog sela se stalno smanjivao.

O nastanku imena ovog sela sačuvana je legenda u kojoj se kaže da su nekad pored puta, koji je prolazio kroz selo, nalazile breze. Kako su breze koristili hajduci da bi napadali Turke, ovi su naredili da se breze poseku. Tada se govorilo „rubi breze“ pa je tako selo dobilo ime.

Po državnom popisu podanika, koji je izvršila austrijska vlada 1717. godine, popoisana je Rubrifesca (bašp tako) sa tri podanika.

Rubribrezi pripada deo doline Kolubare, čija je nadmorska visina oko 119 metara. Kuće su smeštene na kosi iznad Kolubare i dalje na platou, koji je ispresecan potocima. Na severu se nalazi deo Dubrave.

Selo je razbijenog tipa. Prvobitni stanovnici naselili su se u unutrašnjost sela a sa prosecanjem puta Valjevo – Beograd, naseljavali su se duž puta.

U popisu iz 1863. godine, pored ostalog, popisani su: Primiritelni sud sa apsom, dva koša od slabog materijala, jedan plac polovine pluga, jedna njiva opštinska sa dva pluga na ataru sela Rubribreza, deset plugova na ataru Sela Lajkovac, petnaest na području Rubribreze pod šumom.

Po popisu od 31. marta 1991. godine selo je imalo 819 stanovnika, 274 stanova, 232 domaćinstva i 148 poljoprivrednih gazdinstava.

 

Poreklo stanovništva i naseljavanje sela

Selo spada u starija naselja. Smatra se da su selo osnovali Bradonjići-Čančarevići. Doselili su se iz Čajniča u prvoj polovini 18. veka. Slave Miholjdan. Najverovatnije su popisani 1717. godine, a koja su još dva podanika to se ne može utvrditi. Nekako u isto vreme doselili su se, takođe iz Bosne, Davidovići, Stepanovići, Vranovići, Todorci i Tomići-Stevanovići. Očigledno, selo je bilo oformljeno u to vreme a sa dolaskom austrijske uprave došli su novi doseljenici.

Čančarevići, ranije zanatlijska porodica, potiču od zajedničkog pretka sa slatinskim Kovačevićima i tularskim Sarićima i do 1850. godine održvali su rodbinske veze.

U Bradonjiće-Čančareviće spadaju: Čančarevići, Ivanovići, i Markovići.

Vranovići su se dosleili iz Birača. Slave Aranđelovdan. U njih spadaju: Jovanovići, Živojinovići, Radovanovići i Mitrovići.

Davidovići su se doselili iz Glasinca, Slave Aranđelovdan. U Davidoviće spadaju: Ivkovići 1, Paunovići 1, Živkovići 1, Živkovići 2, Radivojevići, Milovanovići, Vasiljevići i Jakovljevići.

Stevanovići-Tomići su se doselili iz Osata. Slave Nikoljdan. U Stevanoviće-Tomiće spadaju: Stevanovići, Đurđevići i Tomići.

Stepanovići su se doselili iz Foče. Slave Aranđelovdan. U Stepanoviće spadaju: Ivkovići 2, Milanovići, Paunovići 2, Živkovići 3, Petrovići i Živanovići.

Todorovići-Todorci došli su iz Osata. Slave Sv. Đurđa.

U drugoj polovini 18. veka doselili su se:

Lazarevići 1, Simići, Spasojevići i Stepanovići 2.

Lazarevići 1 su se doselili iz Sakulja u Jadru, Došli su ba imanje Čančarevića. Slave Nikoljdan.

Simići su se doselili iz Mrčića, kolubarski srez, pošto im je predak došao kao uljez u familiju Tanasijević. Za njega Ljuba Pavlović kaže: „Hadžija se doselio po predanju od izvora Tare, gonjen Arnautima. Uz njega doselile su se njegove tri bliske porodice od kojih su u selo sišle hadžijana i još jedna a one druge dve zastale u Starom Vlahu. Hadžiju su Turci naselili pred prvi austrougarski rat, dakle u drugoj polovini 17. soleća, Od Hadžije su Hadžići, od početka pa do sada, samo jedna jedina kuća, od sinovca hadžijinog Stojka su: Stojakovići, Popovići, Simići, Petrovići, Radosavljevići i Jovanovići i u selu ih ima 23 kuće, slave Sv. Jovana“.

Spasojevići su se doselili iz Kadine Luke, kao uljezi kod Živkovića 2 a ne kod Todorovića, kako je zapisao Ljuba Pavlović. O njihovom poreklu Ljuba Pavlović kaže:

“Kao Smiljčići smatraju se: Milošinovići, Todorovići, Marinkovići, Spasojevići, Jakovljevići, Lazići i Pantići. Smiljčića ima jedna kuća u Čibutkovici, jedna u Babajiću, jedna u Rubribrezi, jedna u Smrdljikovcu, dve u Jajčiću, dve u Cvetanovcima, jedna u Veliševcima, jedna u Šapcu, itd. Danas je u selu 27 kuća i slave Sv. Jovana miostivog, 12 decembra, kraj citata iz ljegove knjige Kolubara i Podgorina”.

Stevanovići 2 su se doselili iz Popadića, kao uljezi kod Tomića. Slave Aranđelovdan.

Krajem prošlog (19.) veka su se doselili Lazarevići 2 iz Osata. Slave Jovanjdan.

U 20. veku doselili su se Pavlovići iz užičkog okruga. Slave Sv. Luku.

 

IZVOR: LAJKOVAČKA TAMNAVA U PROŠLOSTI – Poreklo stanovništva, prof. Vojislav Miljanić. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.