Дигитализована књига: Попис становништва и имовине у Србији 1834. године

13. јануар 2013.

коментара: 28

Портал Порекло даје вам линк ка дигитализованој књизи – студији Лепосаве Цвијетић “Попис становништва и имовине у Србији 1834. године”. Студију је објавио Историјски институт, а у њој су сабрани подаци по окрузима и капетанијама. 

У прилогу ове студије објављена је и “Копија известија” руских конзула о стању у Турској 1864. године.

Кликните на линк:

Лепосава Цвијетић: Попис становништва и имовине у Србији 1834. године, Београд 1984. године

Коментари (28)

Одговорите

28 коментара

  1. Немања

    Поштовани,

    Иако сам пре извесног времена посетио архив, и разговара са запосленима у архиву на тему тефтера са почетка 19. века, тачније о попису становништва и имовине из 1834. године интересује ме да ли је могуће да овако детаљан попис постоји похрањен у Архиву(или било где другде) а да сам га превидео?
    Збирку тефтера сам детаљно прегледао више пута и нигде није било ни назнаке о овако детаљном попису.Најдетаљније,што сам за тај период нашао били су “арачки тефтери за 1831 и 1834” али опет напомињем,ни близу овако детаљни(само имена главе породице и мушких потомака,браће итд)

    Знам да је Лепосава Цвијетић израдила студију на тему тог пописа,но она даје само уопштене податке,ни приближно овоме што се на доле наведеној интернет страни налази.

    У прилог Вам шаљем линк ка интернет страници на којој сам нашао детаљне податке из горе поменутог пописа, у нади да ћете ми помоћи http://www.vitovnica.org.rs/stanovnistvo/sumarnik-konskripcije.html

    Хвала, Пајкић

    • Бојан

      Поштовани, нашао сам у архиву попис Топличког становништва по имену и презимену из 1884.Интересујеме да ли има након овог пописа, попис по именима и које године је рађен, такође и где могу да га нађем?Хвала.

      • Периша Павловић

        Прочитао сам ваше питање, па видех да сте нашли попис 1884. године па ме занима имате ли тај попис у ел.облику. Део моје фамилије се одселио у Топлицу отприлике негде у том периоду па ме занима да ли их има у попису. Фамилија Павловић крсна слава Св.Лука. одселили су се из Ивањичког села Кушићи. Хвала.

        • Bojan

          Имам али не целокупан попис, већ само за село Доња Коњуша, ту нема ваших.

          • Зоран

            Поштовани Бојане,
            Да ли у попису постоји извесни Спасоје Зеленкапа који се 1882. доселио у Туларе па прешао у Грабовац. Све је то близу Доње Коњуше.

            Срдачан поздрав,
            Зоран Малешић

      • Tadija

        A gde ste našli taj popis?. I mene interesuje…

      • Јелић

        Поштовани Бојане,
        Моји преци су се након српско-турских ратова населили у Топлици, тачније, у селу Механе код Пролом бање. Молим Вас реците ми ако имате нешто о њима у том документу. Унапред вам хвала. Поздрав.
        Стефан

      • Zoran

        Postovanje u kom arhivu ste pronasli popis iz 1884

      • vladimir

        Da li mi mozete poslati taj popis Toplickog stanovnistva?

  2. ВП

    Свако добро,

    понуђени линк изгледа више није актуелан (или тренутно не ради). Нашао сам другу верзију књиге на:

    http://ia902205.us.archive.org/29/items/Miscellanea13/Miscellanea13251984.pdf

    Линк сам нашао на следећој страници:

    http://www.paundurlic.com/forum.vlasi.srbije/index.php?topic=788.0

  3. Михаило Милићевић

    Једно питањце, да ли постоје пописи становништва из 19. века са именима становништва и где их могу наћи?
    Све што сам до сад пронашао биле су табеле са неким укупним бројевима кућа и људи у селима, градовима, али то ми не треба. Волео бих да нађем имена, барем глава породица.
    Поздрав

  4. Jele

    Da, to i mene interesuje, hoću da nađem tj. da pročitam popise stanovništva opštine Kragujevac od 1834. do 1863. godine, mene ne zanimaju, takođe, tamo neke cifre već imena (i prezimena naravno) i godine života tadašnjih stanovnika sela Vlakča, opština Kragujevac. Zahvalan u napred.

    • Dragan Beli

      Crkvene maticne knjige u Knezevini Srbiji pocinju da se vode od 1837.godine.Sto se tice prezimena u Srbiji resenjem kneza Aleksandra Karadjordjevica br.62. od 31 januara 1851.godine, objavljeno u Zborniku zakona i uredba Knezevine Srbije za 1851. godinu pokusano je da se prezimena utvrde za stalno. Srbi su izbegavali da imaju stalna prezimena zbog Turske vlasti, kako bi ih teze nasli.Vukova napomena: ,,Kada su Turci kupili harac svaki se kazivao po imenu svoga oca ili matere, a u drugijem dogadjajima slabo je ko koga i pitao a jos manje pisao kako se zove ,,.Zato nemojte traziti da se u popisima nadju i prezimena .Upucujem na popis iz 1863 godine u kome je u potpunosti obilje podataka za razne statistike.

    • Milica Rajic

      Poštovana da li ste našli popis za Vlakču iz 1834 ? Mene zanima popis sa imenima i prezimenima za Stragare.

  5. Tadija

    Poštovani, i mene intersuje ima li negde popis stanovništva Toplice krajem 19. veka.. Na internet adresama koje se ovde nalaze, ima samo grupnih podataka ali ne i pojedinačnih (imena, prezimena).

  6. Pavlaš

    Imam nešto za Vas. Kontaktirajte me.

  7. Milos

    Da li neko ima popis po imenima i prezimenima za mesta u Cuprijskoj i Jagodinskoj nahiji za 1834,1863 godina.Srdacan poydrav

  8. Djordje

    Da li neko ima neke informacije o popisima u okolini Krusevca u 19. veku? Naravno zanimaju me popisi porodica sa clanovima poimenicno.

  9. Olja

    Zasto se skrivaju imena i prezimena iz popisa kao da je to strogo poverljivo??? Svi bi zeleli na osnovu imena da povezu svoje korene ali ocigledno da je bitnije koliko je u tom periodu bila motika i stabala sljiva!!!