На данашњи дан: Рођен српски сликар Марко Мурат

30. децембар 2012.

коментара: 0

30. децембра 1864. – Рођен српски сликар Марко Мурат, аутор чувене слике “Улазак цара Душана у Дубровник”.

Мурат је рођен у селу Лука Шипанска поред Дубровника. Основну школу и гимназију је 1883. године завршио у Дубровнику и после је три године студирао теологију у Задру. 1886. године је отишао на студиј у уметничкој академији у Минхену у Немачку и дипломирао је 1893. године, а затим путовао по Риму и Паризу. Од 1898. се настанио у Београду и ту предавао у Другој београдској гимназији и Уметничко-занатској школи, а једно време је био и предавач цртања краљевићу Александру Карађорђевићу.

У склопу делегације која је представљала Краљевину Србију на Светској изложби у Паризу 1900. године, Марко Мурат се представио историјском композицијом „Улазак (Долазак) цара Душана у Дубровник“, за коју је награђен бронзаном плакетом. Поред њега, у делегацији је учествовао и Паја Јовановић са монументалном композицијом „Проглашење Душановог законика“, за коју је добио златну плакету.

Car Dusan u Dubrovniku

За време рата је био у Дубровнику и ту је хапшен и прогањан (као Србин, католичког верског опредељења) од аустријских власти. После рата је постао управник за надлештво уметности и споменике у Дубровнику.

Био је један од првих импресиониста на словенском југу, израдио је многе пејзаже из Дубровника и његове околине, а радио је и историјске композиције као и портрете. Временом је његова палета постала затворенија и ликови пластичнији.

Излагао је на свим значајнијим изложбама у Југославији у Београду и Загребу али и у иностранству у Софији, Минхену, Паризу, Риму, Бечу, Лондону итд.

Умро је у Дубровнику, 14. октобар 1944. године.

ИЗВОР: Википедија

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.