Порекло презимена, село Суви До (Липљан)

18. децембар 2012.

коментара: 5

Порекло становништва села Суводол (званично Суви До), општина Липљан (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у равници, у тзв. Широком пољу. Садашњи главни део села је поред саме косовске железничке пруге, на 2 км северно и северозападно од Липљана, а куће мањег дела села су скоро на двоструко краћем растојању од Липљана. Јужном страном колоније прућа се корито потока Суви До, по коме је село добило име.

Село има два дела. Већи део села чини колонија (на источној страни) и неке арбанашке куће (на западној страни). На западној страни је била и кула чифличког господара, које је порушена 1912. Куће сточара Ашана су на пола километра према Липљану. У оба одвојена сеоска дела куће су збијене. Делови села немају посебна имена.

Село се као Соуходол помиње у Грачаничкој повељи краља Милутина из 1321. Крајем 18. века је село као чифлик обновио “Црни бег” из Приштине. Нешто доцније су ту на куповину преселио један арбанашки род са Робовачких Појата, па је и он држао чифчије. Али, од обнављања села чифчије су у њему били само Арбанаси.

 

Родови:

Нуховић (1 к.), од фиса Краснића. Досељен крајем 18. века из Скадарске Малесије.

Ашан (5 к.), од фиса Сопа. Преселио се од истоименог рода у Робовачким Појатама око 1820, али су ту били само на зимовању са стоком, јер су лето проводили на Корабу. Породице су из Новог Села у Топојану (код Љуме) довели тек 1915.

Гунцат (1 к.) од фиса Гаша. Досељен из Гунцата (Подрима) око 1870.

Бреговин (2 к.) од фиса Тсача. Мухаџир је из 1878. из Бреговине (Топлица).

Бајрамовић (1 к.) од фиса Битича. Доселио се око 1900. из Мерене (Дреница) за чифчију.

Срби муслимани:

Хаџовићи (2 к.) Као мухаџири се 1878. иселили из варошице Колашина (Црна Гора) по њеном ослобођењу и настанили се у Бијелом Пољу, где су били чифчије. После неколико година прешли у околину Сјенице. Кренувши 1912. дубље у Турску, затекли се на Косову у балканском рату и зачифличе се у Сувом Долу.

Колонисти:

од Босанског Петровца: Кртинићи (6 к.), Дукићи (5 к.), Балабановићи (4 к.), Радаковићи (1 к.), Дрљача (1 к.), Ромић (2 к.), Филиповић (2 к.), Шарац (2 к.), Радошевић (3 к.), Бркљач (1 к.), Даутовић (1 к.), Вигњевић (1 к.), Ожеговић (3 к.), Лабус (2 к.), Петровић (1 к.), Мирковић (1 к.), Ружић (1 к.);

Од Фоче: Мијановић (1 к.).

Од Билеће: Милићевићи (12 к.), Џелетовићи (4 к.), Илићи (5 к.), Вујевић (1 к.), Грбушић (1 к.), Мишевић (1 к.), Јокановић (1 к.), Бајчетић (1 к.), Самарџић (3 к.), Звијер (1 к.), Дендићи (3 к.), Милидраговић (1 к.), Сикимић (1 к.), Шаренац (1 к.), Лечић (1 к.).

Од Требиња: Радовић (1 к.), Милановић (1 к.), Томашевић (1 к.), Тарајло (1 к.);

Од Љубиња: Дошлић (1 к.);

Од Карловца (Хрватска): Папићи (3 к.);

Из Лике: 

а) из Зрмање: Сучевић (2 к.), Ђалић (1 к.), Заклан (1 к.), Крњајић (1 к.), Кричковић (1 к.), Чанковић (1 к.)

б) из Удбине: Косановић (1 к.)

в) из Госпића: Обрадовић (1 к.)

г) из Лапца: Дошен (2 к.) и Медић (3 к.);

Из Боке: Гуњајевић (1 к.), Лалошевић (2 к.);

Из Цуца: Кривокапић (1 к.);

Из Његуша: Дуда (1 к.);

Од Никшића: Митровић (1 к.), Ђалић (1 к.);

Од Даниловграда: Гашовићи (3 к.), Нешовићи (2 к.), Јововићи ( 1 к.), Бешићи (1 к.). Овај последњи досељен из Јабланице, где је живео 12 година;

Из Баната: Пиперски (1 к.).

Сви су колонисти досељени од 1920-1923.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Jovica Vukasinov Dzeletovic

    Poštovani

    Rodjen sam 1965 godine u selu Suvi Do, opštine Lipljan. Podaci o navedenim naseljeničkim prezimenima kao i moje Dželetović postoje u mom rodnom selu ali velelepna pravoslavna crkva prikazana na slici nikada nije postojala u mom rodnom selu.

    Nije mi poznato ni da je neko nekada pokušao da gradi crkvu niti da postoje i temelji za takvu pravoslavnu svetinju.
    Nažalost, svih nas crkva nije postojala ni od 1920 godine, jer su se tada naši doseljeni preci kućili.
    A od 1945 godine pogotvu u našem selu nije se mogla izgraditi jer nam je u selu bilo 97% komunista i prvoboraca od 1941 do 1945 godine, a posle 1945 godine su gledali da sve što je pravoslavno vezano za Boga i crkvu ubiju i unište.

    Uništili su dosta pravednika i vernih pravoslavaca, ubili su mi dedu i dva njegova brata, ali su se smilovali nad životom moga oca i mojih bližih i daljih stričeva pa vam ja kao rođeni Suvodolac mogu postaviti ovaj komentar.

  2. Mimica

    Pozdrav za moje drage komsije iz Suvog Dola. Crkva na slici jeste u Suvom Dolu ali u istoimenom selu kod Kosovske Mitrovice.

    • Јовица Кртинић

      Поштовани, хвала на интервенцији. Уколико имате слику Сувог Дола код Липљана пошаљите нам је на [email protected] па ћемо је објавити на овој страници.

  3. Srdjan

    Zdravko Colic je po ocu porijeklom iz Ljubinja I rekao je da je dio njegove familije preselio u Suvo Do.Moguce da su to ovi Doslici iz Ljubinja.

  4. Marjan

    Otac Milenko iz Dragosinjaca
    Deda Aleksa iz Dragosinjaca
    Pradeda Antonije iz Suvog dola
    Cukun deda Stefan Azane kod Berana
    Navrdeda Radovan od njega Jos poticu Milovan Koji je promenio prezime u Novakovic, Velicko cija je cerka Slacks udata u Miljkovice zatim je Sretko moj cukun deda, Pa za njim Sretko a to je Jovice tvoja grana njegovi potomci su sin Alempije unuci Ratko I Perko, I postoji Jovan ciji je sin Pavle a unuk Radivoje praunuci Milomira Dobrosav, toliko znam kad budem imao vise podataka obavesticu bad pozdrav za sve Ivezice.