Sabor svetog Arhangela Mihaila – Aranđelovdan

21. novembar 2012.

komentara: 3

Srpska pravoslavna crkva i vernici 21. novembra (8. novembra po julijanskom kalendaru) slave Sabor svetog Arhangela Mihaila, poznat i kao Aranđelovdan. Portal Poreklo čestita svima koji slave.

Po broju svečara, Aranđelovdan je na drugom mestu, tek malo iza Svetog Nikole.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”.

Na grčkom jeziku reč “arhi” znači glavni, prvi, a “angelos” znači vesnik, anđeo.

Prema knjizi “O nebeskoj jerarhiji” svetog Dionisija Areopagita, učenika apostola Pavla, vojvoda anđelske vojske je arhistratig Mihailo, jer je svojim delovanjem spasao mnoge anđele otpale od Boga, koje je Lucifer povukao sa sobom u propast.

Verovanje kaže da taj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju – kao putnik ili prosjak.

Arhanđel Mihailo je, prema verovanju, “živi svetac”.

Bog je, pre stvaranja materijalnog – vidljivog sveta, stvorio nevidljivi, duhovni svet bestelesnih sila. U početku su svi duhovi bili dobri, sve dok se jedan od njih, Denica, nije pogordio ponesen velikom moći koju mu je Gospod dao i sasvim se odmetnuo od Boga. Postao je zao i činio je mnoge loše stvari. Oko sebe je okupio duhove koji su bili kolebljivi i nametnuo im svoju volju. U borbu protiv zlog duha Denice i njegovih mračnih sila, stupio je Arhangel Mihail, pobedio ga i zbacio sa neba. Tako su se duhovne sile podelile na dobre i zle, odnosno na anđele i demone. Anđeo je grčka reč i znači – vesnik, a demon znači – pakosnik.

Po učenju Crkve postoji mnogo anđela, oni obrazuju nebeske vojske, a nad svima njima je Gospod Savaot (Savaot znači gospodar nad vojskama). Sve nebeske vojske se dele na devet činova, a tih devet činova imaju tri stepena. U prvom stepenu su: šestokrili serafini, mnogooki heruvimi i prestoli, u drugom su: gospodstva, sile i vlasti, a u trećem: načala, arhanđeli i anđeli.

Svaki čovek, kad krštenjem postane hrišćanin, dobije svoga anđela, koji se naziva: anđeo mirni, čuvar duše i tela. Anđeli čuvaju svakog čoveka. Malo ko nije u odsudnim životnim trenucima čuo glas svog anđela čuvara, to je glas unutrašnje duševne borbe, koji mi zovemo glasom savesti. Anđeli ne naređuju i ne tutorišu, već savetuju ostavljajući svakome slobodan izbor. Od ljudi se udaljavaju jedino kad oni namerno greše i neće da se pokaju i poprave.

Prvi među arhangelima je Arhangel Mihailo, (što znači-Ko je kao Bog). On se neprestano bori protiv zlih sila, za slavu Božju.

Drugi je Arhangel Gavrilo (Sila Božja), koji se ljudima javlja kao blagovesnik.

Treći, Arhangel Rafailo (Pomoć ili isceljenje Božje), je pomoćnik ljudima u bolesti i nevolji.

Četvrti je Arhangel Urilo (Svetlost ili vatra Božanska), koji kao svetlost, prosvetljava i ozaruje ljudski um kako bi težio prema uzvišenom.

Peti Arhangel Salatilj (Vrhovni služitelj molitava), zagreva duše i srca ljudska na usrdnu molitvu, kako bi molitva bila žarka, a ne hladna i tek reda radi obavljena.

Šesti je Arhangel Egudilo (Hvala Božja) koji nagrađuje sve koji se trude da proslave ime Gospodnje.

Sedmi, Arhangel Varahilo (Delitelj blagoslova Božjih), je onaj preko koga Bog šalje blagoslove u porodice, za rađanje dece i uređenje porodičnog života. On pomaže i daje blagoslove svima koji se staraju o nemoćnima i gladnima.

Kako bi se odala pošta svim anđelima određen je osmi dan meseca novembra i taj dan se proslavlja pod imenom. ” Sabor Arhistratiga Mihaila i ostalih bestelesnih sila”. U narodu se taj dan zove Sveti Aranđeo ili Aranđelovdan.

Novembar je određen za ovu slavu zato što je to, po starom načinu brojanja meseci, bio deveti mesec, a broj devet odgovara broju angelskih činova, kojih takođe ima devet. Aranđelovdan se po starom kalendaru slavi 8. novembra. Taj datum je izabran zbog podsećanja da će osmog dana Strašnog suda doći Isus Hristos po drugi put, sa svim svojim anđelima da sudi živima i mrtvima.

Mnogi koji slave Aranđelovdan ne spremaju slavsko žito, navodno zato što je Arhangel Mihailo uz Arhangela Gavrila i Svetog Iliju, živi svetac. Svi svetitelji su živi i od Boga proslavljeni.

IZVOR: RTS, forum.kraljevo.com

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Mitrovic Ljiljana

    Krsna slava mojih Mitrovica gde ih nema u prezimenima Dalmacije a pominju se u knjizi Pravoslavna Dalmacije za vreme Mletaka djed mi je rodjen u Polaci kod Knina od oca Milosa a pradjed Milos rodjen isto tako u gornjoj Dinarskoj Polaci ime mu je bilo Stojan nesto znaci tridesetih 1930 su otisli trbuhom za kruhom u Vojvodinu odatle u Beograd gde smo i danas ( otac je imao oko godinu dana najmladji ja zivim vec 40 godina u Parizu ali svoje korijene ne zaboravljam nikada pozdrav svima !!!!

  2. Marko

    Prezivam se Panic i ovo je nasa krsna slava. Zivimo u okolini Loznice i zanima me moje poreklo, tj prapostojbine mojih predaka? Negde se navodi da smo dosli iz Kolasine, negde iz Gradiske, a negde iz Zrenjanina. Hvala