Писмо читаоца: Порекло Кнежевића из Башаида

14. октобар 2012.

коментара: 5

Поштовани,

занима ме порекло моје породице Кнежевић. Прадеда Евгеније Кнежевић је рођен 1901. године у селу Башаид, у Банату од оца Ивана и мајке Миланке. Причали су ми да су ми да је породица један период провела у Рашкој области а пре тога у Црној Гори, али мене занима мало прецизније где су били, колико, одакле су кренули…

Слава нам је Ђурђевдан.

Није пуно података али се надам да ће вама бити довољно да ми помогнете.

Унапред хвала

Бошко Кнежевић

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. gorica knezevic

    Кnezevici se razlikuju po slavi koju slave i po tome se i svojataju. Оni koji slave Djurdjevdan su ista loza i vode porijeklo iz sela Piva, tj. Hercegovine od popa Jakova – prvog kapetana Pive.
    Nadam se da sam pomogla makar malo, a mislim da se svake godine organizuje okupljanje u Pivi potomaka ove loze.

    • Хвала на информацијама.Али нисам сигуран да су баш сви Кнежевићи који славе Ђурђевдан родбина јер нас има баш пуно са истим славама а из различитих крајева,да ли имате можда неке прецизније информације?

  2. жива кнежевић

    Hvala na informaciji, vrlo me je zaintrigiralo kad sam čuo. Kako ti to znas? Voleo bih da mi kazes gde se mogu pronaći podaci o porodici Knežević? Pozdrav!

  3. Драгољуб Бадрљица

    Према попису порезника (1781-1786) у Башаиду су записани: Кнежевић Гаја, Јован, Никола, Павао, Пера и Сима. Јављају се и Кнежев Јанко и Марко (Извор: Музејски радник Н.(Надлачки Лука), Кикинда, 1954. год., стр.56). Према Протоколу о десетку (1795-1801) на списку су Кнежевићи најбројнији у Малој Кикинди, касније Башаиду: Гаја, Ђура, Иван(наследио Гају),Јован,Марко,Никола,Павле,Пера,Риста, Сима, Тоша, Ћира (Извор:Музејски радник Н., башаид 1795-1801., Кикинда, 1952., стр. 23)

  4. SLAVISA

    Moje poreklo je isto od Knezevica i slavimo isto Djurdjevdan . Po predanju moga dede mi smo se doselili iz Stare Hercegovine iz doline reke Pive . Koliko znam , i danas tu postoji selo sa imenom Knezevici , tako da ovaj podatak o poreklu i da poticu od popa Jakova je poprilicno tacan.