Антрополошки калкулатор

13. август 2012.

коментара: 13

Сарадник портала Порекло Александар Маринковић даје вам објашњење како да користите и тумачите резултате „антрополошког калкулатора“ (преко сајта: dienekes.awardspace.com). Дајемо вам линкове како за мушку, тако и за женску варијанту:

МУШКИ АНТРОПОЛОШКИ КАЛКУЛАТОР

ЖЕНСКИ АНТРОПОЛОШКИ КАЛКУЛАТОР

Овај калкулатор је заснован на класификацији на бази података садржаних у истраживањима Л. Г. Фаркаша из 2005. године.

Неопходно је мерење висине главе (од чела до браде), дужина и угао носа, ширина носа и очију, висина ушију итд. Све је лепо графички приказано тако да сналажење не представља проблем.

Након уноса тражених вредности, калкулатор ће показати резултат којој националности највише личите. Да не буде забуне: СРБИ НИСУ ПРЕДВИЂЕНИ КАО МОГУЋ ОДГОВОР! Најчешћи могући одговор, из личног искуства, ће бити или Грк или неки од кавкаских народа (углавном Грузијци). То одговора чињеници да је међу балканским Србима најзаступљенија та комбинација динараца и медитеранаца. Код калкулатора за женску популацију, приметио сам извесни број ”Словенки”, али то наравно ништа не значи. Такође, врло је битно да мерење буде што прецизније.

Уколико добијете резултат Грк, на истом сајту можете испробати и ”грчки калкулатор” који ће дефинисати грчки регион којим припадате изгледом (обухвата читав регион насељен античким Грцима). Моја претпоставка јесте да ако сте прави медитеранац, ”Грк”, онда би вам морао исказати неку од јужних грчких области, а ако сте више динарски балканац онда неку од севернијих области.

Не заборавите да резултате ових калкулатора схватите само као индицију, не и поуздан доказ вашег порекла.

Дајемо вам и карту са распоредом “расних типова”:

АУТОР: Сарадник портала Порекло Александар Маринковић

ДНК

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. Владимир Урошевић

    Испаде да сам Грк.