Писмо читаоца: Порекло презимена Вићић?

11. јул 2012.

коментара: 2

Поштовани,

Наше презиме је Вићић. Мој прадеда је говорио да су нам Вићићи из Алексинца и Дубровника од старине рођаци. Ретко је презиме и покушао сам више да сазнам о нашем пореклу. Рођен сам пре 38 год. у Приштини и моја породица је важила за “староседеоце вековима”. Ја знам за 4 моја претка. У породици се прича да смо пореклом из Дубровника или околине, чак да смо пореклом од неке “српске властелинске” породице која је можда имала и грб, чему се мој покојни отац смејао говорећи да тако неудате жене у породици маме принчеве који никада неће доћи. Одбацивао је све што је без утемељења.

Покушао сам путем Гугла да дођем до информација, међутим, осим да презиме постоји у Дубровнику, код Хрвата и слично код Словенаца, делом и код Италијана, нисам више нашао. На форуму Мајевица или сл. појавило се да око Мркоњић Града у Босни има доста кућа из две различите породице Вићића. Једни пореклом од неког Грка који је био лекар (хећим), чији је један од синова био Вића. Друга фамилија, исто Вићићи, али нема података ког су порекла.

Такође, постоји Српски презименик, аутора др Велимира Михајловића, који спомиње презиме Вићић, места на којима се оно среће. Међутим, ни једно од оних места која се спомињу генерацијама у мојој породици.

Наша је слава Света Петка, кажу веома поштована у Конавлима и Дубровнику, али ја то не бих знао. Такође, моја мајка је у књизи о животу у градовима у средњовековној Србији (издање САНУ) прочитала о трговцу Vichich (или сл.) из Приштине, који се 1370. и неке, жалио у Сребреници дубровачком суду на дужника.

Данас, у поплави жеља да свако буде значајнији но што стварно јесте и да његово ЈА вреди више него што заиста вреди, моја је жеља само да сазнам, колико је могуће, право порекло моје породице. Све је почело тиме што смо навикли нашу децу да им дајемо одговоре на сва питања, а ја мојим клинцима нисам могао да дам прави одговор.

Велики поздрав,

Војислав Вићић

 

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. radmilo vićić

    dragi prezimenjače i možda rodjače,ja sam iz gornjrg katuna opština varvarin,ima nas nekoliko kuća u selu i slavimo sv,Nikolu,najverovatnije smo dobili po nekom Vići došao na miraz i postali Vićići

    • Војислав

      Драги Радмило,
      делимично захваљујући цењеном порталу Порекло, а делимично захваљујући помоћи добрих и стручних људи имам представу о пореклу моје породице. У 17в. су вероватно у два наврата моји преци, иначе ратници, живели на обронцима Дурмитора где у једном селу крај цркве постоји гроб двојице мојих предака. Усмено предање често је одличан извор и смер, породична Слава, такође.
      Но, обзиром да су моји преци више од 230 година живели у Приштини, били једни од ктитора градске цркве, за моје порекло узимам Косово и Метохији.
      До године у Приштини, Пећи и Призрену !