Poreklo prezimena, selo Trnava (Topola)

6. jul 2012.

komentara: 14

Poreklo stanovništva sela Trnava (Gornja i Donja Trnava), opština Topola. Prema istraživanju Borivoja M. Drobnjakovića „Jasenica“ od 1920. do 1922. godine.

 

Selo je razbijenog tipa, deli se na Gornju i Donju Trnavu. U Gornjoj Trnavi su krajevi: Vrlaje, Rakićevca, Mamutovac, Prekobučje i nekoliko krajeva sa porodičnim imenima. U Donjoj Trnavi su krajevi: Bodljik, Pokozica, Matijevac, Klenovac, Jošanica (ciganski kraj) i drugi sa porodicnim imenima. Najudaljeniji je kraj Pokozica (udaljen od sela 3 -4 km). Trnava zahvata veliki atar i zbog toga je okolna sela zovu “Malom Peštom”.

Poreklo porodica i starine:

Stojanovići (Savkovići 9 k., Jevtići 8 k., Ružići 6 k., Vasiljevići 6 k., Marković 1 k., Borisavljevići 7 k., Miloradovići 11 k., Stevanovići 3 k., Radosavljević 1 k., Ristići 6 k., Dobričići 11 k., ukupno 69., kuća, slave Sv. Nikolu). Ovo je najstarija porodica. Njihov čukundeda Stojan došao od Sjenice – Suvodola i zasnovao Trnavu. Današnje porodice računaju da su šesto koleno (stanje iz 1923. godine).

Posle Stojana se doselio neki Milivoje sa sinom (Čala – Stojkom) iz Lopata (Vasojevići – crnogorska Brda). Od njih su ovo porodice: Jelenići (Živanovići, Miloševići, Radojičići, Tomići 35 kuća., Pavlovići 8 kuća), Baba Anđelići (Jovanovići, Blagojevići, Lukići, Radojkovići) 20 kuća., Savići (Milojevići, Srećkovići) 14 kuća., Stojkovići (Živanovići, Simići, Vukići, Milićevići ukupno 42 k., Petrovići (Jovičići) 9 k., Slave Sv. Jovana. (ukupno 86 kuća.,). Ranije su bili jedna zvanica, a sad se uzimaju između sebe. Stari ljudi iz ove familije znaju i rodoslov i nabrajaju do danas šest kolena.

Za ovima se doselio neki Maksim sa sedam sinova. Došao od Peći u Metohiji. Od Maksima i njegovih sinova danas su ove porodice:

Mijailovići, Đorđevići, Joksimovići, Nikolići, Stevanovići, Matići, Petrovići, Ćatići, Jakovljevići, ima ih oko 180 kuća (podaci datiraju iz 1923. godine). Slave Sv. Lazara. Šesto su koleno od Maksima i sada se između sebe uzimaju. Imaju odseljene rođake u Šumama (Topola).

U isto vreme doselio se iz okoline Leskovca Rana sa dva sina: Milovanom i Radovanom. Rana se oženi po drugi put i ova mu žena dovede sina Obrada koji ostavi očevu slavu (Sv. Andriju) i uzme očuhovu (sv. Nikolu). Od Rane i njegovih sinova Milovana i Radovana su: Jovanovići, Milanovići, Milisavljevići, Ivanovići, Marinkovići, Markovići, Jankovići. A od njegovog pastorka Obrada su Obradovići (Orotići). (ukupno oko 70 kuća., slave Sv. Nikolu). Od ovih su neki otišli u Ropčevo kod Sopota (Milovanovići – Ranići).

Docnije su se doselili:

Varagići (11 k., Sv. Stevan). Doselio se praded iz sela Varage (novopazarski kraj).

Komarčevići (Pavlovići) 12 k., Sv. Stevan. Došao iz Komarica (Lepenica) na parohiju njihov praded sveštenik.

Pantići (14 k., Sv. Jovan). Doselio se praded Ćira od Sjenice. Od Ćire su peto koleno.

Živanovići (2 k., Sv. Nikola), Došli iz Gornje Trešnjevice.

Gavrilovići 4 k., Došao deda oko 1860. godine iz okoline Bitolja u Makedoniji. Radio po okolini i ovde dosao ženi u kuću.

Diskovići (Ivkovići) 7 kuća., Romi/Cigani doseljeni odavno.

Dimitrijević 1 k., slavi sv. Arhanđela. Došao kao radnik iz trnskog kraja u Bugarskoj ženi u kuću.

Stevanović 1 kuća., Sv. Arhanđel. Došao otac od Peći.

Antonijević 1 kuća., Sv. Arhanđel. Došao iz Bugarske.

Rajković 1 kuća., sv. Luka. Došao oko 1880. godine ženi u kuću iz Vojkovca (kačerski).

Lelići (Vlahovići) 15 kuća., Sv. Đorđe. Marko Vlah doselio se 1813. godine od Deligrada (poreklom Vlasi).

Trnava je dala priličan broj stanovnika varoši i varošicama u Šumadiji. Tako ima iz Trnave odseljenih u Kragujevcu 19 kuća, u Natalincima 9 kuća, u Aranđelovcu 2 kuće, zatim ih ima u Beogradu, Požarevcu, Palanci i Topoli.

 

IZVOR: Borivoje M. Drobnjaković, „Jasenica“.  NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA  (knjiga 13) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXV), Beograd 1923. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Akić Šarko

Komentari (14)

Odgovorite

14 komentara

  1. Nebojša

    Interesuje me dali neko ima podatke o familiji miloradovic iz Donje Trnave

  2. Bogoljub Stanisic

    Familija Stanisic je starija od mnogih u vasem prikazu a i brojcano je jaca, ali o njoj ne prikazujete nikakve podatke.Svi su naseljeni u Gornjoj Trnavi, zaseok Rakicevica, opstina Topola.Prica se da su poreklom od Ostroga u C.G.i da su tursko doba prebegli sa Kosova u Sumadiju..Znam 5 kolena unazad, slave Lazarevu subotu.Hvala.