Нови Град и околна села

21. јун 2012.

коментара: 13

НОВИ ГРАД

Ахметовци, Благај Јапра, Благај Ријека, Блатна, Костајница, Церовица, Црна Ријека, Чађавица Доња, Чађавица Горња, Чађавица Средња, Ћеле, Деветаци, Добрљин, Доње Водичево, Доњи Агићи, Доњи Ракани, Горња Слабиња, Горње Водичево, Горњи Агићи, Горњи Ракани, Грабашница, Грдановац, Гумњани, Хозићи, Јоховица, Јошава, Календери, Кршље, Куљани, Љешљани, Мала Крупска Рујишка, Мала Новска Рујишка, Мала Жуљевица, Масловаре, Матавази, Мазић, Мракодол, Мраово Поље, Нови Град, Петковац, Петриња, Побрђани, Подошка, Пољавнице, Прусци, Радомировац, Раковац, Рашће, Равнице, Рудице, Соколиште, Сухача, Сводна, Тавија, Трговиште, Ведовица, Велика Рујишка, Велика Жуљевица, Витасавци и Зовик.

Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. Небојша Новаковић

    Питање за нашег Милорада Богдановића:

    Имаш ли роде неких информација о становништву села Прусци? Ја нисам успео да пронађем, а знам да си ти релативно близу тог краја.

    Хвала

  2. Милорад Богдановић

    Е роде мој, сад сам мало прелистао ове своје папиретине, нешто би се могло пронаћи
    Шематизам из 1882 мислим да већ имаш, а у Шематизму из 1901 село Прусци спомињу се у парохији Добрљин, протопр. костајнички, заједно са селима Бришевци, Куљани, Равнице и Водичево. Те године било је у Прусцима 90 домова са 779 чељади. Остало, код мене, је историја.
    Незнам шта вас конкретно интересује, везано за Прусце.

    П.С. Де’ болан скините тај наслов бос.нови, то је НОВИ ГРАД.

    • Небојша Новаковић

      Хвала пуно! Прочитао сам тај део из Шематизма. Занима ме конкретно који родови живе и селу, али видим да скоро нигде није забележено.

      Нисам ја написао то “Босански”. Знам да је Нови Град. 🙂

  3. Marin M

    Gospodine Milorade ako Vam nije teko da postavite tu istoriju o nastajanju sela Prusci, i ako imate mozda nesto o nastajanju prezimena Marin. Hvala

  4. Vladimir Zivkovic

    Pitanje za Milorada Bogdanovica, da li znate krsnu slavu Zivkovica u Sokolistu i odakle su dosli ?
    Ja sam cuo da im je slava Sv. Stefan ali mislim da im to nije od davnina,nego su menjali pri seobi . Hvala vam u napred !!

    • Милорад Богдановић

      Еееее Владимире, мало је теже одговорити на постављено питање.

      Прво, село Соколиште се не спомиње у црквеној књизи митрополије дабробосанске за 1882 годину. Можда је имало друго име, можда Свињука или Нова Варош?
      Али нажалост, ни презиме Живковић се не спомиње у Новој Вароши, Црној Ријеци, Масловаре, Агићи, Равска, Свињука, Волар, Витасовци, Трговиште и Јошава.

      У овоме Шематизму за 1882 (можеш пронаћи на нашој дигиталној библиотеци, као и Презимена Срба у Босни) Живковићи се спомињу као слављеници 14. различитих слава.
      Нпр, у парохији Демировци, Живковићи славе св. Дмитровдан; Костајница и Љубија славе Никољдан; као и парохије Глиница и Збориште (Крупа) славе Јовањдан.
      Живковићи, слављеници Стевањдана спомињу се само у парохији Дервента и Прибинићи код Тешња.

      Свако добро.

  5. Vladimir Zivkovic

    Zdravo Milorade
    Da li su moguce greske u Sematizmu ?
    Kod Karanovica u knjizi Pounje u Bos. kraj. kaze za Glinicu,Bojnu,Stapandzu ind. Da Zivkovici slave Sv. Djurdja i da su dosli sa Banije,a kod Otoke zaselak Smrden slave Sv. Jovana i dosli iz Kotarana (Banija).Za Sanski most u Sematizmu pise Sv. Nikola,a ja sam se raspitao i saznao da slave Sv. Djurdja (Halilovci,Budimlici,Japra).

    • Милорад Богдановић

      Како да не. Већина је штанпаних грешака у презименима и мјестима, мада има и у именима слава, која нису баш толико учестале, јер већина свештених лица породично је везана за парохију у којој је службовало, тако да је добро познавало парохију и парохијане своје.

      Што се тиче Карановића, и он је у праву, јер, разлика у времену је преко 30 година, када је долазило до повратка становнишва из Далмације, Лике, Кордуна и Баније “на стара огњишта пранђедова”.

      Зато, велики су то послови и обавезе. Ако имаш вољу и љубав према сазнањима о коријенима својим, успјећеш.

      Свако добро.

  6. Vladimir Zivkovic

    Milorade upravu ste kod Karanovica je greska.
    A Halilovci odnosno Budimlic japra je LJubijska parohija ..
    Pozdrav

  7. Zoran

    Pozdrav Miloradu..! Zelim da saznam nesto o poreklu Gvozdena .( ili da me uputite negde de mogu saznati .)Svi stari su pomrli I odneli u zemlju Ili su skoncali po logorima.U napred veliko hvala..!

  8. nemam imena

    Соколиште се некада звало Свињука

  9. Dragan

    Pozdrav Bilicima iz Krsalja!

  10. jela

    volela bih da dazndm ako je moguce nesto za porekli prezimena PANIC iz sokolista i sko imate neka saznanja o time da li je i u kom veku bilo doseljenih rusa na tom podrucju-i jos molba da mi se pojasni nisenje bele marane(bosca su je zvsli)-to je beka marama sa triuglim nazad a to je cini mi se ruska marams poreklom -lep pozdrav JELA RADULOVIC TODJENA PANIC -RODJENA U SOKOLISTU Na zslost kao msla odsel8li a ramo vise gotovo da nensm ni dalj8h ridjaka