Kragujevac (opštine i sela)

11. jun 2012.

komentara: 37

Grad Kragujevac:

Gradska opština Aerodrom:

Desimirovac, Donje Grbice, Gornje Grbice, Gornje Jarušice, Jovanovac, Lužnice, Kragujevac – deo (obuhvata od 1991. godine i ukinuto naselje Petrovac, kao i urbane delove naselja Opornica i Poskurice), Mali Šenj, Mironić, Novi Milanovac, Opornica, Pajazitovo, Poskurice, Resnik, Cvetojevac, Cerovac, Čumić i Šljivovac.

Gradska opština Pivara:

Baljkovac, Botunje, Bukorovac, Velika Sugubina, Velike Pčelice (do 1965. godine Velika Pčelica), Gornja Sabanta, Gornje Komarice, Donja Sabanta, Donje Komarice, Dulene, Jabučje, Korman, Kragujevac – deo (obuhvata od 1991. godine i ukinuta naselja Beloševac, Ždraljica, Ilićevo (do 1954. godine Mečkovac), Teferič i urbane delove Maršića i Trmbasa), Maršić i Trmbas.

Gradska opština Stanovo:

Adžine Livade, Vinjište, Goločelo, Grošnica, Divostin, Drača, Dragobraća, Drenovac, Đuriselo, Erdeč, Kragujevac – deo (obuhvata od 1991. godine ukinuta naselja Stanovo, Male Pčelice, Korićani i urbane delove naselja Erdeč i Grošnica), Kutlovo, Prekopeča, Rogojevac i Trešnjevak.

Gradska opština Stari Grad:

Gradska opština Stragari:

Veliki Šenj, Vlakča, Dobrača, Kamenica, Kotraža, Ljubičevac, Mala Vrbica, Masloševo, Ramaća, Stragari i Ugljarevac.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (37)

Odgovorite

37 komentara

  1. Vojislav Ananić

    IZ ARHIVSKE ZBIRKE JOCE VUJIĆA

    Pisma kneza Miloša

    Pisma koja je knez Miloš pisao sinu i ćerki predstavljaju nam kneza u jednom potpuno novom svetlu, kao brižnog i nežnog oca. U pismima sinu savetuje ga da živi uredno, da ne rasipa novac i da ne šenluči previše jašući konje, a ćerki Petriji deli savete oko podizanja dece
    Prepiske kneza Miloša Obrenovića sa Mihailom i kćerkom Petrijom Bajić, nedavno su prvi put objavljene u knjizi „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića”. Ovu zanimljivu studiju priredila je dr Tatjana Brzulović Stanisavljević, na osnovu arhivske zbirke Joce Vujića u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković”, u čijem je izdanju knjiga i objavljena.
    Kragujevačkoj javnosti knjiga će biti predstavljena u četvrtak, 7. aprila, u 19 sati, u Konaku kneza Mihaila, a u program će učestvovati dr Tatjana Brzulović Stanisavljević, Tanja Kragujević i dr Mila Medigović Stefanović.
    Arhivska zbirka Joce Vujića najznačajnija je zbirka arhivske građe Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”. Njenu vrednost uvećava i činjenica da su dokumenti iz ove zbirke malo ili nimalo iskorišćeni u našoj nauci. Zbirka je dobila ime po Joci Vujiću, veleposedniku iz Sente, poznatom bibliofilu i dobrotvoru Beogradskog univerziteta, koji je 1931. godine svoju bogatu arhivu testamentom zaveštao Univerzitetskoj biblioteci u koju je preneta krajem 1932. godine.
    Sama arhivska građa Joce Vujića čuva se u Odeljenju retkosti Univerzitetske biblioteke i sadrži 2.002 inventarna broja, sa 2.965 dokumenata. Ova zbirka značajna je za proučavanje političke i kulturne istorije od 18. do 20. veka.
    U ovoj zbirci nalaze se i dokumenti koji su nekada pripadali arhivi kneza Miloša Obrenovića, tj. kneževoj kancelariji. Arhiva je pronađena u Rumuniji na jednom kneževskom dobru. Naime, porodica Bajić, u koju je kneževa ćerka bila udata, nasledila je tu arhivu zajedno sa kućom i imanjem, i prenela ju je u svoj dom u blizini Temišvara. Kasnije je porodica prodala imanje, a arhivu je kupio Joca Vujić 1925. godine. Kneževa arhiva je sadržala 1.071 dokument iz vremena kada je knez Miloš živeo u izgnanstvu. Kupovinom ove vredne arhive sačuvana je kneževa korespondencija koja će nam pomoći prilikom istraživanja o životu kneza Miloša i njegove porodice.
    Kneževu arhivu možemo razvrstati u pet skupina: porodična prepiska, lična prepiska, poslovna prepiska, sudski akti i dokumenti iz sporova, i predmeti i dokumenti iz ostavine kneza Miloša.
    Porodična prepiska Obrenovića sadrži većim delom pisma kneza Miloša sinu Mihailu i ćerki Petriji, udatoj Bajić i pisma ostalim članovima porodice.
    Pisma koja je knez Miloš pisao sinu i ćerki predstavljaju nam kneza u jednom potpuno novom svetlu, kao brižnog i nežnog oca. U pismima sinu savetuje ga da živi uredno, da ne rasipa novac i da ne šenluči previše jašući konje, a ćerki Petriji deli savete oko podizanja dece.
    Pisma upućena Petriji su uglavnom čestitke za praznike: Uskrs, Božić i Novu godinu. U nekim pismima obaveštava o svom zdravlju, a kroz neka se provlači priča o ergelama konja i njihovom preseljenju u Vlašku. Među Petrijinim pismima postoje i ona koja su važna za istoriju jer se spominje buna iz 1848. godine, a u nekima se vide nagoveštaji Miloševog povratka u Srbiju.
    Kako je Knez Miloš bio nepismen, sva pisma diktirao je pisaru, koga je uvek vodio sa sobom. Kada bi mu nešto palo na pamet, pisar bi naslonio tablu za pisanje na leđa pomoćnika Knjaza Miloša i zapisivao ono što mu knjaz diktira. Pošto je imao više pisara, i rukopisi pisama Miloša Obrenovića su različiti.

    Izvor: „Nedeljne novine kragujevačke“

  2. Jele

    Dobro veče. Ja sam iz šumadijskog sela Vlakča, opština Kragujevac. Moj najdalji predak zvao se Dimitrije Ješić (1838-1904), njegov otac zvao se, mislim, Sima. On je bio rođen oko 1790. godine. Imao je više dece. Usmeno porodično predanje ,, zaboravilo je” u međuvremenu u toku tog dugog vremenskog intervala, ime Dimitrijevog dede. Želim da saznam ime Dimitrijevog oca i dede i njihove godine života. Inače, starina im beše iz Pive, Crna Gora. Prezime Ješić postoji od 1699. godine. Hvala u napred.

    • Branko Todorović

      Poštovani Jele, možda je najbolje da se javite na naš forum, tamo će vas kolege uputiti gde možda biste mogli saznati ime dede vašeg pretka Dimitrija. 😉

  3. Jele

    Hvala Defendore, samo recite mi na
    koji forum da se prijavim tj. da se
    javim, ulogujem? Na koji sajt da uđem? Dajte mi internet adresu tog foruma. Poštovanje i hvala vam na pomoći.
    pozdrav.

  4. Jele

    Dobar dan.
    Postoje li digitalizovane
    matične knjige
    rođenih, krštenih,
    venčanih, umrelih
    na internetu?
    Dokumenti i
    uopšte pisani
    izvori u kojim
    se pominju
    naši preci
    iz doba
    ustaničke Srbije
    ( od 1804. do 1878.
    godine )?
    Konkretno me zanima selo Vlakča.

    • Branko Todorović

      Za Srbiju južno od Save i Dunava ne postoje, bar ne na internetu, a mogu se u nekim slučajevima naći digitalizovane u matičnim arhivima. U svakom slučaju, adrese su vam lokalni arhiv, i parohija kojoj selo pripada.

  5. Jele

    Ja sam pitao vlakčanskog sveštenika, za crkvene matične knjige, bio sam
    hteo da ih
    pogledam baš…
    Sveštenik mi je uglavnom rekao da
    ih je država oduzela
    i da su one najverovatnije u opštini Kragujevac.
    Pa ja sad hoću,
    te stoga sad i
    pitam, ima li
    neko ko mi
    može reći ono što
    me interesuje?
    Tj., ima li neko
    ovde da radi, da
    je zapošljen u
    opštini grada
    Kragujevca, zanima me arhiva tih
    crkvenih knjiga,
    tražim pretke,
    tačnije, oca i dedu
    izvesnog Dimitrija
    Ješića (1838-1904) iz Vlakče, zanimaju me njihova imena, godine rođenja i smrti. Njegov otac
    bio je rođen ~1790.,
    a majka mu se zvala
    Milina ( rođ. 1793. god.). Moj stric
    je pomenuo
    Simu i Srećka
    ali ni on nije baš
    siguran.
    Hvala u napred
    na pomoći i
    pozdrav.