Порекло презимена, село Ландол (Смедерево)

30. мај 2012.

коментара: 5

Ландол, општина Смедерево, стање из 1925. године

Добровићи (Стојадиновићи, Костадиновићи, Николићи, Васићи, Јовановићи, Марковићи (26 к., Св. Ђурђиц). Доселио им се прадед из околине Пожаревца из неког села Арнаутпоповца. Прадед Витор дошао са два брата у Коларе, одакле их Турци пошаљу на своја ланишта. По овим лаништима село и добило име.

Петровићи (Јеремићи, Вукашиновићи (29 к., Св. Ђурђиц). Старином су из Херцеговине, одакле су дошли у Брусницу (општина Горњи Милановац) где имају фамилију Пољавићи. Славили Св. Арханђела. Турци им дошли на славу и хтели да обечасте њихове жене. Због тога их побију, крену из Бруснице и дођу у Умчаре. Како су их Турци гонили и по слави хтели да пронађу они дођу даље, дођу у Гроцку па у Коларе (општина Смедерево). Коларски спахија их прими, нареди да промене славу и да им земље на своме ланишту. (Ланиште је стари назив за село Ландол).

Ђерићи (10 к., Св. Никола); Прадед им дошао из Видина (североисточна Бугарска). (стање из 1925 год).

Бугарчићи (Павелићи, Јовановићи (15 к., Св. Ђурђиц). Деда им дошао из Вучитрна на Косову. стање из 1925. године.

Стојкићи (Павловићи, Ђорђевићи (10 к., Св. Арханђел). Фамилија су са Швабићима из Божурња (Јасеница). Пребегли су преко у Војводину и при повратку Стојкићи остану овде, а Швабићи се врате у Божурњу. Даље старина је непозната.

Пантићи (Маркићевићи, Синђелићи (12 к., Св. Трифун), Доселили се из Ропчева (општина Сопот). А у Ропчеву су дошли из околине Битоља у Македонији.

Живковићи (4 к., Св. Врачи), дошли из Малог Орашја.

Ракићи (3 к., Св. Петка), Непознато порекло.

Здравковићи (7 к., Св. Мина). Непознато је одакле су дошли.

Маргетићи, Стефановићи (5 к., Св. Ђурђиц). Отац, човек од 80 година дошао из Тетова/Македоније. (стање из 1925. године).

Станојевићи, Стајићи, Анђелковићи (4 к., Св. Ђурђиц), Прадед Станоје побегао од Турака. Дошао из Ершке (вероватно из југозападне Србије).

Гоцићи (4 к., Св. Никола). Дошли из Липа (општина Смедерево), где имају фамилију Гоцићи и Тодоровићи, који су старином из Старе Србије.

Маринковићи, Живановићи (7 к., Св. Никола), Дошли из Гроцке од Живановића.

Костићи (5 к., Св. Никола). Дошли из оближњег села Крушево.

Којићи (6 к., Св. Никола), не зна се одакле су дошли.

Стојковићи (3 к., Св. Никола), доселили се око 1860. године из Равна околине Ниша, где имају фамилију.

Стојановићи (1 к., Св. Тома), дошли из Липе (општина Смедерево).

Ставрић (1 к., Св. Ђурђиц). Дошао из оближњег села Крушева.

Ове породице које су се пресељавале из околних села потичу од већих породица и углавном им је порекло из јужних крајева.

ИЗВОР: Приредио Александар Аксић Шарко

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Gordana

    Postovani a gde je porodica Djordjevic ima dve kuce…zar oni nisu dostojni da budu na vasem spisku…ako nemate spreman materijal niste trebali ni za ove druge porodice da iznosite detalje pozz…

  2. Danilo Stojicevic

    Takodje nema porodice Milic, slava Sv. Durdjic. Iz ove porodice je cuveni smederevski lekar Dr. Miladin Milic, koji ima ulicu u Smederevu. Njegov sin Milorad Milic je uspesan oftalmolog u Ohaju, USA.

  3. Danilo Stojicevic

    Milixi i dalje zive u Landolu.

  4. Sasa

    Imate li podatke o porodici Terzic iz Landola oni su takodje bili stanovnici Landola 1925 i unazad.

  5. Radoje

    Imate li podataka od porodici Trišić koja je izvela u centru sela?