Порекло Микија Јевремовића

23. мај 2012.

коментара: 4

РОЂЕН: У Београду, 27. марта 1941.

РОДИТЕЉИ: Отац Видоје Јевремовић, старином из села Висока смештеног на обронцима Златибора, мајка Ангелина (девојачки Благојевић), рођена у Београду, старином из Краљева.

КРСНА СЛАВА: Ђурђиц (Јевремовићи), Аранђеловдан (Благојевићи)

О ПРЕЦИМА: Мој отац је прво био шегрт, па калфа, да би пред Други светски рат имао своју малу робну кућу, тачније – гросистичку радњу. То су биле оне радње у којима си могао да купиш све – од игле до локомотиве. Моја мајка је завршила домаћинску школу, што је с посебним пијететом показивала пред сваку славу… Отац је рано остао без мајке, кад му је било свега три године. Умрла је 1911. од шпанске грознице, а звала се Станија. Мој деда по оцу се завао Милета, био је земљорадник и живео на Златибору. После Другог светског рата одузето му је 20 хектара храстове шуме. Јевремовићи су били имућна породица пре рата. Деда по мајци се звао Драгош, а бака Параскева. Драгош је био машиновођа, и због природе посла знао је и по шест месеци да не долази кући. Деда и баба по мајци су живели у Железничкој колонији у Краљеву.

ДЕДА РАТНИК: Деда Милета је учествовао у Балканским, и у оба светска рата. Прошао је Крф, Солунски фронт и Кајмакчалан… Био је носилац Карађорђеве звезде. Када бих лети одлазио код деде, он би обавезно са мном ишао на пецање на Рзав, све са камом о појасу и дубоким цокулама, а онда би ми предвече, крај огњишта певао уз гусле и причао о догодовштинама из рата. Једном сам га питао: „Деда, зашто ми стално причаш о рату и крви?“, а он ми је одговорио: „Видиш, дијете моје, ја сам шест година ратовао, а осамдесет година сам чувао овце“. У то време га нисам разумео, а касније сам тек схватио да је хтео да ми каже да му је осамдесет година прошло као један дан, јер није имао по чему да их запамти. А, оно шест година муке и ратовања запамтио је за цео живот! Ова његова реченица постала је мој животни кредо. Треба да се трудимо да запамтимо сваки дан. Сваки је посебан и другачији по нечему, па макар то, не дај Боже, било и по злу. Иначе када је говорио о ратовању, често је имао обичај да каже: „Дијете, највећи кривац је био онај Вранж Депере“ (тако је звао Франш Депереа), „Да нас он није зауставио, ми бисмо Бугаре отерали у Црно море“! А, када је причао о Крфу никада не би прескочио да каже: „Кад смо дошли тамо на Крф, они Енглези су нас терали да потпишемо у неким папирима и пертлу ако добијемо, а Французи су нам широке руке све давали“!

У СРОДСТВУ СА: Стриц ми је био Брана Јевремовић, врховни јавни тужилац у Титово време.

О ПРЕЗИМЕНУ: Знам само да Јевремовићи вуку корене из Херцеговине.

АНЕГДОТА: Рођен сам симболичног датума – 27. марта, 1941. године у Београду. На улицама су биле демонстрације, а моја мајка Ангелина ми је касније причала да сам непрестано плакао читава 24 сата, и да су све породиље закључиле да ћу једног дана бити певач. Ја сам на то, у шали, често додавао да сам ја то, уствари, на неки свој начин говорио: „Боље рат, него пакт“! Пошто је отац Видоје у то време био мобилисан, он нас је непуна два сата пре бомбардовања Београда, 6. априла изјутра, као да је предосећао нешто, „на своју руку“, сместио у војни воз и вратио у Пожаревац… Тог јутра је болница у којој сам рођен била срушена.

ПОРОДИЦА: Из брака са Соњом (Ђорђевић) има ћерку Јелену.

БИОГРАФИЈА: Певач забавне музике, који је на врхунцу популарности био шездесетих и седамдесетих година. Почетак каријере обележиле су песме: „Мама“, „Пијем“ и „Осамнаест жутих ружа“. Каснији хитови су били: „Ако једном видиш Марију“, „С ким си сада кад је тужно време“ и „Песникова гитара“. Новији хитови су: „Гркиња“, „Лихнида“ и „Нека точе старо вино“.

 ИЗВОР: Мики Јевремовић за портал Порекло, забележила новинарка Катарина Вуковић

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Poreklo prezimena Jevremovic vodi od Jevrema Ojdanica,koji bese jedan od par brace po cijim imenima nastade par prezimena u ariljskom selu Visoka.Ojdanici se tu naselise krajem 18. i pocetkom 19. veka sa podrucja mesta Lubnice iz Crne Gore.Sto se tice dede Milete Jevremovica,zaista bese ucesnik 1.sv. rata, no u ratu bese zarobljen te kraj istog doceka u zarobljenistvu u Austriji.Po povratku ozeni se Ankom,udovicom iz Bele Reke no s njom nije imao dece.Mileta je imao dvojicu sinova iz prvog braka,Vidoja(Mikijev otac) i Milomira koji u 2.sv. ratu pade u zarobljenistvo i ostade po oslobodjenju da zivi u Nemackoj. “20 ha sume,brana jevremovic,solun,krf” i slicno su netacne informacije,potpuno nepoznate rodjacima i komsijama koji su zapamtili Miletu i duze godina ziveli s njim.

  2. zlatiborac

    Gore pomenuti Brane Jevremović, vrhovni javni tužilac u Titovo vreme, je Branko sin Dobrosava i Jele Jevremović iz Branežaca kod Čajetine.

  3. Predrag

    Mene zanima haplogrupa ljudi a ne odakle su, mogu da budu odakle oce, a haplogrupa ne mogu svaka da budi, mogu da budu iz bosne a da im je pravo poreklo kavkaz i haplogrupa j…