Буњевачка презимена: Миковић – Мирковић

14. мај 2012.

коментара: 0

Портал Порекло у више наставака објављује податке о буњевачким презименима, који су преузети из књиге Јована Ердељановића “О пореклу Буњеваца”. Прилог послао Александар Маринковић

МИКОВИЋИ – у Бачкој, од 1770.године.

МИКШИЋИ – у Лици, од 1702.године.

МИЛАНКОВИЋИ / МИЛАНКОВИ – у Суботици, од 1686.год.; православни у Лици; у попису ”Морлака код Трогира” у Далмацији 1579.год. Thoma Milanchovich; католици у Новиграду у северној Далмацији; православни Миланци, једн. Миланак, у Мушковцима код Обровца; православни у Босни и Славонији. У средњој Босни православно, а у источној Босни муслиманско село Миланковићи.

МИЛАШИНИ – у Суботици, Сомбору, Аљмашу, Баји и Чавољу у Бачкој, од 1791.год.; православни Милашиновићи у Лици; православни Милашини у Голубићу код Книна, а пореклом ”из Босне”; католици Милашини код Задра (или на задарским острвима); православни Милашини у Босни, Славонији и у Сомбору.

МИЛЕТИЋИ – у Подгорју и у Лици, од 1683.год., иначе се помиње Миховил Милетић у Сењу још 1540.год.; католици у Ражанцу у северној Далмацији; католици у Сењу; 1581.год. помиње се ”фра Стипан Милетић”, гвардијан ”у доћних солех” у Босни; многи православни родови по Босни, особито западној. У разним деловима Босне и Херцеговине 11 села с именом Милетићи: једно у западној Босни, а једно у западној Херцеговини католичко, једно у западној Босни православно-католичко, пет у западној Босни православних, два у источној Босни православна.

МИЛИНКОВИЋИ – у Лици, од 1686.год.; у Баји, од 1714.год. (вере ?); Милинковићи, део православног села у Босанској Крајини. Милинковица, католичко сеоце у северној Далмацији.

МИЛИНОВИЋИ – у Суботици, од 1759.год.; католици у Лици, од 1683.год.; католици у Студенцима северно од Имотског; три католичка свештеника у сплитској дијецези с презименом Milinovich, сва три родом ”da Lovrech” (из Ловреча, северозападно од Имотског); католици у више места у Далмацији, Хрватској и на Пагу; католици у средњој Босни; православни старинци у Босанској Крајини; многобројни православни родови у западној Босни; православни у бачкој Суботици. У Босни три православна села тога имена, сва три у западној Босни.

МИЛОДАНОВИЋИ – у Суботици, од 1686.год. као ”Бркић-Милодановић”. Види о њима под Бркићи.

МИЛУНОВИЋИ – у Суботици, од 1686.год.; православни у Лици; један од ”Морлака код Трогира” 1579.год. ”Simon Milunovich”; у Пољицима 16.века презиме Милуновић; католици Милуни, Милуновићи у Сињу; православни у западној Босни и у суседној босанској Посавини. У источној Херцеговини православни село Милуновићи.

МИЛУТИНОВИЋИ – у Суботици, од 1757.год.; католици у Студенцима северно од Имотског; православни у Мостару. У Босанској Крајини два православна села: Милутиновићи и Милутиновић.

МИЉАЧКИ – у Суботици, од 1759.године. У северној Далмацији код Кистања један православни заселак Миљачка, а други (вере ?) у макарском срезу. У западној Херцеговини два католичка села с именима Миљацка и Миљачка; у средњој Босни католичко село Миљачићи, а у северној Босни Миљачка Греда, део православно-католичког села.

МИЉКОВИЋИ / МИЛКОВИЋИ – у Суботици, од 1687.год.; католици у Лици Миљковићи или Милковићи 1704.год.; католички сердарски род у Котарима 17.века; католици у Врлици; католици у Маовицама код Врлике; православни у Корлату и у Биљанама код Бенковца. У западној Херцеговини Миљковићи, део католичко-муслиманског села, а у Босанској Крајини муслиманско-католичко Миљковић-Село.

МИЉКУТАЦ – у Суботици, од 1737.године. Очевидно пореклом из пустаре Миљкута, на северозападу од Суботице (мој додатак – Melykut у Мађарској).

МИОКОВИЋИ – у Суботици и у Баји; православни у Лици; православни у Славонији. Миоковићи, део муслиманско-католичког села у средњој Босни.

МИРКОВИЋИ – у Суботици, од 1686.год.; у Сомбору, од 1715.год.; православни у Лици, вероватно од 1639.год.; велики православни родови у Полачи код Книна и од њих пресељеници у Книнско Поље, а старином ”из Босне”; католици у Звјеринцу код Книна, а досељени ”у 18.вијеку из Босне”; католици племенити ”de Mircovich” у Пагу; православни Мирковићи по Босни. У источној Херцеговини два муслиманска села Мирковићи, а у источној Босни једно православно Мирковић.

ИЗВОР: Александар Маринковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.