Prezimena, selo Drugovac (Smederevo)

3. maj 2012.

komentara: 1

Selo Drugovac, opština Smederevo, stanje iz 1925. godine.

Radišići (Milojevići, Pantići, Jočići, Ilići, Milovanovići, Nešići, Ristići, Pavlovići, Simići, Radojkovići, Ivanovići, Živojinovići, Jovanovići, Jelenići, Maksimovići, Savići (ukupno 84 k., sv. Đurđic). Po njima se i ceo kraj sela u kome žive zove Radišića Kraj. Doselio se čukun deda Radiša iz Hercegovine. Krajem 17. na početku 18. veka. Živeli su najpre u Desimači, docnije u Starom Selu, odakle su došli na današnje mesto. Bežali “preko” to jest u Vojvodini, i pri povratku jedni dođu ovde, a drugi odu u Saranovo (Jasenica kragujevačka).

Topalovići (Ilići, Todorovići, Petrovići (38 k., sv. Jovan). Doselili sa Kosova posle Radišića. Njihovi stari bili u frajkoru to znači sa nemačkog na srpskog slobodne trupe/dobrovoljačke jedinice.

Brkovići (Simići, Paunovići (8 k., sv. Arhanđel), doselili oko 1830. godine iz Teočina (takovski rudnički kraj-okolina G. Milanovca.

Petrovići (Bugari, 7 k., Mitrovdan). Stari su im se doselili iz Aleksinca.

Đukići ( Stančići, Grujići, Milići (23 k., Đurđevdan). Nepoznato poreklo. Zovu ih Vlasima.

Stanići (Markovići, Jeremići (40 k., sv. Nikola). Starinom su iz Stare Srbije. Imaju rođake u Cerovcu (Jasenica), gde se prezivaju Uroševići.

Anići (9 k., sv. Stefan). Rođaci su im Vojinovići u Binovcu (opština Smederevo). Starinom su od Raške kod N. Pazara.

Aleksići (2 k., sv. Luka). Doselili oko 1880. godine iz Brezovca (Jasenica kragujevačka).

Vitorovići (Radojevići, Milosavljevići, Stanisavljevići, Radisavljevići, Spasojevići (47 k., sv. Nikola). Doselili se sa Kosova, njihovi stari došli sa mnogo stoke. Živeli su Desimači i odatle prešli u ovo selo.

Dejići (Mirkovići, Ivkovići, Stevanovići, Glišići (21 k., sv. Nikola). Doselili se iz Toplice, a tamo sa Kosova.

Brkići (Ilići, Trifunovići (21 k., sv. Đurđic). Starinom su od Kosova. Najpre su se doselili u Žabare (Jasenica Kragujevačka), odakle dođu u Desimaču, pa na današnje mesto.

Milojevići (Jankovići (10 k. sv. Lazar) Praded došao u drugoj polovini 18. veka iz pećkog kraja u Metohiji. Rod su sa Rankovićima u Badljevici (opština Smederevo). Imaju rođake u Barajevu i Vrčinu kod Beograda.

 IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Dragan Radojković

    Poštovani ,

    imao sam podatak da je predak Maksim došao iz Hercegovine i da su po imenima njegovih /Maksimovih/ sinova nastale porodice , od Radojka Radojkovići, Ilije Ilići i trećeg se imena ne sećam, i da smo ta tri prezimena /porodice/ familija, da li sam imao pogrešne informacije ili ne

    pozdrav Dragan Radojković