Порекло презимена Танић

16. март 2012.

коментара: 13

ПИШЕ: Будимир Ђорђа Танић

Данашњи Танићи су досељени у Свињаре (село надомак Косовске Митровице, које је најсеверније село на падини Чичавице према Косовској котлини. Пружа се по једној коси за свега тридесетак метара изнад алувијалне равни Ситнице) као Јефтовићи (10 к, Св. Никола) око 1830. (у доба похода Хусејина Градашчевића на Косово) из Дедилове (Ст. Колашин) коју су напустили да избегну крвну освету.

Од три брата Анта,Тања и Панта Јефтовића насташе Антићи, Танићи и Пантићи, сви из села Свињара који славе Св. Николу 19. децембра и летњу тзв. малу славу Св. Никола 22. маја.
Сматрају се блиским рођацима и није запамћена међусобна женидба и удаја.

Од насељења 1830. године није запамћено насилно расељавање Танића,све до 17.03.2004 године када су Шиптарске банде спалиле и протерале комплетно становништво села.

ИЗВОР: Косово, Атанасије Урошевић, НУБ „Иво Андрић“, Приштина, 2006, стр. 286-287 и усмени подаци који су преносени са колена на колено,мени испричао мој отац Ђорђе Богдана Танић.

Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. Taniceva

    Postovani gospodine Budimire,

    Htela sam da Vam kazem da nas ima jos, ali u Beogradu i okolini. Moja porodica je evo vec 6 generacija na opstini Grocka i koliko znam, jedini smo. Ali je prvi predak dosao ovde krajem IX veka iz okoline Obrenovca, ovde se ozenio, dobio cetiri sina. Njegova krsna slava je Sveti Stefan Decanski, a prihvatio je zeninu slavu- Sveti Nikola. Trojica sinova su ostali u Plavoj grobnici, dok se samo jedan vratio. Od njega su stasali dva sina i jedna kcer. Tanica ima od ove loze dve porodice na opstini Grocka, a od te bake- dve porodice u Mladenovcu. Takodje sam pronasla jednu ulicu u Sremcici koja nosi ime Ulica Blagoja Tanica.
    Imam jos informacija i detalja. Ako ste zainteresovani, bilo bi lepo prosiriti familiju i clanak. 🙂

    • Tamara

      Tanica ima i u Bosni , selo kraj Zvornika ,Tabanci. Moja mama je Tanic i upravo u Grockoj ima rodjenog strica , mislim dva, jedan od njih je Bosko… Ali ti kontakti se ne odrzavaju , nazalost.

      • milos tanic

        Zovem se Milos Tanic iz sela Tabanci zaseok kolibe. po kazivanju Cede Tanica nase prezime vodi od Tane sina Danojla koji je imao i sina Matiju .Mjesto gdje je groblje se zvalo Danojlovici A Tanici i Matici slave svetog JOvana i ja sam otprilike 8 koljeno tanica.Po prici kazu da smo dosli iz okoline Gackog kratko se zadrzali na Sokocu glasincu .Odatle se Danojlo uputi i dode u tabance i kupi malo zemlje od KOsa pa napravi dvije kolibe i taj zaseok se i zove i sada kolibe .To je vrijeme kada je i otac Vukov stigao na drugu obalu Drine.kazu Danojlo je imao Tanacka i Matiju .Tanacko ili tano ima Stevu ,Stevo Mitra ,Mitar Milosa,MILOS Jovu ,Jovo Radovana Radovan Milosa Dragana LJubisu I Dragicu .Milos ima Jelenu i Danila Dragan Dalibora i Dragicu .Dragica Elenu,Radu I Aleksandra .LJUbisa ima Aleksandru i Rada .Porodicno stablo mislim da ima sin Mitra Tanica iz Karakaja.Izvinjavam se ovo je malo na brzinu budimo u vezi pa da saznamo vise pozdrav tanicima

      • milos tanic

        Bosko i Mirko su braca Cedei Mice Tanica TODOROVI oni zive U bg a samo su kupili imanje u Grockoj i oni su Tanici iz Tabanaca

    • Танић

      6 породице танић живе у малошишту село до ниша,сви славимо Св.Николу зимског.
      Са колена ма колено се пренела прича о предаку по имену Тане па тако и насталом презимену.Поздрав Танићи👋

  2. Танић

    Има нас и у Нишу ,а деда ми је родом из околине Пирота 🙂

  3. Dejan Tanic

    Moja porodica, koja se doselila 1971.godine u Smederevsku Palanku, je poreklom iz sela Slobodna Vlast kod Djakova u Slavoniji.Prema jednoj knjizi o Djakovstini, Tanica u Slobodnoj Vlasti nema pre 1850 ili 1870.Cuo sam negde da su se doselili iz Bosne ali nisam siguran.Inace moja porodica su bili jedini Tanici u selu.

  4. Slaviša

    Poštovanje svima.
    Moja supruga je iz Tanić familije.
    Inače su svi bili ziveli u sada juznom delu Kosovske Mitrovice.
    I da velika je to familija.
    Iz nekih ali ne baš pouzdanih izvora jedan od njenih deda kaže da su poreklom iz Crne Gore što je i moguće jer ima dosta Crnogorskog dijalekta

  5. Tanić

    Ja se prezivam Tanić, iz Zvornika sam, selo Tabanci u Republici Srpskoj. U Tabancima ima mnogo porodica Tanić, slavimo Svetog Jovana, i prema knjigama u selo su se iz Crne Gore ili Hercegovine doselila 4 brata prezimena Danojlović. Braća su se zvala Matija, Jovo, Tanacko i Tomo, i tako po njihovim imenima u Tabancima nastadoše prezimena Matić, Jović, Tanić i Tomić, svi slave Svetog Jovana i naseljavaju jedan dio sela.

  6. Tanići

    Ja se prezivam Tanić, iz Zvornika sam, selo Tabanci u Republici Srpskoj. U Tabancima ima mnogo porodica Tanić, slavimo Svetog Jovana, i prema knjigama u selo su se iz Crne Gore ili Hercegovine doselila 4 brata prezimena Danojlović. Braća su se zvala Matija, Jovo, Tanacko i Tomo, i tako po njihovim imenima u Tabancima nastadoše prezimena Matić, Jović, Tanić i Tomić, svi slave Svetog Jovana i naseljavaju jedan dio sela.

  7. Александар Танић

    Поздрав из Нишке Бање од Александра Танића 🙂 Деда се доселио из села Војнеговац поред Пирота ..Славимо св.Петку 27 октобра ❤️