Порекло презимена Сенић

11. март 2012.

коментара: 17

Презиме Сенић пореклом је из Автовца (Гацко). Како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, Сенићи су старином из Трешњева у Црној Гори. Из Трешњева су “због крви” побегли у Корјениће где су се задржали неко време и “убили агу”. Због тога су морали побећи “На Торич (Рудине), а одатле у Муље”. У Муље им “дјевојка убије човјека” и одатле се око 1890. године преселе у Автоваца.

Сенића има настањених и у Новим Дулићима код Гацка.

 

O пореклу породице Сенић из Херцеговине вредан прилог нам је послао наш сарадник из Гацка Душко (Радована) Сенић:

Миграцију породице Сенић од Трешњева у Црној Гори, преко Корјенића и Рудина до Муља у Херцеговини, данас општина Гацко, забиљежили су Јевто Дедијер и Ристо Милићевић, испитујући поријекло херцеговачких породица.

Данас у Гацку живе три породице Сенића, које су у блиском сродству. Славимо Св. Јоакима и Ану, 22. септембар. Све ове породице су из села Нових Дулића.

Миграција Сенића из Муља је везана за период доласка и столовања Смаил аге Ченгића у Липник. Наиме села Липник и Муља раздваја ријека Мушница и јако су близу. По предањима која сам чуо од предака, тачно је да је у то вријеме дјевојка из наше породице „убила Турчина“ и да су Сенићи морали бјежати из Муља. Уствари, протјерани су заједно са већином српских породица са тог простора. Међутим, није тачно да су прешли у Автовац. Автовац је близу Муља, свега 2 до 3 километра. Сенићи су у једном кратком периоду населили Јасеник, сјеверно од Муља и Автовца, а онда су се раселили у два правца. Мој породични огранак је преселио у Нове Дулиће, гдје смо и данас. Други дио породице населио је Фојницу код Гацка. Само једна породица, Марка и Кеке Сенић, населила је Автовац, о чему постоје записи у грунтовним књигама.

Мислим да је слава Сенића по доласку у овај дио Херцеговине био Ђурђиц, а да је затурајући трагове или из неких других разлога овај мој огранак по доласку у Дулиће промијенио славу, те данас славимо Св. Јоакима и Ану. У Фојници код Гацка, данас нема Сенића, али њихови потомци славе Ђурђиц.

Новодулићки Сенићи данас живе у Гацку, Требињу, Сенти, Обреновцу, Београду и негдје у околини Лесковца. Ови Сенићи из околине Лесковаца су потомци комите Михајла Сенића, који је бјежећи од Аустрије, напустио породицу и отишао за Албанију у мјесто Шијак, по предањима. Супруга Михајлова са дјецом је отишла у околину Лесковца. Да ли од Михајла има наследника из Албаније, јер се по предањима он тамо оженио, немам информација.

Фојнички Сенићи су почетком 20. вијека отселили за Црвенку, а одатле су се раселили. Знам да их има у Краљеву и Београду.

Ако неко од ових Сенића има још неких информација, везано за поријекло наше породице волио бих се чути са њима, да размијенимо мишљења.

Душко (Радована) Сенић, Солунских добровољаца 4, Гацко, Тел. 065/581041

 

КРСНА СЛАВА: Ђурђиц, Св. Јоаким и Ана

ПОЗНАТИ: Влајко Сенић, политичар

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

  1. Nikola

    Moji Senići su prešli iz Nikšića u Bileću tj. šukundjed Kosta 1855-1910 , a pradjed Stevan 1875 – 1979 je prešao iz Bileće u Sarajevo, a dugi niz godina je boravio u SAD-u. Slava je Đurđevdan. Puno pozdrava svim Senićima.

    • Dijana

      E pa mi smo od istih Senića. Kosta i Dostinja su imali 4 sina i jednu kćerku, koliko ja znam, Sava, Nikola, Đorđo, Stevan i Jovana. U Bileći su bili u selu Bijela Rudina, ako sam dobro zapamtila. Odatle su sva braća otišla za SAD!, s tim da su se vratili u različito vrijeme, jedni 1908 kad su kupili imanje u Rakovici i na Vrelu Bosne, a drugi čini mi se poslije pada berze kad nije bilo posla, nisam sigurna. Dugo se u Rakovici prepričavala priča kako je Sava Senić došao iz Amerike sa 4 kese dukata i kupio imanje od Tolja. Moj pradjed Sava se vratio 1908, kad je preselio roditelje u Sarajevo gdje su kupili imanje. Bio je Solunski dobrovoljac, od kralja je dobio šumu u Rakovici nakon prvog sv. rata. Stevan je bio najmlađi. Takođe sam čula priču da je Sava kao najstariji podjelio imanje na jednake dijelove, a Stevan kao najmlađi prvi birao svoj dio. Jovana je sa mužem kao kolonista preselila iz Bileće u Sečanj, porodice Miličević i Savović su nam rod . Jovana je održavala veze, meni je dolazila na babine u Sarajevo u svojim osamdesetim ili devedesetim godinama, a zbog nekih priča koje sad ne bih spominjala jer sam ih zaista davno čula pa da ih pogrešno ne prenesem, stekla sam utisak da su je tretirali kao brata, tj. ravnopravnu, a ne sestru, kako je tad bio običaj, što me se kao ženu definitivno dojmilo. Vesna Senić, rođ.Vasić, koja sad živi u Trebinju sa mužem Božidarom, vjerovatno ima najviše informacija o Senićima u periodu koji su proveli na Bijeloj Rudini jer je radila sa ženom iz tog kraja. Čini mi se da je žena koja je došla u Bijelu Rudinu bila Senića udovica koja se iz Crne Gore sa djetetom vratila u svoju porodicu, ali nisam sigurna i ne znam detalje.

  2. Danijela

    Mi smo Senici,zivimo na Zlatiboru,ne znam poreklo,ali slavimo Lučindan.

  3. Милош Сенић

    Поздрав свима, ја сам Милош Сенић из Велике Плане (пошта 11320) и само да допуним да нас и овде има од давнина…На градском гробљу сам пронашао старе споменике од одприлике 18** – 190* и неке године, не виде се најбоље јер их је зуб времена стигао… Иначе смо насељени у старом делу Велике Плане сада познате као насеље Бресје-некадашња Стара општина.Требало би да има око 6-7 старих породица.Ја сам ’87.годиште па нисам баш стигао са старинама да попричам одакле смо итд… Као мали чуо сам приче да су Сена и Бадица били браћа, па да од њих је настало Сенић и Бадичић… Е сад да ли је то истина не знам, углавном волео бих да сазнам нешто више.

  4. Mladen Senic

    Pozdrav Senici.
    Samo da prijavim da Senica ima na sjeveru Bosne, Gradiska, a mjesto Laminci 78407.
    Slavimo svetog Nikolu i porijeklo vucemo iz Crne gore.
    Jedan dio nase loze je naseljen u Rijeci od ’60 -tih.
    L.p.