Порекло презимена Радловић

8. март 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. jasmina

    Moje devojačko prezime je Radlović. Moj deda je iz sela Radlović – Bosansko grahovo. Krsna slava je Sveti Nikola.

    • ljiljana

      Poštovana Jasmina,
      Moj deda je iz Radlovića-Bosansko Grahovo. Rođen je1889.god.
      Otac mu se zvao Lazo, a negde piše Lako.Bio je borac solunac i prešao je Albaniju.
      Kasnije je naselio Lipar u Bačkoj (tamo je dobio zemlju ) i živeo je do198o.god.
      Krsna slava je Sveti Nikola.
      Puno pozdrava.

    • Ljiljana

      Poštovana Jasmina,
      Moj deda je iz istog sela, a o čemu sam Vam i pisala još 2022 godine, ali pošto niste nikako odgovorili, ja bihVas molila da to ipak uradite, naravno ako ste u mogućnosti.
      Srdačan pozdrav.

  2. Radoslav Radlović

    Jasmina,
    I ja sam rodom iz Radlovića. Pokrenuo sam jedan sajt na kome svako moze da postavi saznanja o selidbama i poreklu Radlovića. Evo tu je i link:
    http://en.allexperts.com/q/Serbian-Language-3393/2008/4/f/name-Radlovic.htm

    Pozdrav od Radoslava

    • Igor

      Dali neko zna za promenu prezimena iz radlovic u ilic.

      • Ilic Tomislav

        Imao sam priliku, da pre par godina, procitam zapise mog oca, Sima Ilic, koji je preminuo (2019. god.) u svojoj 95. godini zivota, u kojima stoji da je nas predak Ilija Radlovic, pocetkom XIX veka se naselio, sa svom svojom poslugom i clanovima porodice (1/2), na danasnju teritoriju sela Cerova, juzno od grada Krusevca. Tu je, od ondasnjeg Kmeta okruga, najverovatnije, kupio prostor zemljisni za potrebe svoje porodice, koja je brojala cetrnaestoro dece, od kojih je muske bilo dvanaestoro sinova. Taj se broj sa godinama smanjivao, jer su deca umirala od neizlecivih bolesti tog vremena. Jedan dobar deo clanova porodice Ilije Radlovica je vremenom odlazio na razne strane sveta u druge drzave, kao npr. Englesku ili na druge kontinente u Australiju. Prezime svojoj deci Ilija Radlovic je dao ILIC, iz onda opravdanih razloga toga vremena. Poznatija imena njegovih clanova porodice su kao: Sima, Miloje ,Tisa , Ilija, Stanoje, Milosija, Zlata itd. Ja, sa 73. godinom zivota zivim kao penzioner van granica Srbije, vec vise od 45 godina. Postoji predanje u porodici da je maksimalna granica starosti do 75 godina zivota, koju je moj otac prevazisao sa 20 godina, zbog svog “spartanskog ” nacina zivota i blizine kosnica sa pcelama i konzumiranja svakodnevnog njihovog proizvoda “MEDA i PROPOLISA”. Licno meni nije jos mnogo preostalo… Videcemo… Pozdrav ! T. Ilic

  3. I moj tata je rodjen 1914. .u Radlovicima,Bos. Grahovo podno Jadovnika, zvao se Djuro,braca Vaso koji je do rata zivio tamo,brat Pero, sestra Mara…..Slava naravno Nkoljdan i vise puta sm ljetovala tamo.Zivim u Osijeku. Pozdrav mojim Radlovicima sa zeljim dda se svi nadjemo