Порекло презимена Дабовић

7. март 2012.

коментара: 16

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. Nenad Radojčin

    Molim vas za podrobnije o poreklu Dabovića.Interesuje me njihovo poreklo,zato što sam čuo priče kod nas u porodici da vodimo preklo od Dabovića koji su se odselili za vreme Velike seobe Srba 1690. u Vojvodinu.Ja nemam neke detaljne podatke o našem poreklu.Zahvaljujem unapred!

  2. BECHA

    Дабовићи u ceлy MаскoBа поред Кушића (Општина Ивањица). Прославаljaju Светог Николy. Према причама мештана настањeнe породице су oд имена браће :Дабовићи, Арcићи, Радоњићи, Цветковић/ћеткови, пореклом из ЦрнеГоре -Кучи

    • Nenad Radojčin

      Molim vas poštovana Vesna,objasnite kako ste došli do podatka dasu ovi Dabovići iz sela Maskova kod Kusića(Ivanjica) iz Kuča i slave Svetog Nikolu,kada sam negde video,ne mogu da se setim tačno gde,da su se Dabovići u Maskove doselili iz Nikšićke Župe,a oni su se opet u Nikšićku Župu doselili iz Zalazja,pleme Njeguši.Takođe sam od mojih čuo da su ti Dabovići slavili Svetog apostola i jevanđelistu Marka-Markovdan.Samo bih vas to molio.

  3. Nenad Radojčin

    Ako mogu da znam Vesna,kako se vi tačno prezivate?

  4. Војислав Ананић

    ДАБОВИЋ (п), у Укшићима (Љубомир), Требињу и Тулима (Зубци). У Укшиће су доселили око 1880. године из Мокрина у Боки. Према попису из 1900. године у Укшићима их је као и 1970. године била само једна кућа. Из Укшића су се расељавали у друга мјеста: Требиње. Мостар, Београд…. Славе Мратиндан (187:121). Дабовићи у Тулима су, према О. Ђ. Козићу, старином из Крушевица (Херцег Нови). У Туље је “први доселио Глиго” око 1825. године. Славе Јовањдан (75:1248).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Predrag Dabović

      Moja porodica je iz Tula.
      Pradeda Gavrilo je radio u američkim rudnicima. 1924/26 sa sinom Milanom se doselio u Banatski Dvor a posle u Orlovat.
      Milan (moj deda) je tu imao kolarsku radionicu. 1948 sa porodicom beže za Beograd od inforbirovaca.
      Zanima me ako znate nešto više o porodici Dabović. Krsna slava je Začeće Svetog Jovana 6.oktobar.
      Pozdrav

  5. Sreten Neskovic Buradja

    Imam sledeca saznanja o poreklu prezimena Dabovic. Naime, po geneologiji Marka samoboranina polovinom 16og veka koji je imao 4 sina, Milosa, Davida, Jovana i Nikolu pa su nakon 4-5 kolena nastala sledeca preyimena- Bajevići, Slijepćevići, Rašovići, Dukići, moji Davidovići, Popović Jeftanovići,Starovići i Dabovići.
    Dabovići po Dabu od oca Jova, deda Đuro, pradeda Pero, čukundeda Nikola i do pomenutog Marka iz mesta Samobor kod Gacka u Hercegovini.Dabo i Nikola od koga su kasnije Starovići su braća, Jovovi sinovi. Znam to istražujući poreklo mog čukundede Neška Davidovića od koga su Uzeli prezime Neškovići iz Burađe kod Kokinog Broda, opština Nova Varoš. Pozdrav za moju brojnu familiju od gore navedenih prezimena. Za šira objašnjenja tel 0641177544.
    Sreten iz Sevojna

  6. Zdravko

    Prezime Dabovic vodi porijeklo iz Crmnice Crna Gora. I sada ima tamo selo Dabovici. Iz Crmnice se sele u selo Krusevice Herceg Novi Tuli Trebinje okolina Ivanjice a kasnije u Vojvodinu Feketice i Lovcenac. Moja porodica slavi Jovan dan 6 oktobra tz Pjesivacki Jovan dan. Ima ih sto slave Nikolj dan. Sve zavisi gdje su se selili pa su uzimali slavu sela np okolina Ivanjice itd

    • Ivan Dabovic

      Dabovici iz Crmnice slave Djurdjevdan.

      • Ivan Dabovic

        Nova saznanja moja licno kazu da je prvi put mjesto Krusevica-Dabovici (Crmnica), pomenuto u Hilandarskoj povelji. U isto vrijeme je sagradjen i manastir Orahovo u blizini mjesta (1233). Komentar na koji sam naisao jeste pomen sela kao i da slave Djurdjevdan. Moji imaju kucu tamo vec dugo godina i slave Djurdjevdan. Tako da moguce da je ovo vjerodostojno svakako treba dublje istraziti.

        • Marko

          Mislim da su Dabovici porijeklom iz Hercegovine. Tri brata du dosla na nase prostore. Jedan je primio islam, drugi presa u katolicanstvo i Dabovici iz Dabovica/Krusevice su ostali pravoslavne vjere i slave Djurdjevdan. Jedino su bratstvo u selo i sahranjuju se u Selo kuce

      • Радомир Јојић

        Потражите у књигу Племе Шестани: Ђоко М. Дабовић. Шестани су место код Бара, имају Доњи и Горњи Шестани.