Poreklo Bojane i Nikole Pekovića

5. mart 2012.

komentara: 4

Portal Poreklo objavljuje rodoslov sestre i brata Bojane i Nikole Pekovića, fantastičnih pobednika takmičenja “Ja imam talenat”.

Rođeni: Bojana 11. marta 1997., a Nikola 23. decembra 1991., oboje u Kraljevu
Krsna slava: Sveti Stevan (9. januar)
Otac Radovan, predaje muzičko (gusle), rođen u selu Pavino Polje kod Bijelog Polja. Roditelji Dragutin i Vinka, oboje poreklom iz Pavinog Polja
Majka Snežana, devojačko Nikolić, profesor razredne nastave, rođena u Kraljevu. Roditelji Ljubodrag i Milanka, poreklom iz Kraljeva. Njenog dedu Miodraga Nemci streljali u Kraljevu 1941. Krsna slava Nikolića Mitrovdan (8. novembar)

O Pekovićima (prema kazivanju Radovana Pekovića):
Pripadaju plemenu Moračani, jedno od najvećih i najbolje organizovanih bratstava u Crnoj Gori. Svake treće godine organizuju sabore na kojima se okupi preko 1.000 bratstvenika. Među njima je i poznati košarkaš Partizana i NBA ligaša Minesote Nikola Peković, koji redovno dolazi na ova okupljanja  i uvek održi govor.
„Jedan naš bratstvenik je ostao nepokretan u saobraćajnoj nesreći, a pošto je bio bez sredstava za život, mi smo se dogovorili da mu pomognemo. Kupili smo mu plac u Kolašinu, podigli kuću na dva sprata sa liftom, kako bi mogao da se kreće. Sve od dobrovoljnih priloga. Takvi su Pekovići“.
Porodična anegdota: „Kao najmlađi od četvoro dece, imao sam `zadatak` da naveče, posle napornog rada, čitam ukućanima epske pesme. Jednom prilikom čitao sam ep o Banović Strahinji, a pošto je bio malo duži, a ja umoran, skratio sam ga za jednu stranu. To su primetili baba i deda pa mi rekli: `Nude, Rale, ti nešto preskoči…` Oni su sve to znali napamet, ali im je bilo važno da to i mi deca naučimo. Tako sam i ja tu ljubav prema našoj srpskoj baštini preneo i na svoju decu“, kaže za portal Poreklo srećni otac Radovan Peković.

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. žika

    da li nekog ovi klinci zanimaju?

  2. sava cukalovic

    Zelim da saznam nesto vise o svom prezimenu CUKALOVIC (ckao Cuprija).P rema nekim izvorima poticemo iz Ibarskog Kolasina.Ima nas na Kosovu,ovde ,u Vlasotincu i jedna grana u Bugarskoj (Asenovgrad)

  3. Šarko

    Savo

    Dr. Tatomir Vukanović je proučavao Sredačku Župu 1947 god. On je zabeležio familiju Čukalovići u Sredskoj (danas opština Prizren). Prema ispitivanju dr. Vukanovića Čukalovići su u Sredskoj doseljeni u 17. veku iz Ibarskog Kolašina (današnja okolina Zubinog Potoka). Ne piše ništa o krsnoj slavi, jos jednom ovi u Sredskoj su Čukalovici, a Vaši su Ćukalovici kao (ć kao Ćuprija). Odakle su se vaši stari doselili u Vlasotincu? I gde u Vlasotincu?

  4. Nebojša Novaković

    Šarko, imaš li nešto o Jevtićima iz okoline Zvečana? Slave Sv. Petku.