Poreklo prezimena Perunović

1. mart 2012.

komentara: 3

[toggle title=”TESTIRANI PERUNOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Perunović

Haplogrupa: J2a

Poreklo: Drenovštica, Pješivci, Crna Gora

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Nebojša Novaković

    GORNJI PJEŠIVCI –

    Ovde su sva bratstva srodna sa malim izuzecima, poreklo vode od pretka Bogdana Potolića, koji je po istraživanjima P. Šobajića, bio knez ili vojvoda, a došao je u Pješivce iz plemena Gruda u Severnoj Albaniji, posle Kosovske bitke. Starinom su po jednima negde od Sjenice, potomci od nekoga vlastelina Stevana Vasojevića, a po drugima su od Banjske, mesta sa Kosova, koji se javlja u vreme vladavine dinastije Nemanjića.

    Sva je prilika da su posle Kosovskog boja prešli u Grude, kraj u Severnoj Albaniji, koji je tada bio naseljen Srbima. Ali kako su sa juga pristizali Turci i Arbanasi, Bogdan ode u Zetu kod Đurđa Kastriota, tada srpskog feudalca koji još nije bio primio islam. Grujica je ostao u Grudama i poturčio se. Bogdan je posle dolaska Turaka na domak Zete došao u Pješivce, nadajući se da tu ostane i sačuva bratstvo od islama. Od Grujice je nastalo pleme Grude u Severnoj Albaniji.

    Bogdan je imao tri sina: Zmijana, Radovana i Vukosava, a imao je i vanbračnog sina Gostoja (Kopiljana). Razišli su se iz sela Tolića gde im se otac bio nastanio. Zmijan i Vukosav su otišli u selo Cerovo, Gostoje u selo Gostojeviće, dobilo ime po njemu, a Radovanovi sinove se podeliše, jedni su otišli u Donju Poviju i Stubicu, a jedni u selo Drenovšticu.

    Od pretka Zmijana su bratstvo ĐURAČIĆI, od pretka Vukosava je bratstvo VUKIĆEVIĆI u Cerovu, od kojeg su ogranci bratstva: MAGOVČEVIĆI, PREMOVIĆI i DRAGIĆEVIĆI u Bogetiću, ĐUROVIĆI y Cerovu i VULANOVIĆI u selu Zagorku.

    Od pretka Radovana su bratstva: MIJUŠKOVIĆI i KONTIĆI u Poviji, NIKČEVIĆI u Stubici, te bratstva: BACKOVIĆI i PERUNOVIĆI u Drenovštici.

    Od pretka Kopiljana (Gostoja) su nekoliko manjih bratstava u Gostojevićima i Papratima: MRVOŠEVIĆI, BANJOVIĆI, VUČINIĆI su od pretka Tomaša, sina Pejova, a unuka Gostojeva i bratstva: LALATOVIĆI i CEBALOVIĆI od pretka Lalata, sina Pejova i unuka Gostojeva.

    Sva bratstva u G. Pješivcima koji drže da su od pretka Bogdana slave Začeće Sv. Jovana.

    Bogdanovih potomaka ima u selu Bršnu koje pripada Nikšićkoj Župi, prezivaju se bratstva: ŠURBATOVIĆI i VUŠOVIĆI, oni su od pretka Radovana, i od njegovih sinova Ilije i Pere.

    MIJUŠKOVIĆI i KONTIĆI žive u Poviji i Kunku, oni su od pretka Radovana, odnosno dva njegova unuka, Mijuška i Andrije ”Konte”. Mijuškovići se dele na dva manja bratstva: JANKOVIĆE, od pretka Janka i POPOVIĆE, od predaka Luke i Ilije. Zamalo ih nije Ćuprilić istrebio, bežali su u Bosnu u Dalmaciju, pa se kasnije vraćali natrag. U Bosni ih ima koji su ostali i primili islam. Iz Povije su u Drobnjak pobegli bratstvo ŠIBALIJE, po srodstvu su od ova dva bratstva. Pobegli su i bratstvo BAOŠIĆI u Moraču, ali ne znaju da li su bili rođaci. Bratstvo POČECI u Donjem Kraju kod Cetinja smatraju da su rod sa bratstvom Mijuškovićima i da su starinom iz Stare Srbije. Mijuškovića ima iseljenih oko Užica, Valjeva i Beograda, a od Kontića oko Užica, Valjeva i Prokuplja.

    NIKČEVIĆI žive u selu Stubici, sa starincima Strikovićima, poreklom su od pretka Radovan Bogdanova, koji je bio sin Stevana Vasojevića, rodonačelnika Pješivaca. Bogdan je imao sina Nikca, pa su oni od njega. Nikac je imao sinove: Đura, Đuro Batrića i Živka. Od Živka nije ostao niko, a od Batrića su bili sinovi: Janko i Grujica. Ne zna se tačno od kojih su bili Krstić i Vujoš.

    Vujoš zbog nekog ubistva pobegne Baju Pivljaninu i ovaj ga naseli u selu Krtolama, gdje je ima dva sina, Lakca i Nika. Niko pogine pa Vujoš sa Lakcem pobegne u Bjeloše kod Cetinja, a kasnije se vrati u Pješivce. Od Nikovih potomaka ima Nikovića u Krtolama. Od Lakca Krstićeva je uže bratstvo LAKČEVIĆI, od Jovca Vujoševa je bratstvo JOVČEVIĆI, a Ilija Vujošev je ima tri sina: Jeremiju, od njega je bratstvo JEREMIĆI, Gorčina od njega je bratstvo RADOVIĆI, po sinu Radu i Živka od koga je bratstvo ŽIVKOVIĆI.

    Od bratstva Lakčevića je bratstvo VULANOVIĆI u selu Zagorku. Nikčevići su srodni sa ostalim velikim bratstvima u Pješivcima.

    Nikčevići vele da su od njih bratstvo POČECI u Donjem Kraju kod Cetinja, od potomaka Vujoševih koji su tu živeli. Mada Počeci tvrde da su iz Stare Srbije pa na svom putu njihov predak je živio u Pješivcima. Slave Začeće Sv. Jovana.

    KAPEŠIĆI odselili u Kotor, svojatali su se sa bratstvom Nikčevićima. MAGOVČEVIĆI sa ograncima bratstva:

    DRAGIĆEVIĆI, PREMOVIĆI i JOKOVIĆI, poreklom su od drugog Bogdanovog sina, Vukosava koji je otišao u Cerovu. Oni su ogranci bratstva VUKIĆEVIĆA, jer je Maga od koga su ova bratstva sin Vukićev. Maga je imao Prema, od njega su bratstvo PREMOVIĆI, a kasnije su se razrodila bratstva: DRAGIĆEVIĆI i JOKOVIĆI. Maga je imao i sina Golića, od koga je bratstvo GOLIĆEVIĆI, koji su se pre 100 godina odselili u Rusiju. Ostali su se selili prema Srbiji.

    VUKIĆEVIĆI i ĐUROVIĆI u Cerovi, poreklom su od Vukosava Bogdanova, ima ih iseljenih u Nikšićko Polje, Đurovića u Nikšićke Rudine, a 1878. godine nekoliko kuća kod Valjeva. Bratstvo ĐURAČIĆI u Cerovu su od najstarijeg Bogdanova sina Zmijana, raselili su se na Cetinje, Retkocer i Dobrotu.

    Gostoje (Kopiljan) se nastanio u Gostojeviće, on je imao Peja, a ovaj Lalata i Tomaša. Od Lalata su bratstva: LALATOVIĆI i CEBALOVIĆI. Lalatovića ima iseljenih u Nikšić, Užice, a Cebalovića u Valjevo i Retkocer.

    Od Tomaša su bratstva: VUČINIĆI, BANJOVIĆI i MRVOŠEVIĆI u Papratima, ima ih iseljenih u Rubeža kod Nikšića, u Miločane, G. Polje, Nevesinje i Srbiju.

    PERUNOVIĆI i BACKOVIĆI u selu Drenovštici, poreklom su od Andrije, sina Radovana Bogdanova. Andrija je imao Vukosana, ovaj Peruna i Backa.

    Perunov sin je ubio jednog Bambreka i pobegao u Drobnjak, od njega su bratstvo ŠAŠALJI. Ova bratstva se sele u Nikšić, u Toplicu, Prokuplje i Loznicu.

  2. Dušan Perunović

    Vojvoda Stevan Musić.
    Od njega Sredoje,
    Zatim sin mu Đorđe,
    Pa njegov sin Radovan,
    Sin mu Bogdan Potolić,
    Opet Radovan,
    sin mu Radič,
    njegov sin Jovan,
    Zatim Andrija,
    Pa sin mu Vuksan,
    Njegovi sinovi Perun, Đuro i Backo,
    Od Peruna nastaje BRATSTVO PERUNOVIĆI,
    Sinovi Peruna: Jovan, Marko, Sekula i Vujmilo.