Poreklo prezimena Vujović

29. februar 2012.

komentara: 108

TESTIRANI VUJOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU

VUJOVIĆ

Haplogrupa: E1b

Mesto porekla: Preraca, Hercegovina

Krsna slava: Nikoljdan


VUJOVIĆ

Haplogrupa: R1b>FT48939

Mesto porekla: Trnovo, Bar

Krsna slava: Aranđelovdan

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE

 

VUJOVIĆI IZ KOMARNA

Poreklo Vujovića iz Komarna jasno se može pratiti kroz poznatu etnološku literaturu.

Jovan Vukmanović u svom delu Crmnica : antropogeografska i etnološka ispitivanja piše da Komarno čine tri bratstva, Lekići, Vujovići i Perovići, gde za Vujoviće kaže da su na Komarno prešli sa susednog Trnova. On takođe navodi da se Vujovići dele na tri ogranka, Markoviće, Miloviće i Nikoviće. (v. Navedeno delo, Beograd, 1988, str. 103)

Ovaj kraj kao i porodice u njemu obrađivali su i stariji autori. Tako kad pogledamo šta piše Jovan Erdeljanović u svom delu Stara Crna Gora o Vujovićima u Trnovu, vidimo da su Vujovići u Trnovo došli iz Ljubotinja, a u Ljubotinj iz Vučitrna na Kosovu.

Predanje kaže da su tri brana Vujo, Đuro i Marota Rajičevi, zbog sukoba s Turcima dobegli iz Vučitrna k vojvodi u Bratonožiće. Erdeljanović takođe ističe sačuvano predanje da su još u Vučitrnu bili spahije. (v. Navedeno delo, Beograd, 1978, str. 74)

Vidak Vujinović u svom delu Voj(i)novići i Vuj(i)novići : od srednjeg veka do danas pominje predanje da su Vujovići od srednjovekovne vlastele Vojinovića. (v. Navedeno delo, Beograd, 1985, str. 55)

Treba spomenuti da među testiranima u okviru Srpskog DNK projekta (v. dnk.poreklo.rs) imamo testiranog i Vujovića iz Trnova (krsna slava Aranđelovdan).

Oni pripadaju haplogrupi R1b, odnosno njenoj podgrani R-FT48939.

Reč je o haplogrupi koja je danas najdominantnija u Zapadnoj Evropi, dok je pomenuta podgrana najprisutnija upravo na Balkanu (v. YFull.com/tree/R-Y10789). Računajući na vreme kada je živeo zajednički predak svih balkanskih pripadnika ove podrane, može se smatrati da je njihov zajednički predak živeo na ovom prostoru pre doseljavanja Slovena.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (108)

Odgovorite

108 komentara

  1. Vujovic

    Podzrav, zanima me zna li ko nesto nesto vise o Vujovicima iz Mikulica ,Sv.Petka slava

  2. Nikola Vujovic

    Pozdrav
    Da li moze pomoc.
    Koliko su mi stari pricali cukun dedin deda je iz sela Koletina kod Stragara opstina Kragujevac odatle su se potomci granali ali tu mi je i dalje jedan od braca.
    Voleo bih da znam odakle smo dosli,kojs je to linija.
    Bio bih zahvalan ukoliko neko moze to da mi kaze.
    Hvala puno

  3. Loka

    Veliki pozdrav svima.Da li neko mozda zna nesto o Vujovicima iz sela Trnava kod Cacka?