Poreklo prezimena Mijatović

24. februar 2012.

komentara: 40

TESTIRANI MIJATOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU

Mijatović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280 rod B

Poreklo: Brčko, Distrikt Brčko

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MIJATOVIĆI

(u Krnjoj Jeli)

Mijatovići su porijeklom od serdara Mijata Dulovića, prvog serdara u Gornjoj Morači, koji se sa svojim sinovima Ilijom, Perkom i Radojem među prvima doseljenicima iz sela Svrka odselio u Krnju Jelu. Perko je bio stotinaš, a nešto kasnije postaje plemenski kapetan, a Ilija poslije Mijatove smrti postaje serdar.

Perko Mijatov ima dva sina: Jakova i Milana – Šora; Ilija Mijatov ima Luku i Miša; treći Mijatov sin Radoje ima Miletu.

Plemenski kapetan i prvi komandant Gornjomoračkog bataljona, koji je bio nosilac Obilića medalje, jeste Luka Ilijin. Luka je imao sina Mijata koji je bio i serdar, a pored serdarske titule bio je i potkomandir u ratovima koji su vođeni u njegovo doba. Jakov Perkov bio je plemenski kapetan, a Gavrilo Lukin starješina u crnogorskoj vojsci.

Mijatovići su poznati i istaknuti borci za slobodu protiv neprijatelja. Učestvovali su u svim ratovima, ne štedeći svoje živote. U ratovima od 1912. godine junački je poginuo Ivan Lukin na Gusaru kod Štitarice.

Početkom dvadesetog vijeka jedan broj Mijatovića je otišao u Ameriku radi zarade, neki od njih ostavili su svoje kosti po američkim rudnicima živeći u teškim uslovima. Ilija i Sekule Mišovi otišli su 1903. godine u Ameriku i tamo umrli. Milan i Milisav Bogdanovi vratili su se kao dobrovoljci da bi učestvovali u Prvom svjetskom ratu. Milovan Mijatov i Stojan Jakovljev su umrli.

Stojan Jakovljev i Risto Gavrilov bili su učesnici čuvene Pljevaljske bitke 1. 12. 1941. godine. Risto i Đorđije Gavrilovi su poginuli u NOR-u u Bosni 1942. godine. Pored njih, u istom ratu svoje živote su dali Darinka Jovanova, Dušan

Stojanov, Ilija Otašev i Luka Jovanov 1947. na Trstu. Stojan Jakovljev Mijatović je bio prvi predsjednik Narodnooslobodilačkog odbora u Krnjoj Jeli 1941. godine.

Ovo bratstvo u NOR-u 1941-1945. godine, kao rijetko koje, nije imalo pripadnika u nepriajteljskim formacijama. Pored već pomenutih koji su svoje živote položili na oltar slobode, ima jedan broj boraca NOR-a od 1941. godine i nosilaca partizanske Spomenice 1941, koji su dočekali slobodu i preživjeli ratne strahote, kao npr. Bosiljka Ristova, Granica, supruga Jovana Gavrilova, Jovan Gavrilov, Ivan Gavrilov, pukovnik JNA, Nikola Jovanov, Luka Jovanov, Dragutin Jovanov- pukovnik JNA.

Za vrijeme austrougarske okupacije u logoru Nađmeđer u Mađarskoj 1916-1918. godine bili su sljedeći Mijatovići: Periša Jakovljev, Jovan Gavrilov i Novica Šorov, koji je umro 1917. godine u logoru.

Iz Krnje Jele je bilo iseljavanje u druge krajeve, najčešće iz ekonomskih razloga. Tako su u Zatarje poslije Prvog svjetskog rata iselili Milisav i Milan Bogdanovi; poslije Drugog svjetskog rata u Nikšić je odselila Rosa Stojanova (Čogurić); u Kolašin Rade Novičin i Milenka Jovanova; u Bjelopavliće Milovan Đorđijev.

Potomci Mijatovića s ponosom pričaju o svojim precima i dobro znaju svoje porijeklo i genezu.

Slave Šćepandan, a prislužuju Svetog Iliju.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo poeijeklo, 1997. (strana ), priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (40)

Odgovorite

40 komentara

  1. Hristina

    Mijatovići iz sela Beljin opština Vladimirci, ima li neko da zna konkretnije detalje u vezi porekla familije? Pozdrav