Порекло презимена Кузман

22. фебруар 2012.

коментара: 9

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Aleksandar Kuzman

    Molio bi ako neko zna da mi kaže o poreklu mog prezimena Kuzman nešto više, odakle potiče itd. Ja sam rodom iz Bosne i jako malo znam o poreklu mog prezimena. Sada živim u Srbiji( Vojvodini)pa predpostavljam da su se i moji preci morali seliti u više navrata.!!!

  2. Stefan

    Pozdrav, ja se prezivam Antić, a Antića ima mnogo, ali konkretno mi Antići nosimo poreklo od Prezimena Kuzman, zaparvo i jesmo od Kuzmana sa Cetinja iz Crne Gore. Od dede Antona Kuzmana, koji je zbog krvne osvete dosao u Srbiju tačnije selo Šabačka Kamenica, pa otud iz njegovog imena Anton se dobilo prezime Antić, tako da zapravo mi smo Kuzman i kao što rekoh potičemo iz Crne Gore. Ja sam nasao u CG Kuzmane koji tačnije znaju priču o nama i koji su potvrdili njenu verodostojnost. Tako da ako si Antić, a slavis slavu Sv. Jovan Krstitelj zapravo si Kuzman. I imas poprilično tesku narav! 😀

  3. Илија Кузман

    Ја сам Кузман . Наше презиме је настало тако што је један Милорадовић убио Турчина и из Црне Горе се преселио у БиХ и променио презиме у Кузман по светом Кузми. Један Кузман се помуслиманио и добио презиме Опијач јер је волео да пије . Кад је био рат многи Кузмани су се преселили у Србију и да би се уклопили неки су додали ,,вић” то су Кузмановићи а неки су остали Кузмани. Ја имам 13 година ово ми је испричала бака а славим светог Николу.

    • Милорад Богдановић

      Браво Илија, ти си прави момчина.
      Остани и даље са нама, и с поносом причај својим другарима о претцима својим.

  4. Војислав Ананић

    Кузмани

    Кузмани (Срби) су настањени на Пијесцима (Чапљина). Дедијер их регистрира на почетку двадесетог вијека. “Кузмани причају да су старинци и да су поријеклом од Милорадовића, други веле да су они били Милорадови чобани. Имају и данас своју стару земљу. Инокосни су у мушкој дјеци. Има их 5 кућа. Славе Никољдан.“ Исту причу Дедијер је забиљежио у Малом Пољу (Благај) гдје и тамошњи „Кузмани причају да су поријеклом од Радослава Милорадовића из Житомишљића. Спахалићи на Губавици били су спахије Милорадове, а Лизде из Станијевића били су његови звонари у Житомишљићу, а Свињари чували су његове свиње. Кузмани су се селили од једног села до другог пошто су им Муслимани поотимали земљу, па су најпослије дуго живјели у Гнојницама, а одатле их мајка као сирочад преведе у Мало Поље. Славе НикоИјдан.“ Најстарији спомен презимена, према истраживању Жељка Шакоте, налазимо у осамнаестог вијека када се спомиње Спиридон Кузмановић. Кузмани су живјели на Гомјем Брштанику у осамнаестом вијеку гдје још увијек има њихово гробље. Кузмани у Доњем Храсну, пише Дедијер, ,,су једно братство са Жикићима у Турковићима у Попову, а старином их доводе из Риђана у Црној Гори, одакле им је далеки предак врло давно доселио на Требимљу, па у Загорац, Побрђе па у Турковиће, на Кнежића земљу, а из Турковића па Глумину и Рабране још у 18. вијеку. Славе Никољдан”.
    Кузмани (Хрвати) живе на Ротимљи (Столац). Неки кажу како су Кузмани први католици који су дошли на Ротимљу. „Кузмани се спомињу у матичним књигама у Дубровнику, пише Никола Мандић, ,,у жупи Храсно. „Аница, кћер Петра Кузмана из Храсна, с мужем Илијом Соколовићем, крстила сина Ивана 1776. године.“ У матицама жупе Храсно може се пратити траг породице Кузман од 1822, до 1865. године.
    Кузмани су се бавили плаништарењем, а ишли су у Вележ. Етимологија презимена Кузман можда потјече од турцизма “куз -јање, кузам – јање моје“, или од италијанске ријечи “Козимо – нарешени, накићени“, отуда Кузма, односно жен. Козима. (Види Братољуб Клаић, Рјечник страних ријечи.)

    Алија Пирић, Дубравски лексикон, Столац, 2013.

  5. Војислав Ананић

    КУЗМАН (п). у Малом Пољу и Пијесцима (Мостар) и у Рабранима (Доње Храсно, Неум). Кузмани казују да су поријеклом од Радослава Милорадовића из Житомислића, а “други веле” да су били Милорадовића чобани. Селили су од села до села “па су најпослије дуго живјели у Гнојницама, а одатле их мајка као сирочад преведе у Мало Поље”. У Рабранима су једно братство са Жикићима у Турковићима (Попово). Сматрају да су старином из Риђана у Црној Гори, одакле им је предак врло давно доселио у Требимљу. Из Требимље су селили у Загорац, Побрђе, па у Турковиће на Кнежића земљу”. Из Турковића су прешли у Рабране “још рано у 18. вијеку”. Славе Никољдан (59:241.256,278). Кузмана има у Чапљини и Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.