Порекло презимена Крпић

19. фебруар 2012.

коментара: 8

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. Милан

    Poreklo vam je selo Ribare na Kopaoniku da znate…

  2. Драгољуб

    Мала исправка.Порекло је из Криве реке на Копаонику.Ево и одломка са сајта http://www.kopaonikonline.com...“Крива река је 1886. године имала 65 пореских глава,а пописом из 1991. регистровано је 155 домаћинстава са 771 становника.
    Нешто о фамилијама.Пршиће смо већ поменули раније,а Рилаци су овде дошли са Јавора,а онда убрзо продужили за Суботицу и Злагиње.Крпићи су отишли у Рибаре,Равни,Мајдево,Љубинце,Топлицу…“

  3. Костантин Петровић

    Крпићи су вероватно пореклом из Мораче, околина Колашина. Несумњиво да су једно време били у Гокчаници поред Колске реке. Одатле су се населили на Копаонику, село Рибаре, а одатле је део отишао у Горње Злегиње у Жупи, одакле су се раселили у Ћелијама , Мајдеву, Станцима, Дворану и Рлици.

  4. Мој деда је Крпић Душан, 29 је годиште и хвала Богу жив је још. Увек ми је причао да су му његови стари говорили да су пореклом од Ријеке Црнојевића из Црне Горе. Скоро сам сазнала да ми је најдража колегиница из књижевног клуба пореклом од истог племена и да је из Рлице са Јастрепца. У Мајдеву код нас има више Крпића и сви су из истог пемена, а међусобно су блиски рођаци. Мислим да заиста нису са ових простора. Мој деда је био изузетно црне косе, оштрих црта, средње висине и врло леп човек. Сада има 88 година и старост чини своје. Јако је добар за породицу.
    Миладиновић Сандра, а моја мама је Миладиновић Крпић Љиљана

  5. Извините нисам видела напомене о подацима које трабам да испишем. Мој деда Крпић Душан се бавио економијом у ЗЗ”ЈАСТРЕБАЦ”ВЕЛИКИ КУПЦИ. Био је јако активан и цењен као шеф рачуноводства, малтене је био финансијски директор. Волео је да унапреди свој крај и колико је могао, то је урадио. Увек се трудио да помаже људима, па сам у том духу и ја васпитана, јер сам одрасла поред њега и више са њим проводила време наго са мојим оцем, који је из истог села Мајдева, дошао на мираз у породицу Крпић. Знам да им је била слава Свети Арханђел, али су је променили и само тада сечемо колач, а славимо Светог Луку 31. октобра. Његов отац Станојло и деда Микаило, говорили су му да су се њихови стари бавили земљорадњом и риболовом, виноградарством, пчеларством. Посебно истиче значај њихове селидбе за развој виноградарства у тим новонасељеним крајевима. Каже да су то Александровачки подруми, Херцеговачки подруми итд.Њихову селидбу су изазавали сукоби са Турцима, па су зато и мењали славу. У Мајдеву крај Расине, испод Језера Ћелије, има доста Крпића.

  6. Тачно Крпићи су из Херцеговине.С тим што Стара Херцеговина или Захумље обухвата ширу област од ове данас авнојевске па долази до забуне.Херцеговина се простире на западу од Омиша укључујући приморје Метковић,Неум,Дубровник,Херцег Нови и целу Боку.На северу до Фоче,а на истоку цео север Црне Горе,Никшић,Шавник,Жабљак,Пљевља, све до Пријепоља.Први записи везано за презиме Крпић потичу још из 11.века у Дубровнику Gerassius Cherpa и Cherpa de Rossini.У скоро самом центру Мостара,а која излази на десну или западну страну Неретве налази се улица која се и сада зове Крпића улица. Да ли у тој улици сад има Крпића?Највероватније нема.Да ли у целом Мостару има Крпића?Исто мислим да нема.Да ли у целој Херцеговини има иједног Крпића такође мислим да нема.Али Срба нема више ни у Далмацији,Лици,Банији,Кордуну…Тако да то што неког негде нема,а сада га има у великом броју у Мајдеву,Рибару итд. то нема везе.На http://www.brusonline.com има како су се из Криве реке која је била транзитна станица или модерно мигрантски центар раселили.У Бијељини постоји Крпића џамија чију изградњу финансирао Ахмед-ага Крпић пореклом из Херцеговине.Углавном Крпићи католици су отишли у Загреб,муслимани у Босну,а моји преци севером Ц.Г.(Стара Херцеговина)проверено из околине Пљеваља у Криву реку,а из Криве реке у Топлицу у Туларе.Дал су мењали славу на том путу не знам.Славимо Св.Луку-Лучиндан,а преслава,летња или мала слава је Св.Марко-Марковдан. Поздрав.

  7. Andrija Krpic

    Malo nas je al smo jaki. Moji su iz Gornjeg Zleginja. Slabo znam o poreklu. Pokusavam, ceprkam po forumima ali slabo ide. Ima nas u celoj Jugoslaviji, pravoslavaca, katolika, muslimana. Mi slavimo Sv.Arandjela. Mi smo prebegli iz stare Hercegovine. Navodno se jedan turcin nameracio na jednu devojku, odnosno sestru brace Krpica. Braca su znala da nemaju kud i pristanu da udaju sestru za turcina. Organiziju proslavu u kuci, navuku turke i navodno ih sve pobiju. Zato su navodno pobegli ovamo. Eto, to je nesto sto sam ja cuo.