Poreklo prezimena Đurđić

17. februar 2012.

komentara: 13

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ĐURĐIĆI

(žive u Komarnici, Virku i Motičkom Gaju)

Đurđići su ogranak Miličića, od kojih su se veoma davno odvojili. Ne znaju kako su dobili današnje prezime. Ova porodica je dala više seoskih knezova. Porodična tradicija zna za kneza Joka, koji je imao sina Nikolu, a on je takođe bio knez. I Nikolin sin Joko je naslijedio oca u kneštvu. On je imao nadimak „Krečko” . Istakao se u borbama koje su Drobnjaci vodili u njegovom periodu, a naročito u borbama protiv paše Miljevine 1812. godine. Joko je tada zajedno sa popom Mitrom Golovićem, komandovao jednim odredom Drobnjaka koji je sprečavao Turcima prodor preko Komarnice. U knjizi Novica Cerović Anice Šaulić stoji da je Joko bio vrlo hrabar i da je prkosio i Smail-agi Čengiću. Jokov sin Malin naslijedio je oca u kneštvu. Učestvovao je u mnogim bojevima, u kojima se isticao svojim junaštvom, kao i u organizovanju ubistva Smail-age Čengića na Mljetičku 1840. godine. Zbog njegovog malog rasta i crne puti, Smail-aga ga je nazivao „crni đavo iz Komarnice“. Bio je vrlo prgav i prijeke naravi, lako je potezao oružje i izvršio neka ubistva zbog svoje naglosti.

Malinov sin Obrad – oficir crnogorske vojske, bio je komandir čete u Drobnjačkom bataljonu i isticao se u bojevima koji su vođeni u njegovo vrijeme. Obradov sin oficir Nikola komandovao je četom na Skadru i Mojkovcu. Sa njim su bili njegova braća Milosav i Mališa, a pored njih u istoj četi na Skadru iz ovog bratsgva su bili Okica i Ilija Stevanov, koji su u jednom nezadrživom jurišu na neprijateljske bunkere prilikom zauzimanja Skadra junački poginuli. I braća Boško i Božo Vasovi bili su u istoj četi borci – ratnici u borbama na Skadru i Mojkovcu, u kojima Boško gine na Bojnoj njivi januara 1916. godine. Ostao mu je sin Niko, koji kao pripadnik jedinica NOV-a u NOR-u 1941-1945. gine na Vjetreniku 1944. godine.

Nikola Obradov sa svojom porodicom, sinovima Dušanom i Obradom i ženom Tonkom, te kćerkama Ankom, Ristom i Milevom, učestvuju kao borci NOV-a od prvih ustaničkih dana 1941. godine i svi su nosioci Partizanske spomenice 1941. Dušan je bio na vrlo odgovornim funkcijama u SR Srbiji, a u dva mandata bio je potpredsjednik RIV-a.

U Komitskom pokretu 1916-1918. iz ovog bratstva su bili Petar i Savo Okičin. Savo je u toku NOR-a bio istaknuti pripadnik NOP-a i veliki rodoljub; učesnik je Ostroške skupštine. Njegova kćerka Darinka je bila u sastavu Četvrte crnogorske proleterske brigade od osnivanja, a sin Filip u Sedmoj omladinskoj brigadi kao borac.

Kosta Obradov, jedna izuzetna svijetla figura u drobnjačkom kraju, svojim djelom i učešćem u NOR-u 1941-1945. godine, ostavio je trajan trag. Bio je komandir čete, ilegalac na terenu, zatočenik u kolašinskom zatvoru, u kome se držao hrabro i dostojanstveno. Poznat je njegov hrabri odgovor Pavlu Đurišiću i Ivanu Ružiću, kada su mu ponudili da pređe na njihovu stranu. On im tada reče da njemu nije mjesto među izdajnicima crnogorskog naroda. Poveli su ga na strelište, odakle je uspio da pobjegne i da se priključi jedinicama NOV-a. I njegov sin Rajko bio je borac 7. omladinske brigade.

Janko Milanov, stari ratnik sa Skadra i Mojkovca, gdje je i ranjavan, sa svojom porodicom učestvuje u NOR-u od prvih ustaničkih dana. Sin Momčilo, u stroju Prve proleterske brigade bio je na dužnosti rukovodioca SKOJ-a Prvog bataljona i vršioca dužnosti rukovodioca SKOJ-a brigade. Na toj dužnosti hrabro gine jula 1943. godine u mjestu Pasarot kod Zvornika. Momčilova sestra Milica, udata Nikitović, bila je borac Petog bataljona Četvrte crnogorske proleterske brigade, od njenog osnivanja. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine. I Jankov sinovac Mirko Radojičin je pripadnik NOP- a od 1941. godine, u čijim se jedinicama isticao kao hrabar borac.

Radovan, sin Janka Karova iz Virka, bio je borac Četvrte crnogorske brigade u čijem stroju gine u junu 1943. godine na Sutjesci.

Ivan Markov i Milivoje Lukin, oba iz Komarnice, ginu kao borci Durmitorskog NOP odreda na Poljima Kolanšnskim 1942. godine; drugi Lukin sin Milisav hrabro gine u borbama kod Gacka 1944. godine.

Milivoje Milanov iz Motičkog Gaja, stari ratnik iz prvih ratova, koji je za ratne zasluge dobio zemlju u Metohiji kod Đakovice, odakle je izbjegao sa porodicom 1941. godine, poginuo je 1943. godine na Žabljaku.

Mirčeta Radosavljev iz Komarnice, kao pripadnik jedinica NOP-a, gine na Veruši 1943. godine, kao borac Sedme omladinske brigade, a Danilo, sin starog ratnika iz prvih ratova Miloša, iz Motičkog Gaja, poginu na Vjetreniku 1944. godine, a Milorad Lazov iz Komarnice okonča svoj životni put na Dugoj resi 1945. godine.

Lazar Neđeljkov se tridesetih godina 20. vijeka iz Komarnice preselio u Tupšnju na miraz. Njegovi sinovi Milić i Radomir su učesnici NOR-a 1941-1945. godine. Milić je poginuo 1944. godine u Zatarju, a Radomir je bio borac Petog bataljona Četvrte crnogorske brigade u kojoj je ranjavan.

U jedinicama NOV-a iz ovog bratstva borili su se protiv neprijatelja i Draško Milanov iz Komarnice, Milorad Mališin iz Virka, Milun Vidojev i Milan Stevanov, oba iz Komarnice.

Od druge polovine 19. vijeka počeli su se iseljavati iz Komarnice na svoje katune u Virak i Motički Gaj.

Ima ih u Užicu i Bačkom Dobrom Polju, gdje su se kolonizovali 1945. godine, kao i u drugim mjestima širom naše zemlje.

Božo Vasov, sa sinovima Gajom i Tomom, odselili su se iz Virka šezdesetih godina u Pljevlja, gdje su kupili porodičnu kuću.

Slave Nikoljdan, a prislužuju Đurđevdan.

______________________

ĐURĐIĆI

(žive na Dubrovsku)

Ogranak su Lalića sa Kutnje Njive, kao što je rečeno u dijelu o Lalićima. Ranije su se prezivali Ćutovići, a prezime Đurđić dobili su po nekoj svojoj babi Đurđi, koja je rano ostala udovica. Nijesu rod sa Komarskim Đurđićima.

Slave Petrovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. zoran

    Đurđići iz sela Kremna kod Užica. Ličnost poznata Đurđić Žarko sada Jokanovic.

    • Nenad

      Moja majka je rodjena u selu Kremna, u familiji Djurdjić. U ovim prvim opisanim Djurdjićima iz Komarnice se pominje da ih ima u Užicu, pa pretpostavljam da je to ista familija. Jedino me zbunjuje što piše da oni slave Nikoljdan, a moji ujaci u selu Kremna slave Djurdjic, zimski.

  2. Predrag Kostić

    Đurđića je bilo i u Pirotskom okrugu tj u selu Pokrištica. Moj pradeda po ocu ali je muškoj deci (rođena oko 1935) promenio prezime u Kostić zbog učestalih sukoba sa Bugarima. Odatle su otišli put Vojvodine ( Kovin) posle 1950. god
    Dosta ih je poginulo u prethodnim ratovima po celom Balkanu.

  3. Zoran

    pozdrav,
    možda nekome pomognem,
    nas Đurđića samo u selu Dudovica (zaseok Marinac) kod Lazarevca ima oko 20 kuća. Važi verovanje da se tu pre oko 250-300 godina doselila baba Đurđa sa tri sina od kojih sada vuku tri linije Đurđića. Još uvek je u životu prelepa kamena kuća tih prvih Đurđića. Ali za sve nas ostaje velika dilema odakle su se ti prvi Đurđići doselili..

    • Djuro

      Eto moj Zorane, i mene su ucili da smo od “babe Djurdje” dobili prezime, isto takonsu me ucili da je Malin prvi sin a ovde vidim da mu se zna i otac i djed i pradjed… moje pireklo jeste sa Komarnice… nema mnogo Djurdjica, po gore navedenoj prici, dve familije… lepo bi bilo skupiti se na jednu ” gomilu” pa lepo reci kome je sta preneseno- mozda bi u tom slucaju napravili jednu kompletnu sliku…
      Veliki pozdrav i puno zdravlja!

  4. Kara tane

    Ja sam predak malinov,jokov…direktan potomak. Kosta mi je djed…komarnica

    • Milan

      A meni je Mališa (iz Virka) a Kostin brat med po ocu !

    • Vlajko Djurdjic

      Posto se prestavljas da si unuk cuvenoga KOSTE DJURDJICA , zasto se stidis svoga imena I prezimena ? Ja sam Vlajko sin Jokov a Joko sin cuvenoga KOSTE . Volio bi da znam ko je taj potomak moga djeda!

    • Vlajko Djurdjic

      Posto se prestavljas da si unuk cuvenoga KOSTE DJURDJICA , zasto se stidis svoga imena I prezimena ? Ja sam Vlajko sin Jokov a Joko sin cuvenoga KOSTE . Volio bi da znam ko je taj potomak moga djeda!

  5. Nenad

    Molim Vas da mi pomognete u traganju za poreklom porodice Djurdjic iz okoline Raske(selo Trnava,na padinama Golije).Slave sv.proroka Jeliseja kao Krsnu slavu?

  6. Miloš

    Pozdrav! Ja sam Đurđić (Banja Luka) i godinama evo tražim nešto više o svom porijeklu. Jedino što znam da mi je deda davno rekao da smo porijeklom sa Žabljaka ali ništa preciznije. I slavimo Sv. Simeona 16 februar. Ima li neko nekakva viša saznanja o tome, ili da li smo rod sa nekim?

  7. Ljubomir Đurđić

    Okica je moj pradeda, Savo deda, Darinka tetka, Filip stric. Ponosan sam na moje Đurđiće!

  8. Milan Đurđić

    Rođaci zdravo bili!
    Moj je otac Vojin iz Motičkog Gaja, đed Milan ( kako drugačije), prađed Radojica, njegov otac Savić.
    Ako administrator dozvoljava, moj broj telefona je 064 6109653, pa da napravimo Viber grupu za početak.

    Uzdravlje!